EBSO, ocak ayı meclis toplantısı, İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantı EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu ve meclis üyelerinin katılımıyla düzenlendi. Meclis toplantısı öncesi, Yorgancılar, Gökçüoğlu ve meclis üyesi Hakan Ürün, EBSO ve İZTO'nun iş birliğinde düzenlenen 'Cumhuriyetin 100.yılında Sanayileşme Öyküsü' isimli serginin açılışını gerçekleştirdi. Sergide, 1923- 1950 yılları arasında fabrikalardan fotoğraflar yer aldı. Toplantıda yeşil sanayi proje tanıtımı hakkında bilgilendirmelerde bulunan Yorgancılar, "Dünya Bankası'nın desteği ile TÜBİTAK, KOSGEB ve Sanayi Teknoloji Bakanlığı'nın girişimleri sonucunda 450 milyon dolar bütçeli, 'Türkiye Yeşil Sanayi Projesi' devreye alındı. Projenin TÜBİTAK'a ayrılan kısmıyla yeşil üretimi, kaynak verimliliği odaklı AR-GE ve yenilikçilik çalışmaları yapan firmaları, aynı zamanda özel sektör öncülüğünde gerçekleştirilecek iş birlikleri desteklenecek. En fazla 4 yıl olacak geri ödeme sürelerine ilişkin büyük firma ve kobiler için oranlar var" ifadelerini kullandı.

'KOSGEB ELİYLE 250 MİLYON DOLARLIK BÜTÇE VERİLECEK'

KOSGEB eliyle verilecek olan 250 milyon dolarlık bütçeyle iki ayrı teklif çağrısıyla çıkılan destekleri açıklayan Yorgancılar, "KOBİ'lere; Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi Proje Teklif Çağrısı ile işletmelerin çatı üstü ve sanayi tesisi içerisindeki birleşik güneş enerjisi yatırımlarına 14 milyon TL'ye kadar, Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Proje Teklif Çağrısı ile de enerji verimliliği, su verimliliği, hammadde verimliliği, sürdürülebilir ve iklime dayanıklı atık geri dönüşümü, endüstriyel simbiyoz ve döngüsel ekonomi konu başlıklarında hazırlayacakları projelere 4 milyon TL'ye kadar destek verilecek. 2053 net sıfır emisyon hedefi yolunda önemli bir destek. KOBİ'lerin yeşil dönüşümünü verimli bir şekilde gerçekleştirmeleri için bu kaynaktan mutlaka yararlanmalarını umuyorum" dedi.

'2022 YILINA GÖRE DURUM KURTARILMAYA ÇALIŞILIYOR'

Yorgancılar, EBSO'nun yılda 2 kez yaptırdığı ekonomik değerlendirme anketi sonuçlarını paylaştı. Sonuçlara göre firmaların yüzde 40'ının iç pazarda siparişlerinin değişmediğini aktaran Yorgancılar, "Firmaların yüzde 32'si farklı oranlarda olsa da iç pazarda siparişlerin arttığını bildirdi. Sadece yüzde 28'i azalış bildirdi. Firmaların yüzde 37'sinin dış pazarda siparişleri değişmezken, yüzde 34'ünde azalma, yüzde 30'unda da artış gerçekleşmiştir. Genel olarak değerlendirdiğimizde siparişlerde yaklaşık üçte bir oranında artış ve azalış söz konusu olmuş ki bu da 2022 yılına göre durumun kurtarılmaya çalışıldığını ortaya koymaktadır" açıklamalarında bulundu.

'KÜRESEL YAVAŞLAMA YARI YARIYA HİSSEDİLMİŞ'

Ankette üyelere küresel yavaşlamanın 2023 yılında üretime etkisinin de sorulduğunu belirten Yorgancılar, "Yüzde 45'i üretimlerinin azaldığını, yüzde 31'i değişmediğini, yüzde 24'ü de arttığını bildirmiştir. Yani, küresel yavaşlamayı üyelerimiz neredeyse yarı yarıya hissetmiş gibi görünmektedir. Üyelerimiz de tıpkı Davos'un baş ekonomistleri gibi oldukça kötümser. Firmaların yüzde 46'sı 2024 yılı ilk yarısında içerde ekonominin kötü olmaya devam edeceğini, yüzde 35'i daha da kötü olacağını düşünüyor. İyileşme umudunu taşıyanların oranı sadece yüzde 19'dur. Üyelerimizin yarısı dolar/TL kurunun 40'ın üstüne çıkacağı öngörüsünde bulunmuştur.  Yüzde 43'ü de yılsonu enflasyonun yüzde 60 ve üzeri olacağını düşünüyor. OVP'de enflasyon beklentisinin yüzde 33 olduğunu da hatırlatalım" diye konuştu.(DHA)