Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Konak Belediyesi son meclis toplantısında kahveci esnafına nakdi yardım yapılması önergesi tartışma yarattı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir dizi program için geldiği İzmir’de konuyla ilgili açıklama yaparak AK Parti’yi hedef aldı. Kılıçdaroğlu, “Konak’ta AKP’liler kahvehaneci esnafına nakdi yardım yapılmasına karşı çıkıyor. Buradan Erdoğan’a sesliyorum; Konak’ta kahvecilere nakdi yardım yapmak için belediye karar götürüyor, AKP’liler karşı çıkıyor. Neden AKP’liler karşı çıktılar, açıklasınlar” dedi.  

MECLİSTE YAŞANAN TARTIŞMAYI ANLATTI
Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerine AK Parti Konak İlçe Başkanı Mehmet Sait Başdaş’tan yanıt geldi. Başdaş, Meclis’te yaşanan tartışmayı anlattı ve önergeye karşı çıkılmadığını söyledi. Başdaş, “Bu pazartesi önerge verdi. Ama onların önergesinden önce biz bir önerge verdik. Konak’ta pandemi döneminde olağanüstü çalışma yapan 111 muhtarımıza diğer belediyelerinin yaptığı gibi en azından kırtasiye giderlerini karşılayalım diye bir önerge verdik. Batur, ‘Arkadaşlar biz mecliste böyle bir şey yapamayız. Ben tecrübeli bir belediye başkanıyım. Daha önce böyle bir konuda bana rücu çıktı. Mahkemeyle bunu ödedik. Biz belediye olarak para ödeyemeyiz’ dedi.  Sonra kendisi ‘pandemi döneminde zor süreçten geçen kahvecilere nakdi yardım yapalım’ dedi. Biz kahvecilere karşı değiliz. Yardım yapalım. Bu önergeyi hukuk, bütçe ve esnaf komisyonlarına sevk ettik. Bütçe ve esnaf komisyonu önergeyi onayladı biz de olumlu oy kullandık. Fakat hukuk komisyonu, yasada nakdi yardım yapamayız dediler. Bu nedenle bizim meclis üyemiz (Hakan Yıldız) ‘biz kahveci esnafımıza çay şeker ve çalışanlara sosyal yardım yapabilir miyiz’ demiş. Bunun üzerine CHP’liler, önergeyi hukuki sorunları olduğu nedeniyle önümüzdeki aya bıraktılar. Tüm meclis üyeleri tarafından onay alıyor. Son yapılan meclis toplantısının gündeminde yer almıyordu. Belediye başkanı baskısı üzerine meclis üyeleri geçen aya ertelenen önergeyi aniden son meclise getiriyorlar. Gündemde yoktu. Meclis üyemiz Hakan Yıldız, bu maddeyi gündeme geldiğini görünce Batur’a, ‘Biz nakdi yardım yapamayız, rücu çıkar dediniz. Bu da nakdi yardım değil mi? Madem buna vereceksek muhtarlara verelim’ demiş. Meclis üyemizin bu teklifi CHP’liler tarafından olumsuz karşılanmış. Bunun üzerine AK Partili meclis üyeleri önerge için çekimser oyu kullanmış. Ret oyu vermemiş” dedi.  

YALAN SÖYLEDİKÇE ZEVK ALIYORLAR
Başdaş konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Biz esnafın, kahvecinin de yanındayız. Ama bunlar yalan üzerinden siyaset yapıyorlar. Sel felaketinden mağdur olan esnafın feryatlarını örtbas etmek için gündemi değiştiriyor. Bu hafta Güzelyalı esnafı Batur ve Tunç Soyer’i Güzelyalı’dan kovaladı. Bunlar gündemi değiştirmek için yalan söylüyorlar. Yalan söyledikçe zevk alıyorlar. Bunlar akşam yalan söylüyorlar, sabah kalkıp kendi yalanlarına inanıyorlar. Bunların en iyi yaptığı şey budur.”