Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi kesimini temsil eden Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 11 Aralık'ta başlayacak asgari ücret görüşmeleri öncesi pazarlıkta alt sınırını açıkladı.

NTV’ye konuşan Atalay, "Açlık sınırından bir pazarlık olmaz onun üzerinden bir pazarlık olur" diyerek asgari ücret pazarlığında alt sınırın 4 kişilik bir ailesinin açlık sınırı olan 14 bin 25 lira olduğuna işaret etti.

Atalay, "İnşallah toplumu memnun edecek bir rakam verirler de biz de altına imza atar o masada otururuz" dedi.

Atalay, Erdoğan ve Işıkhan tarafından yapılan tek zam açıklamalarına atıfta bulunarak  "Sayın bakanımız enflasyon olmayacak diye düşünüyor. Ete, süte, gıdaya zam olmayacak diye düşünüyor. Olmuyorsa bir mahsuru yok ama zam devam ettiği için bırakın sene sonunu insan üç ay bu ücreti idare ettiremiyor" dedi.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da "Yüksek enflasyon artı refah payı, milli gelirden kaybettiklerimizin ilave edildiği, büyüme hızının da yansıtıldığı 4 kişilik bir işçi ailesinin asgari ihtiyaçlarını sağlayacak bir asgari ücret bizim için yeterli asgari ücrettir" dedi.

TÜRK-İŞ'İN SON VERİSİ 14 BİN 25 TL'YDİ

Türk-İş araştırmasının 2023 Kasım ayı sonucuna göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 14 bin 25 TL’ye yükseldi.

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 45 bin 686,81 TL’ye yükseldi.

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti' de aylık 18 bin 239 TL'ye yükseldi.

Geçen ay açlık sınırı 13 bin 684 TL olarak açıklanırken yoksulluk sınırı 44 bin 573,3 TL olarak açıklanmıştı. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 17 bin 336,25 TL’ydi.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Milyonlarca çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında süreç Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığındaki ilk toplantıyla başlayacak.

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor.

Oyların eşitliği halinde Komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Işıkhan, SSK (4a) statüsünde 16,4 milyon çalışan bulunurken bunun yüzde 40’ına denk gelen 6,6 milyonunun asgari ücretli olduğunu belirtmişti.

Asgari ücret, en son temmuz ayında yapılan yüzde 34 zam ile net 11 bin 402 liraya yükseltilmişti.

ÇALIŞANLAR KAYGILI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in eylül ve ekim ayında yaptığı açıklamalarda, yüksek enflasyonun bir nedeni olarak yüksek ücret zamlarına işaret etmesi ve ücretlerde geçmiş enflasyona değil beklenen enflasyona göre zam yapılması gerektiğini söylemesinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan dikkat çeken bir açıklama gelmişti.

Kabine toplantısı sonrasında gazetecilerin asgari ücretle ilgili sorusuna Işıkhan, “Temmuz ayında olduğu gibi ilke yine enflasyona ezdirmemek. Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz.” yanıtını vermişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün gazetecilerin soruları üzerine asgari ücret artışı için ''En uygun asgari ücret neyse bunun kararını vereceğiz. Bütün mesele tarafları mağdur etmeden bir neticeye varabilmek. Bir kez verilecek zamla bu iş biter'' dedi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, hükümetten gelen “hedef enflasyona göre zam” ve “tek zam” açıklamalarına tepki göstermişti.