GÜNDEME BAKIŞ- Eski hakem ve spor yorumcusu Erman Toroğlu’nun Roman vatandaşlara yönelik söylediği sözlere tepkiler çığ gibi büyüyor. Toroğlu’nun sözlerinin ardından harekete geçen AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle, İzmir Adliyesi’ne giderek suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunun ardından açıklamada bulunan Bekle ayrımcılığının kabul edilemez olduğuna vurgu yaptı.

AK Parti’li Bekle’nin açıklaması şu şekilde:
“Öncelikle sizlerin nezdinde; ahlaklı ve bilinçli tüm basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü bir kez daha kutluyor; vatandaşlarımızın ve bizlerin doğru habere ve bilgiye ulaşması için gösterdiğiniz yoğun mesaileriniz için hepinize teşekkür ediyorum. Bazı kimseler ne söylediğini ve sonunun nereye gittiğini bilmeden; bazıları bilerek ancak fark etmeden bazıları ise tepeden bakan; kendini asıl, başkalarını etnik azınlık görerek; insanlık dışı, aşağılık düşüncelerle bu ırkçılığı ve faşistliği ya yapıyor ya da aracı oluyor. Bazen bir futbolcuya seslenen hakemde, bazen bir çadırda kalan göçmenin üzerine yürüyen sivilde, bazen bir beyazın siyaha bakışında, bazen bir kendisini bilmezin ekranlarda söylediği sözlerde… Şekil veya hareket değişse de hepsi aynı karanlık düşüncelerin eseridir.

IRKÇILIĞA İZİN VERMEYECEĞİZ
Bu coğrafyanın insanı, ceddinden; “Adil olmak” mirasını almıştır. Binlerce yıl öncesinden bugüne kadar uzanan tarihimizde Türk, Kürt, Roman, Arap, Çerkez, Laz ve bilmem kaç çeşit milletten insanımız her zaman mazlumun yanında, zalimin karşısında olmuştur. İnsanı “eşrefi mahlukat” (yaradılanların en şereflisi) bilmiş; diline, dinine, mezhebine, rengine bakmadan insan olduğu için yardımına koşmuştur. Birileri aramıza “ırkçılığın faşist zehrini” sokmak istese de; dün nasıl izin vermediysek bugün de buna izin vermeyeceğiz.

AYRIMCILIK VE NEFRET SÖYLEMİ
Erman Toroğlu isimli şahıs ekranlarda “Ayrımcılık ve Nefret” söylemlerinde bulunarak Roman vatandaşlarımızı kötü göstermiş, dışlamış ve cümlelerinin devamında toparlamaya çalışırken karanlık düşüncelerinde biriken zehri dışarıya akıtarak “Dilencilikle” Roman vatandaşlarımızı bağdaştırarak insanlık tarihine ve kendi benliğine acı ve kara bir leke bırakmıştır. Erman Toroğlu ve onun gibi karanlık dünyalarda gezinen zihinlere şunu hatırlatmakta fayda görüyorum. Romanlardan hiçbir zaman hain çıkmamıştır. 15 Temmuz gecesinde birileri darbeye alkış tutarken; Romanlar meydanlara koşmuş, bedenini bu vatana siper etmiştir.
Roman Toplumu bu milletin asli unsurudur. Binlerce yıllık devlet geçmişimizde; vatanına, milletine, bayrağına, ezanına sahip çıkmış; bu vatanın ve ay yıldızlı al bayrağının uğruna canlar vermiş ve şanlı bayrağın altında gururla yaşamıştır. Bizler nasıl ki olumsuz bir şeyi anlatırken “Erman Toroğlu gibi davranma” diyerek bir kişiyi veya zümreyi aşağılayarak işaret etmiyorsak; Erman Toroğlu’da kendisinden olmayanları işaret ederek aşağılayamaz.

KONUN YAKIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIM
Her fırsatta söylüyorum. Huzurlarınızda bir kez daha belirtmek istiyorum; Romanlar olarak bizler; farklılıklarımızı zenginliğimiz, birlikteliğimizi geleceğimiz olarak görüyoruz.  Arabın Aceme, Acemin Araba, Beyazın Siyaha veya Siyahın Beyaza hiçbir üstünlüğü olamadığı anlayışıyla yaşıyor ve her türlü ayrımcılığı ve bölücülüğü lanetliyoruz. Bu topraklarda; Hacı Bektaş Veli, Pir Sultan Abdal gibi değerlere sahibiz. Biz; insanı, insan olarak gören bir algının temsilcileriyiz. Ayrımcılık ifadelerini bu topraklarda üretmedik. Ama buna sahip insanlar var. AK Parti olarak, her türlü kanun ve yönetmelik değişikliğini yaptık. Bunu Romanlar adına da diğer gruplar adına da yaptık. Ayrımcılığa neden olacak hiçbir kelime ve sözü kabul edemeyiz. Bugün burada bizimle birlikte olan herkese ve siz değerli basın emekçilerine çok teşekkür ediyor; konuyu yakından takip edeceğimizi belirterek sözlerime son veriyorum.”