Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Bayraklı’da kentsel dönüşüm tartışmaları devam ediyor. Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’ın idaresinde gerçekleşen ve ilerleyen süreçte nasıl bir yol izleneceği konuşulan toplantıda 60 hektarlık alanı kapsayan kentsel dönüşüm için taslak program hazırlanmış ve kooperatifleşme modeli üzerinde durulmuştu.

4 KİŞİLİK BİR AİLEDE ANLAŞMAZLIK ÇIKARKEN 280 KİŞİ ANLAŞIR MI?
Geçmiş süreçte belediye tarafından izlenen yanlış politikalardan dolayı zaman kaybının söz konusu olduğunu dile getiren Bayraklı Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, “yaklaşık 7 yıllık meclis üyeliğim boyunca bu konu çözülmeye çalışıyor. 7 yılın sonunda baktığımızı 4 yıl önce imar planları yenilenen  Çay ve Tepekule mahalleri imar planları 4 yıl önce geçmişti. Çay Mahalle’de imarlar geçmesine rağmen yeni imar planına göre yapılan bir tane bile inşaat ruhsatı başvurusu yok. Çünkü bunların vatandaşta karşılığı yok. Yine Adalet Mahallesi’nde projeler 4 yıl önce çizildi. Biz bunların iptal edilmesi için mecliste çok konuştuk. Çünkü 280 parseli bir araya getirdiler. 4 kişilik bir ailede bile 4 kişi anlaşamazken 280 kişinin anlaşmasını nasıl beklenir, mümkün değil. Bu planların tekrardan revize edilmesi yönünde önerge verdik ama kabul etmediler. 2 ay sonra imar plan revizyon planlarından dolayı Adalet Mahallesi planları mahkemece iptal edildi. Şuan orası imarsız boş bir tarla durumda” diye konuştu.  

TOPLANTININ ASIL AMACI…
AK Partili Aktaş konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“AK Partili Aktaş konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Onur, Postacılar, Yamanlar, Nafız Gürman, Soğukkuyu ve Körfez bu 6 mahallede 2 sene önce planların yenileneceği gerekçesiyle inşaat ruhsatları durdurulmuştu. Böyle olunca, vatandaş evini ne satabiliyor, ne tadilat yapabiliyor ne de müteahhide verebiliyor. Burada vatandaş da haklı. 40-50 yıllık binalardan bahsediyoruz. Yarın deprem olsa kayıplar olabilir. İmarın yenilenmesi devam edilmiyor. Baskılarla toplantı yaptırıldı. Bunun da esas amacı bu 6 mahallenin ruhsata açalım mı, açmayalım mı kararı. Mademki bu imarları yenilemeyeceksin, neden vatandaşları 2 yıl süresince oyalayıp mağdur ettiniz. “

BÜYÜKŞEHİR DENEDİ, İLERLEME KATEDEMEDİ
Kooperatifçilik modellinin uygulanması hakkında görüş belirten AKtaş, “Kooperatifçilik modelinden bahsedildi. Bildiğiniz üzeri bu modelde herkes bir hisse koyuyor, bina yapılıyor. Herkes ödemesini yapıyor. Bunu daha önce Büyükşehir Alpaslan, Cengizhan mahallerinde denedi ama 10 yıldır çözülemedi. Vatandaş hem evini veriyor, hem arsasını veriyor hem de para veriyor. Vatandaş bunu kabul eder mi, etmez. Sayın Sandal’ın göreve geleli 1,5 sene oldu ama herhangi bir ilerleme katedemedi. Demek istediğimiz daha önce de buna benzer toplantılar yapıldı ama herhangi bir sonuç yok.  Son mecliste 1,5 sene boyunca envanter yaptıklarını, kaçak, imarlı, imarsız bina kontrolü yaptıklarını söylendi. Bayraklı’da zaten böyle bir tespit daha önce yapılmıştı. Daha önce bu çalışmalar yapıldı ve toplantılarda bize sunuldu. Şuan bir laf kalabalığı yapıyorlar. Bunun da bir sonuca ulaşılacağını sanmıyorum.  Ayrıca vatandaşlarımızdan çok şikayet aldığımız bir diğer konuda, bu dönem emlak vergilerinde Bayraklı belediyesince güncellemeler yapıldı. Vergiler 2 ya da 3 katına çıkarıldı. Gerekçesi ise vatandaşın evinin 1. sınıfa yükselmiş olması.
Fakat vatandaşın yaşam standardı değişmemiş.  40-50 yıllık binasına doğalgaz aldı diye evini birinci sınıfa yükseltilerek vergisini arttırmak doğru değil. Binada doğal gaz var, asansör var ama yolu yok, yada bozuk. Park alanı yok, yürüyüş alanı yok, spor alanı yok. Binanın şeklinin değişmesiyle 1. sınıf vergiye yükseltilmesi de doğru değil. Tüm çevresiyle ve verilen imkanlar dahilinde değerlendirmek gerekir. Maalesef ki Bayraklı Belediyesi borç yükünden dolayı yapamadığı hizmetlerin karşılığında vergileri attırarak parasal sıkıntısını çözme yoluna gidiyor” dedi.