GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Tunç Soyer, Bir TV'de yayınlanan Politika Durağı programında gazeteciler Onur Çakır, Sercan Avcı ve Mustafa Akbaş'ın sorularını yanıtladı. 

"5 YIL ALTYAPI YAPTIK, 5 YIL DA ÜST YAPI YAPMAK İSTERİZ"

Soyer, görevde olduğu 4,5 yıl boyunca İzmir'in altyapısına ciddi yatırımlar yaptığını, 50 yıllık sorunları çözmek için çalıştığını anlattı. Soyer, 4,5 yıla dönüp baktığında vicdanının rahat olduğunu söyleyerek, "Çok şey yaşadık 4,5 yılda. Pandemi, deprem, tsunami, yangınlar, ekonomik kriz... Kriz belediyeciliği diye bir şey başlattık. Pandemi yaşanacağını, depremle yüzleşeceğinizi nereden bilebilirsiniz. Çok önemli işler yaptık, 50 yılın meselelerine el attık, halı altına süpürülmüş meselelerle boğuştuk. 5 yıl altyapı yaptık, önümüzdeki 5 yıl üst yapı yapmak isteriz" açıklamasında bulundu. 

"İNSANLAR İZMİR'E GELMEK İSTİYOR"

Türkiye'nin bütün illerinden insanların İzmir'e gelmek istediğini aktaran Soyer, "İzmirlilerin müthiş basireti, sağ duyusu var. Türkiye'nin diğer şehirlerinde olmayan tolerans ve hoşgörü iklimi var. Dışarıdan gelenlerin önemli değer yargısı, huzurla yaşama potansiyeli, güler yüz için geliyor. İzmir'e gelmek istiyor insanlar" ifadelerini kullandı. 

"ÇOCUKKEN GÜZELYALI'DAN DENİZE GİRERDİM"

Soyer, İzmir'in en sık tartışılan konusu olan "Körfez" ve "Koku" sorununa ilişkin bilgi vererek, "50 yıldır çözülemeyen meselelere çalıştık, birincisi körfez meselesi. Ben çocukluğumda körfezde Güzelyalı'dan denize girerken balıklama atlamayı öğrendim. Gençlik yıllarımda İzmir'e kokudan girilemez bir hale gelindi. Salhane'de ağzımızı burnumuzu tıkardık. Büyük kanal projesi yapıldı, Narlıdere ve Çiğli'deki arıtma tesisine aktarıldı kanalizasyonlar ve Salhane'deki koku bitti" diye konuştu. 

"BÜYÜK KANAL PROJESİNDE TASARIM HATALARI VAR"

Soyer şunları söyledi: 

Büyük kanal projesi yapılırken işin ucuzuna kaçmak ve tasarım hataları var. Yağmur suyu ve kanalizasyona kanalları bir akıtılmış. Bu kanal sadece pis suyu değil yağmur suyunu da taşıyor, 100 birim suyu arıtmak için yapılmış tesis, 170 birim suyu arıtmaya çalışıyor. Hepsi körfeze veriliyor. Bütün bunlar giderek daha da derinleşen bir sonuç doğuruyor. Bu geçmişte öngörülememiş ya da o günün koşullarında yeterli olacağı düşünülmüş.

"GELECEK 50 YILI KURTARACAK İŞ YAPIYORUZ"

Biz Karabağlar'da su arıtma tesisi planladık. Ara tesis olacak. Önce orada arıtılacak sonra büyük kanala taşınacak. Biz teşhis ve tespitleri yaptıktan sonra elimizi taşın altına soktuk. 260 kilometre üzerinde ayrıştırma kanalı yaptık. Altyapısı bitmiş bir sokağa girip yeniden kazıyorsunuz, biz orayı tekrar kazıp iki ayrı kanal yapıyoruz. Üstü kapatılıyor, çökmesi bekliyor. İnsanların huzurunu kaçıracak ağır bir tablo bu. İnsanlar 'ortada bir şey görmüyoruz' diyorlar çünkü altta milyarlarca liralık yatırım var. Gelecek 50 yılı kurtaracak bir iş yapıyoruz. Koku sorununun bitmesi de körfezin temizlendiğini gösteriyor.

"KOKU YOK ÇÜNKÜ DOĞRU YOLDAYIZ"

Soyer, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in İzmir'e yönelik yaptığı koku açıklamasının sorulması üzerine ise, "Akşener'e doğru bilgi verilmemiş. Koku sorunu kalmadığını Hemşehri İletişim Merkezi'ne (HİM) gelen şikayetlerinden, sokak röportajlarında görüyoruz. Ben de sabah kalkıp pencereyi açıp kokluyorum. Geçtiğimiz yıllarda vardı, şimdi yok. Çünkü doğru yoldayız" yanıtını verdi. 

"GÜZELBAHÇE'DE MAVİ BAYRAK ALDIK"

Soyer, körfezin temizlendiğini şöyle anlattı: 

Güzelbahçe'de mavi bayrak aldık. Bu parayla alınan bir şey değil, ciddi parametreleri var. Biz körfezin içine doğru yaklaşmaya başladığımızı gördük. Su altı fotoğrafçılarımız yaşam canlılığını kontrol ediyorlar. İnanılmaz biyoçeşitlilik başladı. Körfezin kirlenmesini önlediğiniz anda doğanın kendini yenileme gücü devreye giriyor.

"1,5 YILDA YÜZÜLEBİLİR HALE GELECEK"

Ben, 'Körfezde 3 yıl içinde yüzeceğim' dedim, bu saptırıldı. 50 yıldır kirletmişsiniz, har vurup harman savurmuşsunuz. Biz bunu temizlemeye başladık. Büyük hikayeyi değiştiriyoruz, çok büyük yatırım yaptık. 3 fazlı arıtma tesisini renova ediyoruz. Tepeden tırnağa adeta yeniden yaptık. Körfezde yüzmek için tarih vermek doğru değil ama 1 - 1,5 yıl içinde yüzülebilir hale gelecek. Sürdürülebilirlik geçmişle gelecek arasındaki adalettir. Geçmişte bu körfez bize yüzme şansını verdi, gelecekte de yüzeceğiz.

"VALİ BEYE ÇÖP TESİSİ SUNUMU YAPACAĞIZ"

İzmir'deki çöp tesisi tartışmalarını da değerlendiren Soyer, "Menderes çöp tesisinde süre dolmadı, üzerinde çalışılabilir. Başka alanlar üzerinde de çalışacağız. Bergama için ön toplantı yapıldı, olumlu geçti. Sayın Valimize de sunum yapacağız, o da çok hassas. Bizim yaptığımız çalışmaları tam olarak bilmiyor, ona arz edeceğiz. Siyaset paçadan çekiştirmeceli, çamur atmalı yürüyor. Daha hızlı aksiyon almak gerekiyor. ÇED süreci 3 yıl alıyor. 3 yıl boyunca Menderes için ciddi çalışma yapıldı, olumlu görüşler alındı. İl Tarım Müdürlüğü de önce olumlu görüş verdi, sonra 1,4 kilometre uzaklığındaki zeytin bahçesini gerekçe göstererek karar değiştirdi. Zeytin bahçesinin içine taş ocağı izni veriyorsunuz" çıkışında bulundu. 

"VALİ BEYLE GÖRÜŞMEDEN BAKANLIĞA GİTMEK AHLAKA UYGUN DEĞİL"

İzmir'deki başta çöp tesisi ve mezarlık yeri tahsisine ilişkin konuşan Soyer, "Hamza (Dağ) Bey'den, Bakanımızdan, meclis grubumuzdan destek isteriz. Biz çöpü nereye dökeceğiz. Valimizle görüşmeden, bu konudaki iradesini ortaya koymasını görmeden bu adımı atmak, Bakanlığa gitmek ahlaken ve hukuken doğru olmaz. Biz önce Vali Bey'e arz edeceğiz. Vali Bey arkadaşlarımızın sunumu doğru idrak ederse belki birlikte tekrar il tarım müdürlüğüne gideceğiz" dedi. 

"BENİ CEZALANDIRMAK İÇİN İZMİR HALKINI CEZALANDIRMAYIN"

Soyer, hükümet yetkililerine seslenerek, "Beni cezalandırmak için İzmir halkını cezalandırmayın. Benim hükümet kurumlarından beklediğim hızlı hareket edilmesi, aksiyon alınması. Ölümüzü nereye gömeceğiz? Yok, tıkandık" ifadelerini kullandı. 

"VALİ BEY DEVLET ADAMI"

Geçtiğimiz günlerde İzmir'e ataması gerçekleştirilen Vali Süleyman Elban'ı, Seferihisar Belediye Başkanlığı döneminden tanıdığını anlatan Soyer, "Sayın valimiz yerel yönetimler üzerine yüksek lisans, doktora yapmış bir devlet adamı. Bizim halimizden anlıyor. Ben bize el vereceğine, destek olacağına eminim. Sayın Valimiz ben Seferihisar Belediye Başkanıyken, oraya gelip eğitim veren bürokratlardan biriydi. Yerel yönetimlerin gelir kaynaklarına, mevzuatına hakim. Herhangi bir siyasetçiden o uzmanlığı, yakınlığı görmek mümkün değil" diye konuştu. 

"TRAFİK SORUNU RAYLI SİSTEMLE ÇÖZÜLÜR"

İzmir'in trafik sorunun raylı sistemlerin çoğaltılması ile çözüleceğini dile getiren Soyer, "Yerin altına aldığınız toplu ulaşım, insanların konforunu da artıyor. Temiz, çevreyi kirletmiyor. Temel tercih bu. Demir ağlarla öreceğiz İzmir'i demiştim. İzmir'in trafik sorununu çözecek radikal çözüm budur. Narlıdere Metrosu ve Çiğli tramvayına bu dönemim bitmeden bineceğiz" dedi. 

"CENOVA İLE TURİZM DESTİNASYONU KURACAĞIZ"

Soyer'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle: 

Bizim 3 Ceneviz kalemiz var İzmir'de. Cenevizliler bir dönem tarihin en zengin iktidarını, ticaret ağını kurmuşlar. Bunlar savaşan değil, ticaret yapan bir iktidar kurmuşlar. Cenova Belediye Başkanı ile görüştük. Foça, Çandarlı, Çeşme'deki Cenova Kalelerinde, bir turizm destinasyonu kuralım dedik. İyi niyet anlaşması imzalamak üzere gönderdik, şimdi ondan dönüş bekliyoruz.

"OPERA BİNASI DURDU AMA VAZGEÇMEDİK"

Opera binası ekonomik kriz nedeniyle durdu ama biz vazgeçmeyeceğiz. Şirketle davalık olduk ama bu aşılır. Ben vazgeçtik demiyorum, yapacağız. Sadece şu anda ekonomik kriz nedeniyle durdu. TOKİ ihale yapıyor, giren olmuyor. Türkiye yangın yeri.

"BASMANE ÇUKURUNDA HAK ETTİĞİMİZİ ALACAĞIZ"

Basmane Çukuru'ndan da vazgeçmedik. Defalarca gittik, yeni formüller önerdik. 2 hafta önce TMSF Başkan Yardımcılarıyla toplantı yaptık. Araya seçim dönemi girdiği için duraksamıştı, oradan da hak ettiğimizi alacağız.

"OTOGARI MUTLAKA DEĞİŞTİRECEĞİZ"

Türkiye'nin en kötü, İzmir'e yakışmayan bir otogarı. işletmesi de çok kötü. Hukuki süreci takip ediyoruz, Aralık'ta doluyor. Başka nasıl formüllerle hızlıca işletmeyi sürdürürken, eskisinin üzerine yenisini inşa ederiz onu arıyoruz. Burada çok hassasız. İzmirlilerin hak etmediği otogarı mutlaka değiştireceğiz