Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. İzmir İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, İl Jandarma Komutanı ve Sahil Güvenlik Ege Bölge Müdürlüğü Komutanının da katıldığı toplantı İzmir'in asayiş sunum raporu ile başladı. 

27 İLÇEDE TOPLANTILAR YAPILDI

Yapılan sunumda 2021 yılına göre 2022 yılında önemli yüzdelik dilimde işlem yapılan suçlu sayısı ve tutuklama oranının arttığı kaydedildi. İl Emniyet Müdürü Şahne'nin katılımıyla 27 ilçede toplantılar gerçekleştirildiği, müdürlüklerin yanı sıra muhtarlıklarla yapılan toplantıların devam ettiği belirtildi. Emniyet Müdürlüğünce İzmir'de Bornova, Bayraklı, Seferihisar, Buca 100. yıl, Basın Sitesi Polis merkezleri ve Konak Şehit Çocukları için polis merkezi inşaat çalışmasının devam ettiği aktarıldı.  

EMNİYETİN YENİ HİZMET BİNASI YAPIMINA START VERİLİYOR

Öte yandan 2023 yılında Konak İlçesi Umur Bey Mahallesi'nde yer alan, mülkiyeti İzmir Valiliğine ait olan 114 bin 193 metrekarelik alanda İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'nün yeni hizmet binasının yapımına başlanacağı kaydedildi. İl Emniyet Müdürlüğü yeni hizmet binasının yanı sıra 2023 yılında Özel Harekat binası, Kiraz İlçe Emniyet Müdürlüğü, Bornova Pınarbaşı Polis Merkezi Amirliği, Karabağlar Polis Merkezi Amirliği, Kadifekale Polis Merkezi Amirliği, Güzelyalı Polis Merkezi Amirliği ve Adnan Menderes Havalimanı hangar yapımının planlamasının bitirildiği, inşaatına başlanacağı belirtildi. 

"İZMİR BASINI DUYARLI"

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kutlayarak, "Basın ülkemizde 4. kuvvet, demokrasilerin vazgeçilmezi, yönetenle yönetilen arasındaki bilgi akışını sağlayan, demokratik toplumun vazgeçilmezi. Hem yürütmeyi, hem yasamayı hem de yargıyı takip eden, gözetleyen, erken uyarı veren, halkın nabzını tutmamıza yardımcı olan unsurlardan biridir. İstanbul basını tüm Türkiye'yi yönlendirir ama İstanbul basınını da İzmir yönlendiriyor, İzmir'den yetişen gazeteciler İstanbul'da ağırlıklı olarak yer alıyorlar. İzmir basının Türkiye'yi yönlendirme kabiliyeti, kudreti olduğunu belirtmek lazım. İzmir basını çok duyarlı, olması gereken yerlerde yer alıyor. Sesimiz olduğunuz için, sesimizi duyurduğunuz için hepinize şükranlarımı sunuyorum" dedi. 

"İZMİR'DE ASAYİŞ BERKEMAL"

Köşger, sunumu yapılan İzmir'in asayiş raporuna yönelik güvenlik güçlerine teşekkür ederek, "İzmir'in yaklaşık 20 bin güvenlik mensubuyla asayişini sağlıyoruz. İzmir'de asayiş berkemal, Allah'ın izni ile bir sıkıntı yok. Arkadaşlarımız gecesini gündüzüne katıyor ve İzmir'i güvenli şehir haline getiriyorlar. Asayişin sağlanması noktasında emniyet güçlerimize teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

"İKTİSAT KONGRESİNİ CUMHURBAŞKANIMIZIN KATILIMIYLA YAPACAĞIZ"

Geçtiğimiz yıl düzenlenen 10 Ocak basın buluşmasını hatırlatan Vali Köşger, "Geçen yıl pandemi devam ediyordu, İzmir 30 Ekim depremini yaşamıştı, olağanüstü günler geçiriyorduk. Emniyetin AKM binasını kullanıp kullanmayacağı mevzusuydu geçen yılın gündemlerinden biri. İktisat kongresini sormuştum geçen yıl size, kimse yerini bilmiyordu ama bugün kongre binası İzmir'in gündemine oturdu. Arsanın sahiplerini bulduk, satın aldık, Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait en geniş kazılardan biri arsada gerçekleştirildi. Proje anıtlar kuruluna onaylatıldı. 17 Şubat'a yetiştirmek üzere gece gündüz çalışıyor arkadaşlarımız. 100 yıl sonra Atatürk'ün iktisat kongresini gerçekleştirdiği binada Türkiye Cumhuriyeti'nin yüzyılının etkin akademisyenlerle değerlendirileceği ve geleceği planlayan bir iktisat kongresini Cumhurbaşkanımızın katılımıyla yapacağız" açıklamasında bulundu. 

"İKTİSAT KONGRESİ BİNASI YIKILMAMALIYDI"

Köşger açıklamasını şöyle sürdürdü: 

 İzmir kendisine düşen öncü rolleri oynamaya devam ediyor, edecek. Yeni kurulan devletin hangi istikamete yürümesi gerektiğini o gün müzakere ve toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla nasıl yapıldıysa bugüne de damgasını vuracak, belki ortaya bir manifesto çıkacak. Türkiye'den önemli akademisyenlerin, iş adamlarının, uygulamacıların katıldığı çok kapsamlı bir kongre gerçekleştirilecek. 100 yıl önce Atatürk'ün ve o günkü devlet adamlarımızın vizyonuyla bu kongreyi yaptılar, o binanın yıkılmaması lazımdı ve her yıl Davos benzeri toplantılar yapılmalıydı ama maalesef yapılmamış, bina da yıkılmış. Binayı yeniden yapıyoruz ve sizden de böyle bir kamuoyu oluşturmanızı rica ediyorum. Her yıl iktisat kongresi yapmalıyız, önümüzdeki yıl Türki Cumhuriyetlerin katılacağı kardeş ülkelerle bir kongre yapalım. Bu benim önerim, sonraki yıl Ortadoğu ülkeleri ile yapalım. İzmir'in kongreler şehri olması noktasında başlangıç olsun bu kongreler. Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez. Hedefin varsa yandan esen rüzgarla bile ilerlersin. İzmir'in hedefi olmalı, tarım, sanayi, turizm kapasitesi var. 

"TEKNOLOJİ SERBEST BÖLGESİ KURULMALI"

İzmir teknolojinin başkenti olmalı. Son 20-30 yılda Türkiye'de ve İzmir'de bu alanda gelişmeler olmuş, İzmir diğer şehirlerden teknoloji, bilişim, inovasyon alanında daha çok gelişmiş. İzmir'in bu alanda harekete geçmesi lazım. Tekİzmir diye bir şey yaptık, İzmirli gençlerle teknoloji devlerini buluşturduk. TEKNOFEST'i İzmir'de yapacağız. Alsancak Limanının arkasında kalan eski endüstriyel bölge var, orada teknoloji serbest bölgesi kurulmasını öneriyorum, bu çalışmalar devam ediyor.

"HÜKÜMET KONAĞININ ARKASI YIKILIYOR"

Hükümet Konağının arkasını yıkıyoruz, eskiden orada adliye binası varmış. Adliye binası Osmanlı döneminde yapılmış bir liseymiş. Onun fotoğraflarını bulduk, şu an ki hükümet konağımız L şeklinde, orası da uzun L halinde tarihi bir doku, eski görünümün dış açısından aynısı olacak, içi tabi ki modern olacak. Valiliğin tüm iş yapan birimlerini oraya toplayacağız.

"EMNİYET GÜÇLERİMİZ TÜM KAVŞAKLARDA"

Vali Köşger basın mensuplarından gelen soruları yanıtladı: 

İzmir trafiğini rahatlatma noktasında emniyet müdürlüğü olarak, arkadaşlar tüm kavşaklarda çalışıyor. '1 saat İzmirlinin hayatına ilave edildi' diye bir şey de kulağıma geldi. Bunun dışında kentsel dönüşümde yetki yerel yönetimlerde, yerel yönetimlerin çalıştığı bizden destek isterse biz gereken desteği veririz. Merkezi hükümetin yapacağı işlere benim buradan bir şey söylemem mümkün değil. Biz Valilik ve İl Emniyet Müdürlüğü olarak trafik konusunda elimizden gayreti gösteriyoruz

"DOĞU KÖYLERİNDE KALMAMIŞ BÖLGELER İZMİR'DE VAR"

Tüm dünyada su kıtlığı söz konusu, İzmir'in müthiş bir imajı var ama doğuda köy hayatında kalmamış bölgeler İzmir'de var. Böyle bir paradoks var. İzmir'in tarım yapılan alanlarında çok sayıda kaçak sondaj var. Bunun yanı sıra vahşi sulama yapılıyor. İzmir'in tarımda geldiği noktaya yakışmayana bir çalışma ve bu arkadaşlarımızı ikna edemiyoruz. Devlet de damla sulama de destek veriyor ama damla sulamada mahsulün verimli olmadığına inanmış bir kitle var. İnat ediyor arkadaşlar vahşi sulamada, kaçak suyu çekiyor, tarlayı dolduruyor ve suyun fazlası akıp gidiyor. 

"KİRLETEN CEZASINI ÇEKMELİ"

Gaziemir İlçesi'nde "İzmir'in Çernobil'i" olarak anılan nükleer atık içeren bölgeye ilişkin soruya ise Köşger, "Bu konu İzmir'in gündeminde yaklaşık 20 yıldır yer alıyor. Alanın radyoaktif yayılımı devam ediyor. Özel mülkiyette, şahsın yaptığı üretim var, orada uygunsuz maddeleri getirip ayrıştırmış, araziyi devletin ya da belediyenin temizlemesini bekliyor ve temizlendikten sonrası için de bir rant söz konusu bölgesel olarak. Nükleer Atom Enerjisi Kurumu çalışıyor, son aşamaya gelindi ama kirleten cezasını çekmeli. Kilit noktası buydu, sanıyorum bir çözüm bulundu.

"BİR BARDAK SUDA FIRTINA KOPARMAYI SEVİYORLAR"

Buca cezaevi alanına ilişkin CHP ve AK Parti arasında yaşanan tartışmaları da değerlendiren İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, "Bizimle alakalı değil Bakanlık ve belediyeler arasında. İzmir'de bir bardak suda fırtına koparmayı seviyor bazı arkadaşlar, burada da bir şeyler köpürtülmeye çalışılıyor. Orası yapıyken, cezaeviyken devlet yapılaşma hakkından vazgeçiyor, yeşil alanın da olduğu bir alan haline getiriyor. Bendeki bilgi bu" dedi.