GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım uygulamasında 90 dakika tarifesinde değişikliğe gitmesi muhalefet tarafından eleştirilmeye devam ediliyor. AK Partili Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, bu değişiklikle asıl amacın 90 dakika tarifesinin ortadan kaldırılmak olduğunu söyledi. Çalışkan, “2008 yılında başlanan, yolcuya 90 dakika içerisinde ücretsiz aktarma imkanı taşıyan uygulama ortadan kaldırılıyor. Kamuoyundan gelen tepkileri azaltmak amacıyla aktarma yapma imkanı verilen süreyi 120 dakikaya çıkardıklarını söylüyorlar. Oysaki uygulama 120 dakikanın hiç bir faydası yok. Burada asıl yapılmak istenen ücretsiz aktarma işlemine son vermektir” dedi.

1 KEZ AKTARMA YAPANIN CEBİNDEN YÜZDE 13 ZAMLI ÜCRET ÇIKACAK
Komisyondan oy çokluğuyla geçen önergesinin kentte uygulaması halinde nasıl bir yol izleneceğini anlatan Çalışkan, “İzmir’in ulaşım sistemi tüm mahallelerin, metro, İZBAN ve vapur iskelelerinde bulunan aktarma merkezlerine taşınması üzerine kurgulanmıştır. Merkez ilçelerde yaşayan ve aktarma yapmayan yolcuya yüzde 2 indirim yaptık diyorlar. Oysaki ulaşım sisteminin kurgusu gereği 1 kez aktarma yapan kişinin cebinden yüzde 13 zamlı ulaşım ücreti çıkacaktır. Eğer iki aktarma yapacaksanız cebinizden yüzde 25 zamlı para çıkacaktır” diye konuştu.

‘GİTTİĞİN KADAR ÖDE SİSTEMİNDE…’
Çalışkan konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Gittiğin kadar öde sisteminde ( Balıklıova, Bademler, Urla’dan F. Altay aktarma durağına, Seferihisar’dan Üçkuyular iskeleye, Kemalpaşa’dan Evka-3 ‘e giden hatlar) Urla’dan F. Altay’a gidiyorsanız cebinizden yüzde 14,4 zamlı ücret çıkacak demektir. İZBAN ile seyahat edecekseniz 25 kilometreden az gidecekseniz size yüzde 2.8 indirim yaptık diyorlar. Oysaki 25 km mesafeyi geçen yolculuklarda mesafeye göre yüzde 3 ile yüzde 17 oranında zamlı ücret ödemek zorunda kalacak. Çeşme ve Karaburun’dan Urla’ya, Ödemiş ve Tire’den Torbalı’ya, Bergama ve Dikili’den Aliağa aktarma merkezine gidecekseniz yüzde 7 zamlı ücret ödemek zorundasınız”

İZMİRLİLER KOCAOĞLU’NU MUMLA ARAYACAK
Pandemi döneminde Büyükşehir’in su ve ulaşıma zam yapmaması gerektiğini kaydeden Çalışkan, “Bu yapılanlar ne halkçılık ile bağdaşır ne de sosyal demokratlıkla. 100 yılda bir olacak salgınla karşı karşıya kaldık. Su ve ulaşıma zam yapmamalı idi. Halkın sırtına basarak zamla elde edilecek geliri zam yapmadan belediye bütçesinden karşılamalı ve vatandaşlarımıza bu zor dönemde yük olmadan hizmet vermeliydik. Önümüzdeki yıllarda salgının etkisi geçtikten sonra zam yapıp yapmama konusu gündeme alınmalıydı. İzmirliler Aziz Kocaoğlu’nu mumla arayacak sanırım'' açıklamasında bulundu.