Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, serbest piyasalarda artan süt fiyatlarının çiftçiye nasıl yansıdığını değerlendirdi. Besicinin süt ineklerini kesmesini durdurmanın temel maddesinin girdi maliyetlerinin düşürülmesi olduğunu vurgulayan Öztürk, "Girdi fiyatlarında düşüş olmadığı sürece kesim devam eder. Şu sıralar süt fiyatları normale yaklaşıyor ama et fiyatları yükselişte. Et fiyatlarının yükselmesiyle birlikte çiftçi tekrar ineklerini kestirme noktasına gidebilir. Yıl sonunda ödenecek borçları var, bir çıkış arıyor insanlar. Sütle idare edebilenler, sütü yetenler devam ediyor ama kesimler bitmiş değil, devam ediyor" dedi.  

"HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI"

Süt fiyat artışının rafa yansıdığını ve satışların düştüğünü anlatan Öztürk, "Girdi maliyetlerinin düşürülmesi lazım. Eğer girdi maliyetleri düşürülmez ve bu iş süt fiyatı artışıyla çözülmeye çalışırsa raf fiyatları yükseliyor. Zaten raf fiyatları çok yükseldi, insanlar alamıyor. Satıla ürünlerin kilogramlarında düşüşler olmaya başladı. 4 yoğurt alan aile 2 yoğurt almaya başladı. Tüketim azaldı. Biz girdileri düzenleyemezsek, sürekli süt fiyatlarıyla günü kurtarmaya çalışarak, rafın önünü kapatmış olacağız. Bu da büyük bir sıkıntı bizim için. Bu sorunların düzelmesi için bir araya gelip, üreticinin, tüketicinin, sanayicinin ve devletin birlikte elini taşın altına koyması lazım. Yeni yılda bunu toparlayıp sütün, etin fiyatının belli olduğu, yıl içinde oynamaların çok olmadığı bir döneme girmemiz lazım. Hem fiyatlarda oynama çok oluyor hem de insanlar ürettikleri ürünün fiyatının yüksek olmasını istiyor ama tüketici de raftan uzaklaşıyor" açıklamasında bulundu.

"SAMAN ALTIN DEĞERİNE ULAŞTI"

Öztürk, "Devletin sübvanse etmesi lazım, yem maliyetlerinin düşürülmesi lazım, düşürülmüyorsa belli bir kısmını, yemcinin de uygun göreceği şekilde sübvanse etmeli ya da prim fazla olmalı. 1 liranın altında süt primi vermemesi lazım. Süt primi düşük kalıyor, yem fiyatı yükseliyor. Şu anda hayvan için besleyici değeri olmayan saman 4 liralara yaklaştı. Eskiden millet bahçesinden, tarlasından saman gitse de kurtulalım diye bakardı, şimdi saman altın değerinde oldu. Samanın bu değerde olup da devletin bunu kontrol etmemesi girdi maliyetlerini yükseltiyor" ifadelerini kullandı.