Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Torbalı’da gerçekleştirilen Başkan seçimi ile ilgili basın açıklaması düzenledi. AK Partili Sürekli, toplantı esnasında CHP’li yöneticilerin meclis üyeleri üzerinde baskı kurduğunu savundu.
Başkan Sürekli’ye; İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, AK Parti Torbalı İlçe Başkanı Selman Günaydın, Yerel Yönetimlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı İsmail Çiftçioğlu, AK Parti Torbalı Meclis Başkanvekili Özgür Erman Çağlar da eşlik etti.

CHP'NİN TAVRINA BAKILSIN

Torbalı’da merhum başkan İsmail Uygur’un vefatından dolayı duydukları üzüntüyü dile getirerek sözlerine başlayan İl Başkanı Sürekli, “Bu süreçte mecliste olağanüstü toplanarak yeni bir başkan seçme zarureti hasıl oldu. Süreç başlar başlamaz da bazı spekülasyonlar ve dezenfermasyonlar ortaya çıktı. Biz bu süreçte konuşmadık, beyanda bulunmadık. Bir vefat olayı var, acısı var. Bu sürecin geçmesini bekledik. CHP’de vefatın akabinde 5 ila 6 adayın ortaya çıkması arkasından Cumhur İttifakı’nın aday gösterip göstermem noktasında yaşanan tartışmalar kabul edilemezdi. 2004 yılında zamanın şartlarında Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ahmet Piriştina vefat etmiş o günümüz şartlarında bir karar alınmıştı. O günden bugüne yapılan seçimlerde CHP’nin nasıl bir tavır aldığına bakılsın. Buraya dönüp baktılar mı? Bakmadılarsa genel merkezlerine sorsunlar. İstatistikleri genel merkezden alabilirler. Geçtiğimiz aylarda Muğla’nın Ula ilçesinde AK Partili Başkan vefat etmiştir, burada da CHP aday çıkarmıştır. Hal böyleyken sürecin başından bu yana bu tür spekülasyonların yapılması kabul edilemez. Siyasi etik ve ahlaktan bahsediliyor. Biz bunları seçimde gördük. Seçimde siyasi etik ve ahlak alt üst oldu” dedi. 

‘TUTANAKLARA GEÇİLDİ’ 

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un seçim sonrasında yaptığı, “Vicdanlar ve ahlaklar bugün ortaya konuldu ve sonuçta meclis üyelerimizin iradesiyle başkanımızı seçtik” açıklamalarına atıfta bulunarak sözlerini sürdüren AK Partili Başkan Sürekli, “Belediye meclis üyelerinin iradelerine baskı konuldu. Siyasi ahlaktan bahsedenler biz sizin yaptıklarınızı dün gördük. Torbalı’da yaşananlar tarihe kara bir leke olarak geçecektir. Seçim başlamadan önce partimizin grup başkanları seçimin nasıl ilerleyeceği konusunda görüşmüş ve belli konularda anlaşmaya varmışlardır. Aynı süreç Menemen’de de olmuş, başarıyla uygulanmıştır. Torbalı’da da o şekilde olması konuşulmuştur ama bunların birçoğuna CHP’nin uymadığını gördük. Seçimin sağlıklı olması için Menemen’de olduğu gibi oy pusulalarının bilgisayar çıktısı olarak verilmesi lazımdı. Torbalı’da AK Parti’nin 10, MHP’nin 2 yani Cumhur İttifakı’nın 12; CHP’nin 18, DEVA Partisi’nin ise 1 meclis üyesi var. Birinci turda Özgür Erman Çağlar 15 oy, CHP’nin adayı Mithat Tekin 16 poy aldı. Her şey, bütün usulsüzlükler bundan sonra başladı. Önce ara istediler, biliyorsunuz belediye meclislerinde başkanlık seçimi arasız yapılır. Sonrasında da belediye meclis üyelerinin oylarını üstlerine kimliklerini koyarak cep telefonuyla çekip atma talimatı geldiği ortaya çıktı. Adayımız Özgür Erman Çağlar söz alarak bunu bildirdi ve tutanaklara geçildi. Bundan sonra cep telefonlarının toplatılarak toplantıya devam edilmesi istendi. Daha sonra söz alan CHP’li meclis üyelerinden Cevdet Sardık, itiraf niteliğinde konuşma yaptı. ‘Biz grup kararı aldık bu şekilde oy kullanacağız. Bunun da bir mahsur yoktur’ dedi. Tabi bu durumun önemini kavrayan ve endişelenen CHP Grup Başkan Vekili böyle bir grup kararı olmadığını ve bunun hukuka aykırı olduğunu söyledi. Aynı zamanda bu fotoğraf çekimi ve oy kullanma işlemi devam ediyordu” dedi. 

HÜKMÜ HATIRLATTI 

Daha sonra barkovizyon üzerinden mecliste yaşanan anların görüntüsünü bir kez daha paylaşan İl Başkanı Sürekli, “Oturumu yöneten Meclis Başkan Vekili de üst düzey bir partiliyle konuşuyor, ‘Fotoya devam, gerisi bende’ diyor. Her şey ortada. Bununla ilgili UYAP üzerinden davamız açılmıştır. Grup Başkan Vekilimiz ve adayımız davayı açmıştır. Yargı kararını verecektir. Açık usulsüzlük vardır, gizli oy ilkesi açıkça ihlal edilmiştir. Yasada, ‘Seçmenin cep telefonu, fotoğraf ve film makinesi gibi haberleşme cihazlarıyla kapalı oy verme yerine girmesi yasaktır. Bu cihazlar sandık kurulu başkanına teslim edilir’ hükmüne yer vermiştir. Danıştay bu kararında mecliste yapılan seçimlerde TBMM iç tüzüğünün dikkate alınmasını işaret ediyor. Gizli oyla ilgili TBMM’de milletvekilinin iradesi özenle korunuyorsa, belediye meclislerinde de üyelerin iradesinin korunması amaçlanmaktadır. Video kayıtlarında meclisi yönetmesi gereken divan kurulu başkanının bunun aksine taraflı ve hatta görevlerinin gereklerini kullanmak suretiyle aykırı hareket ettiği görülecektir. Seçim devam ederken yaptığı söylemler tek başına seçimin sağlıklı, üyelerinin hür bir şekilde oy kullanmasının önüne geçilmiştir” dedi.  

‘HÜR İRADELERİNE KET VURULDU’ 

“Bu haliyle sağlıklı, demokratik ve gizli bir oylamadan söz edilmesi mümkün değildir” diyerek sözlerini tamamlayan Sürekli, “Bu yapılanlar CHP’li meclis üyelerini de mağdur etmiştir. Meclis üyelerinin hür iradelerine ket vurulmuştur. Bu yapılanlar onlar için de üzücüdür. Bu tür eylemlerle bütün meclisin saygınlığına gölge düşürülmüştür. Bu seçim tarihe bir kara leke olarak geçecektir. Bu durum bize CHP’nin tek partili dönemlerde yaptığı seçimleri hatırlatmıştır. Allah muhafaza CHP’nin yönetiminde bir seçim yapılsa bu seçimin akıbetinin ne olacağı bellidir. Zaten halkımızın takdiri ile CHP’nin yönetiminde de bir seçim olmayacaktır” diye konuştu.