Bilim insanları, tahtaya sürtülen tırnakların çıkardığı cızırtı sesinin insanları neden rahatsız ettiğini uzun zamandır merak ediyor. 

Araştırmalar, bu sesin bir bebek ağlaması ve insan çığlığıyla aynı frekansa sahip olduğunu buldu. Bu da bunun hayatta kalmayla ilişkili olduğunu ve eşdeğer bir tepkiyi tetiklediğini öne sürüyor.

Sürtünme sesi, kalp atış hızının artması gibi fizyolojik bir tepkiye neden olur ve refleksten ziyade duygusal bir deneyime yol açar.

Çoğu kişi kara tahtaya tırnak sürtülmesini “hoş olmayan bir duygu” olarak tanımlayarak “titreme”, “tiksinti” gibi kelimeler kullanıyor.

Ig Nobel ödüllü Dr. Francis Fesmire tarafından 2006 yılında yürütülen bir araştırma, ses aralığının ortasında yer alan ses frekanslarının en rahatsız edici olduğunu ve şempanzelerin uyarı çığlıklarına benzediğini buldu.

Çalışmayı yürüten araştırmacılar, hoş olmayan seslere verdiğimiz tepkilerin, evrimsel geçmişimizden gelen yırtıcılardan kaçınma içgüdülerinden kaynaklandığını ileri sürdü.

"TEHLİKE SİNYALİ"
Konuyla ilgili olarak İngiltere’deki Newcastle Üniversitesi'nden Dr Sukhbinder Kumar, “Görünüşe göre çok ilkel bir şey devreye giriyor. Bu, amigdaladan işitsel kortekse giden olası bir tehlike sinyalidir.”

“Kulaklarımızın en hassas seviyede olduğu bir frekans aralığı var. Kulaklarımızın neden bu aralıkta en hassas olduğu konusunda hala çok fazla tartışma olmasına rağmen, doğası gereği rahatsız edici bulduğumuz çığlık sesleri de bu aralıkta yer alıyor.” dedi.

Bununla birlikte, bazı insanlar seslere, özellikle yüksek sesle çiğneme ve nefes almaya karşı daha aşırı tepkiler gösteriyor ve “aşırı duyarlı” bir beyin bağlantısına da sahip olabiliyorlar.