Radyo Trafik İzmir’de her perşembe yayınlanan “Taraftarın Sesi” programının bu haftaki konuğu Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Turgay Büyükkarcı’ydı. Gerekli desteği almaları halinde güzel günlerin yakın olduğunu belirten Büyükkarcı, stat konusunda mutlu sona yaklaştıklarını bildirdi. Karşıyaka Kulübü Başkanı’ndan bir de spor salonu müjdesi geldi.

“KULÜBÜN ÖNCE YAŞAMAYA İHTİYACI VAR”
İlk olarak bir yılı geride bıraktığı başkanlık dönemini değerlendiren Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Büyükkarcı, “Göreve geldiğimizde kulübün 70 milyon liraya yakın borcu vardı, tesisler harap vaziyetteydi, futbol takımı oyuncuların çoğunu kaybetmişti, basketbol takımının bir senelik oyuncu giderinden daha fazla borcu vardı, oynayacak çim sahamız yoktu, tesislerde yemek çıkmıyordu, elektrikler kesikti, kurumlarla ilişkiler kopmuştu, hiç kimsenin kulübe güveni yoktu.” dedi. Büyükkarcı, böyle bir tabloyla kulübü devraldıklarını belirterek, “Çok hissedilmese de Karşıyaka çok değerli bir marka. Bu markanın tekrar saygın bir hale gelmesi için oturduk bir plan yaptık. Bunlardan bir tanesi mali disiplindi. Mali disiplini oturtmadan şampiyonlukla ilgili hiçbir şey konuşmama kararı aldık. Şampiyonluk vaatleri, yönetimleri popülist bir söylemin içine itiyor ve mali yapı parçalanıp gidiyor. Burada büyük bir risk aldık. Karşıyaka Spor Kulübü’nün önce yaşamaya, hayatını idame ettirmeye ihtiyacı var. Bunu önemli bir şekilde toparladığımızı zannediyorum. Bu da çok uzun bir süremizi, aylarımızı aldı. Bütün borçlarımızı teker teker gözden geçirdik, önemli bir ölçüde düzene soktuk. Göreve geldiğimizde 67 milyon lira olan borcumuzu çok ciddi bir tasarrufla 4 ay sonra 13 milyon lira aşağıya çektik.” şeklinde konuştu.

BAŞKAN GELECEKTEN UMUTLU
Turgay Büyükkarcı, 3. ligde mücadele eden futbol takımında öncelikle altyapıya eğildiklerini ve buna çok önem verdiklerinden bahsetti. “Ciddi bir futbol altyapısı oluşturduk.” diyen Karşıyaka Başkanı, “Mustafa Aşan hariç futbol takımımızın tamamı altyapıdan gelen oyuncularımızdan kurulu. Bu da bizim için gurur verici. Geçenlerde Almanya’da seçme yaptık, öğrendik ki Almanya’da resmi olarak seçme yapan ilk ve tek spor kulübüymüşüz. Yurt dışında seçmelerimize devam edeceğiz. Altyapımızdaki oyuncularımız beni çok umutlandırıyor. Onları gördüğümde çok yakın bir zamanda futbol takımımızın üst liglere doğru tırmanışa geçeceğine inanıyorum. Ama yine de güzel günlerin yakında olabilmesi için biraz daha destek almamız lazım. Bugüne kadar devlet ve büyükşehir belediyesinden destek almış değiliz.” ifadelerini kullandı.

“KARŞIYAKA BAŞKA KULÜPLERE BENZEMEZ”
Kulübün şirketleşmesi konusunda hassas bir çalışma içerisinde olduklarını kaydeden Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Turgay Büyükkarcı, “Karşıyaka Kulübü, Karşıyakalılarındır. Duruşuyla, öncülüğüyle, taraftarıyla Karşıyaka başka kulüplere benzemez. Şirketleşmeyi biz de istiyoruz ama hassas davranmaya çalışıyoruz. Birkaç aydır üzerinde çalışıyoruz; taraftarın hisse sahibi olabileceği bir şirket yapısı gündemimizde. 107 yıllık markayı heba etmemek adına, yönetimden yönetime değişmeyecek sağlam bir yapı oluşturmaya çalışıyoruz. Karşıyaka Spor Kulübü’nün geldiği noktanın sebebi yönetim hataları. Bundan sonra gelecek yönetimlerin hata yapmaması için sağlam bir sistem oluşturmaya gayret ediyoruz. Bizim görevimiz; kulübü aldığımız yerden daha iyi bir noktaya taşımak.” diye konuştu.

“BİZ GÖREVE GELMESEYDİK BASKETBOL TAKIMIMIZ OLMAYACAKTI”
Basketbol takımına gerekli transferlerin yapılmadığına yönelik taraftarlardan gelen eleştirileri yanıtlayan Başkan Büyükkarcı, “Geçen sene biz Ocak ayında göreve gelmeseydik, Mayıs ayında basketbol takımımız olmayacaktı. Hangisini tercih edersiniz? Pahalı bir takım kurup kulübü patlatmayı mı, yoksa sabırla tekrar eski günlerimize dönmeyi mi? Önceliğimiz mali disiplin. Kulübün geleceğini kurtarmak istiyorsak bunu yapmak zorundayız. Yoksa 2 alkış almak için transfer yaparız, herkes bizi alkışlar ama önümüzdeki sene borçları nasıl ödeyeceğiz diye düşünürüz. Bunu yapmak bence vicdansızlık.” dedi.

YENİ STATTA MUTLU SON YAKIN
Başkan Büyükkarcı, kulüp için stat sorununun bir kangrene dönüştüğünü dile getirirken yine de bu konunun majör bir problem olmadığını, en önemli hedeflerinin kulübün hayatının sürdürülebilir hale getirilmesi olması gerektiğinin altını çizdi. Yine de stat için ellerinden geleni yaptıklarını bildiren Büyükkarcı, “İZVAK ile yürüttüğümüz çalışmayla birlikte mutlu sona yaklaştık. Çok yakın zamanda ruhsat problemi halledilecek, ihale tarihi belli olacak ve önemli bir virajı dönmüş olacağız. Karşıyaka Spor Kulübü, stadının yıkılmasıyla birlikte çok önemli bir maddi gelirinden oldu. Kaybımız olan 5-6 milyon lira şu anda cebimizde olsa Karşıyaka çok farklı bir yerde olurdu. Bize destek olması gereken kurumlar maalesef destek olmadığı için arada ezilen biz olduk. Gençlik ve Spor Bakanlığından destek bekliyoruz. Biraz devlet, biraz belediye desteğiyle çok önemli yerlere geleceğiz.” şeklinde konuştu.

BÜYÜKKARCI’DAN SALON MÜJDESİ
Diğer tesis projelerinden de bahseden Karşıyaka Kulübü Başkanı, “10 bin kişilik modern bir spor salonu projesi hazırladık. Hatta Cumhurbaşkanı’ndan söz aldık. Mevcut yerine de, Çiğli Selçuk Yaşar Tesisleri’ne de yapılabilir. Yeri belli değil ama benim gönlüm şu anki salonun yerini ister. Ayrıca Sasalı tarafında bir altyapı tesisi projemiz var. Valilikten geçti, şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderildi. Eğer yapabilirsek Karşıyaka’nın 30-40 yılını kurtaracak bir altyapı tesisine sahip olacağız.” dedi.

“KARŞIYAKA BELEDİYESİ’Nİ ANLAYAMIYORUM”
Turgay Büyükkarcı, kulüp olarak Karşıyaka Belediyesi ile yaşadıkları sorunlardan da bahsetti. Karşıyaka Spor Kulübü’nün, Karşıyaka’nın en önemli markası olduğuna vurgu yapan Büyükkarcı, “Böyle bir marka varken kulübe destek vermek yerine belediyenin bir spor takımı kurup liglerde yarıştırması anlamsız. Belediyenin başka bir oluşum içerisine girmesini anlayamıyorum. Takım kurmak yerine kulübü desteklemeleri gerekir. Aynı zamanda maçlarımızı oynadığımız spor salonu Karşıyaka Belediyesi’ne ait. Salondaki fiziki yapı çok kötü. Rahatsızlığımızı iletiyoruz ama bir sonuç alamadık” ifadelerini kullandı.

EZELİ RAKİP EBEDİ DOST
Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı, Göztepe taraftarlarından gelen sorular üzerine ise, “Göztepe ile ebedi dostluğumuz var. İzmir takımları et ile tırnak gibidir, birbirinden ayrılmazlar. Hiçbir şampiyonluk bir taraftarın saçının kılından daha değerli değildir.” derken, dostluğu kaybetmenin hiçbir anlamı olmadığının altını çizdi.