Son olarak Bodrum'da 19 yaşındaki Bulut Algül'ün spor yaparken aniden rahatsızlanarak yaşamını yitirmesi ile genç yaştaki kalp krizi kaynaklı ölümleri gündeme getirdi. Medicana International İzmir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı ve Spor Kardiyoloğu Dr. Uğur Saygısunar, özellikle spor yaparken görülen ani ölümlerin kalp krizi ile karıştırılmaması gerektiğini söyledi. Ani kardiyak ölümlerin sebebinin yaşla birlikte değişkenlik gösterdiğini ifade eden Kardiyoloji Uzm. Dr. Saygısunar, "35 yaş altı genç erişkinler ve ergenlik çağındaki gençlerimiz için söylemek gerekirse bu grupta biz kalp krizini çok nadir görürüz. En sık gördüğümüz ani kardiyak ölümlerin sebebi kalıtsal kalp hastalıklarıdır. Örneğin, 'kardiyomiyopatiler' dediğimiz, kalp kasını tutan ve daha sonrasında kalbin elektrik sistemini etkileyen ölümcül ritim bozukluklarına sebebiyet veren hastalıklar. Ya da kalp kasını tutmayan sadece kalbin elektrik sistemini tutan yine genetik bazı hastalıklar var ve onlar da ölümcül ritim bozukluklarına neden oluyor" diye konuştu.

'SPORLA TETİKLENEBİLİR'

Özellikle genç yaştaki insanlarda kalıtsal kalp hastalıklarının sporla birlikte tetiklenebildiğini ifade eden Uzm. Dr. Uğur Saygısunar, "Ağır egzersizle birlikte altta yatan kalp hastalığı tetiklenerek ölümcül ritim bozuklukları oluşabilir. Ama sadece sporla birlikte düşünmemek gerekir. Bir genç, uyurken ya da ders çalışırken de bu ani kalp ölümleri görülebilir. Bu nedenle ailelere iş düşüyor. Aileler öncelikle kendilerine dönüp bakmalı. Ailede kalp hastalığı varsa, ani kardiyak ölümü varsa, özellikle de 50 yaş altında bu ölümler yaşanmışsa dikkat etmeli. Bu durumda aileyi de taramamız gerekiyor. Ve eğer altta yatan kalıtsal kalp hastalığı saptanırsa tedavi etme yoluna gidiyoruz. Kişinin egzersiz ve spor şeklini yeniden güncelliyoruz. İkinci bir risk grubu da egzersiz yaparken şikayeti olan, örneğin göğüs ağrısı olan, nefes darlığı olan ya da bayılma şikayeti olan kişiler. Bu kişileri de ayrıca değerlendirmek gerekiyor" diye konuştu.

'KARDİYAK ÖLÜMLERİNİN YÜZDE 80'İNİN HİÇBİR BELİRTİ VERMİYOR'

Uzm. Dr. Saygısunar, ani kardiyak ölümlerinin yüzde 80'inin hiçbir belirti vermediğine dikkat çekip, şöyle konuştu:

"O nedenle herhangi bir şikayeti olmasa bile kişinin altta yatan bir risk faktörünün varlığının tespiti açısından taramadan geçirilmesi önem arz ediyor. Çok kolay ulaşılabilen tarama yöntemleri var. Bu yöntemlerin duyarlılığı çok yüksek ve istediğimiz verimi alabiliyoruz. Yani ani bir kardiyak ölüm meydana gelmeden bunu tespit edebiliriz."  

Uzm . Dr. Saygısunar, özellikle yoğun efor gerektiren sporlara başlamadan önce çocukların taramadan geçirilmesinin önemli olduğunu da vurguladı.(DHA)