Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Buca Belediyesi, afet bölgesinde yaptığı arama kurtarma çalışmalarının ardından şimdi de, ilçeye gelen depremzedelerin başta barınma olmak üzere gıda, eşya ve giyim ihtiyaçları için çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Bucalı vatandaşların uzun süre kira almaksızın depremzedelerin kullanımı için bağışladığı konutların tadilatını, temizliğini gerçekleştiren Buca Belediyesi depremzedeleri konutlara yerleştiriyor. 

"İZMİR'DE AKREDİTASYONLU TEK BELEDİYEYİZ"

Konutları adeta baştan yenileyen çalışmaların başında yer alan Buca Belediyesi Başkan Yardımcısı Hatice Güral, depremzedeler için, afetin yaşandığı ilk günden bugüne yürütülen faaliyetlere ilişkin bilgi verdi. Güral, depremin ilk anından itibaren Buca Belediyesi olarak teyakkuza geçtiklerini kaydederek, "Bizim Buca Belediyesi olarak, Başkanımız Erhan Kılıç öncülüğünde kurulmuş akreditasyonu yapılmış bir arama kurtarma ekibimiz var. BUCAKUT... Kurtarma ekiplerinin Türkiye genelinde bu akreditasyonu alması çok zor. AFAD akreditasyonu olan Türkiye'de 5 belediyeden biriyiz, İzmir'de ise tek belediyeyiz" dedi. 

"EKİBİMİZ SABAH YOLA ÇIKTI"

Başkan Yardımcısı Güral, kent genelinde afet bölgesinden gelen depremzedeler için koordinasyon toplantılarına katıldıklarını anlatarak, "Biz arama kurtarma ekibimizle, Başkanımız Erhan Kılıç önderliğinde, depremin olduğu ilk gün çalışmalara başladık ve ekibimiz aynı sabah yola çıktı. Biz afet bölgesine farklı yoldan hareketi geliştiren, planlayan da ilk belediyeyiz. Ben İzmir'deki afete yönelik kriz masalarında Başkanım Erhan Kılıç adına yer alıyorum, Kaymakamlık, Valilik ve AFAD ekibiyle ilgili gerçekleştirilen toplantılarda, depremzedelerle ilgili neler yapılabileceği noktasında bir yol haritası belirliyoruz. Paydaşlar neyin ne kadar ucundan tutabilirlerse..." ifadelerini kullandı. 

"BUCA'YA 10 BİN DEPREMZEDE GELDİ"

"Elimizdeki en son verilere göre afet bölgesinden Buca'ya resmi kayıtlı olan 10 bin depremzedemiz geldi" diyen Güral, "İzmir geneline ise 400 bin depremzedenin geldiğine ilişkin bilgimiz var. İlçemizde, Kaymakamlık AFAD aracılığı ile yerleştirmeleri yapıyor. Biz de Başkanımız Erhan Kılıç'ın bize verdiği yetkiyle depremzedelerimiz için çalışıyoruz. Bucalı vatandaşlarımız ellerinde olan konutları, uzun süre kira almaksızın depremzedelerimizin kullanımına bağışlıyorlar. Biz bu bilgiler nezdinde eve gidiyoruz ve inceliyoruz. Ev en kısa sürede nasıl oturulacak hale gelir diye bakıyoruz" açıklamasında bulundu. 

"TAVUK KOKUSU SİNMİŞTİ"

Afetzedelerin barınma ihtiyacı için meclis üyelerinden tüm belediye personeline herkesin seferber olduğunu aktaran, "Meclis Üyemiz Özkan Yorulmaz, bana gelerek, ‘Bir ev var, üst katına 9 kişilik bir aile yerleşti alt katını da veriyor vatandaş ancak orada daha önce tavuk beslemiş, oturulacak gibi değil' dedi. Sonuçta bina, ben gidip yeri görmek istedim, baktım zor koşullar. Nasıl rehabilite edebileceğimi düşündüm. Eve ilk önce temizlik işleri birimimizi soktum, komple temizlendi. Kokuyu gidermek için özel bir kimyasal kullandık. Tesisler Müdürlüğümüzün ekibi ile boya, badana, lavabolar, tuvaletler kapsamında ne yapabiliriz diye baktık. Ekibimiz, rabıtaların arasına kadar tavuk pislikleri girdiğini ve ne kadar hijyen malzemesi kullanılırsa kullanılsın o kokunun çözülmeyeceğini iletti. Ben de eve gidip tekrar baktım" dedi. 

"PARKELERİ SÖKTÜK"

Güral açıklamalarını şöyle sürdürdü: 

Yaptığımız incelemelerin ardından laminant parkelerin komple sökümüne karar verdik. Söktük, altını hijyenle temizleterek, yeni plakaları taktık. Kokuyu yok ettik. Kapıları, pencereleri yeniledik. Geçtiğimiz Cumartesi günü de tekrar eve gidip kontrol ettim. Çok güzel olmuştu. Bunun ardından sosyal yardım olarak ele aldık ve halı, buzdolabı, mutfak malzemeleri gibi eşyaları götürdük. Çalışmalarımızın ardından evin üst katına 9 kişilik bir depremzede ailemizi, alt katına ise 8 kişilik depremzede ailemizi yerleştirdik. 

"ENGELLİ ÇOCUĞUMUZ İÇİN BORDÜR YAPTIK"

Alt kata gelecek olan ailemizde bir de engelli bir çocuğumuz var. Onun için evin bulunduğu alandan duvarı yıktırdık, yola kadar kısmını bordür yaptırdık. Bu sayede çocuğumuz tekerlekli sandalyesi ile kendi başına girip çıkabilecek. 

"KAPICI DAİRELERİNİ TEMİZLEDİK"

Apartmanların kapıcı daireleri ile ilgili bir çalışma gerçekleştirdik. Bir apartmanın kapıcı dairesini de yaptırdık. Badanasını, boyasını, ihtiyaçlarını tamamladık. Oraya da engelli çocuğu olan bir depremzede ailemizi yerleştirdik. 

"EŞYA YARDIMLARI YAPIYORUZ"

Birçok firmadan bağış rica ediyoruz, böylelikle depremzedelerimize koltuk, baza, yatak gibi malzemeleri temin ediyoruz ve depremzedelerimize güzel, yaşanabilir yerleşim alanları sağlamaya çalışıyoruz. Çalışmalarımız sürüyor. 

"DURUM VE İHTİYAÇLARINI TAKİP EDİYORUZ"

Bizim sosyal yardım işleri birimimize bilgi akışı oluyor. Meclis üyelerimiz de ilçemize gelen depremzede aileleri kaldıkları yerlerde, akrabaların yanı ya da geçici konaklama alanları, neredelerse ziyaret ediyorlar, ben de ziyaret ediyorum. Böylelikle hem durumlarından hem de ihtiyaçlarından haberdar oluyoruz. 

ARAZ: "HATAY'DAN ARAYARAK BARINMAK İÇİN YARDIM İSTEDİLER"

Depremin yaşandığı ilk gün, hayvanların tedavisi için afet bölgesine giden Veterinerlik İşleri İdari Amiri Emre Araz ise tavuk kümesinden, sıcak bir yuvaya dönüştürülen konutta yapılan çalışma ve süreci şöyle anlattı: 

Kahramanmaraş depreminden sonra , Hatay’dan bizlere ulaşarak bitik, zor durumda bir sesle yardımcı olmamızı isteyen depremzede bir aileyi Buca'ya davet etmiştim . Kendileri gelmeden önce barınacakları bir yeri bulmak ilk görevimiz olmuştu. Fakat Buca'da kiralık ev bulmak bile zordu ve de bulamadık. 

"KONTEYNERDEN DAHA İŞLEVSEL OLACAĞINI DÜŞÜNDÜK"

Yaylacık Mahallesi'nde hayırsever ve mülk sahibi bir vatandaşımız bizlere yardımcı olacağını iletti. 2 katlı müstakil bir evin ikinci katını bizlere tahsis etti. Fakat evin ilk katını da ihtiyaç olur diye kendisinden istedik. Oturulacak bir vaziyette olmadığını içerde güvercin ve tavuk beslendiğini bu sebeple ayıp olacağını iletti. İlk ailemiz Hatay’dan geldikten sonra, onları ikinci kata yerleştirdik ve yine bir sürü hayırsever arkadaşımız sayesinde tüm eksikliklerini tamamladık . Hatay’dan gelen misafir ailemiz insanların Hatay’da çok zor durumda olduğunu ve barınacakları yer olursa buraya gelebileceklerini söyledi. Bunun üzerine kümes olarak kullanılan katın bir konteynerden daha işlevsel olabileceğini düşünerek, konutu kontrol etmeye gittik. Durum videolarda göründüğü gibi içler acısıydı. 

Durumu belediyemizin ilgili birimlerine ilettik, hep birlikte çalıştık ve kümesten sıcacık, tertemiz bir yuva çıkardık.