Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Başkan Büyükdağ, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verildiği 5 Aralık 1934 tarihinin önemine dikkat çekti. Başkan Büyükdağ, bu kanunun Fransa’da 1944, İtalya ve Japonya’da 1945, İsviçre’de ise 1971 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Başkan Büyükdağ, “Türk kadını resmiyette seçme ve seçilme hakkını kazansa da birtakım çevreler tarafından bazı kadınlarımız siyasi engellerle karşılaşmış, eğitim ve kamuda çalışma haklarından mahrum bırakılmıştı. Yani Cumhuriyet’in kuruluşunda kadına gösterilen hedef pratiğe çevrilememişti. Ancak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleri ile Türk kadını, Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana hak ettiği gerçek değere kavuşmuş, çıkarılan kanunlarla yine bu dönemde devlet güvencesi altına alınmışlardır” dedi.

KADIN HAKLARI DESTEKLENDİ
Başkan Büyükdağ, şöyle devam etti: “2004 yılında Cumhuriyet tarihinde TBMM’de ilk kez Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu kurulmuştur. 2010 yılında kanun önünde eşitlik ilkesine ek olarak kadınlara pozitif ayrımcılık tanınmıştır. 2011 yılında yürürlüğe giren 6111 sayılı kanun ile analık ve süt izinleri yeniden düzenlenmiştir. Kadın girişimcileri desteklemek amacı ile 2012-2014 yılları arasında KOSGEB tarafından 5 bin 638 kadın girişimciye 90 milyon lira destek verilmiştir. Bu dönemde eğitim, sağlık, sosyal güvenlik gibi alanlarda da kadına yönelik ayrıcalık Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından bizzat desteklenmiştir” dedi.

MECLİSTE REKOR KIRILDI
Meclisin yüzde 17.5’inin kadın milletvekillerinden oluştuğunu ve bunun da Cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu belirten Başkan Büyükdağ, “Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 53’ü AK Partili olmak üzere 104 kadın milletvekili bulunmaktadır. Meclisin yüzde 17.5’ini oluşturan bu sayı, Cumhuriyet tarihinde bir rekordur. AK Parti ile birlikte kadının istihdama katılma oranı yüzde 28’den, yüzde 38’e çıkmıştır. Üreten 9 milyon 122 bin kadın ülkemizin ekonomisine güç katmış, geleceğimize umut olmuştur. Gücünü, kendisi gibi güçlü atalarından alan Türk kadını, bundan sonra da geleceğine sağlam adımlarla ilerlemeye devam edecektir. Bu vesile ile kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkının verilişinin 84’üncü yıl dönümünde Türk kadınının ve tüm dünya kadınlarının 5 Aralık Dünya Kadın Hakları gününü en kalbi duygularımla kutlarım.”