Şerbetli tatlılar arasında daha hafif olması ile dikkatleri üzerine çeken şekerpare, Ramazan aylarında iftardan sonra çayın yanında sıklıkla tüketilmektedir. Ramazan ayının dışında da birçok kişinin favori tatlısı olan şekerpare, çay demini alana kadar evlerde kolaylıkla yapılabilir. Sizler için hazırladığımız bu tarif ile artık dışarıdan tatlı almaya son verecek ve kendi elleriniz ile sevdiklerine şekerpare hazırlamayı tercih edeceksiniz.

Sadece on beş dakikalık bir hazırlık sürecine sahip olan şekerpare, aniden gelen misafirlerinize ikram edebileceğiniz, çay ve kahvenin yanında tüketirken ağzınızın tatlanmasına imkan sunacak lezzetler arasında yer alır. Türk mutfağının önemli lezzetlerinde biri olan şekerpareyi hazırlamak için gelin hangi malzemelere ihtiyacınız olduğuna birlikte bakalım…

Evde Şekerpare Yapmak İçin Gerekli Olan Malzemeler
İşte kırk beş dakikada servise hazır hale getirebileceğiniz şekerparenin hamuru için ihtiyacınız olan malzemeler;

250 gram tereyağı
2 çay bardağı irmik
2 adet yumurta (birinin sarısı üste sürülecek)
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
Yarım çay kaşığı karbonat
1,5 çay bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
3 su bardağı un
Şekerparenin şerbeti için gerekli olan malzemeler;
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
 

Evde Şekerparenin Hazırlanışı

Evde kolay bir şekilde şekerpare hazırlamak için ilk olarak şerbetinin hazırlanması gerekir. Bunun için uygun bir tencerenin içerisine şeker, su ve limon eklenerek kaynatılmaya başlanmalıdır. Kaynamaya başlayan şerbet, beş ila altı dakika ocakta tutulur ve sonrasında altı kapatılır. Şerbet hazırlandıktan sonra şekerparenin hamuru için tereyağı ve diğer tüm malzemeler bir kap içerisine alınır. Un yavaş yavaş ilave edilir. Yumuşak bir hamur elde edilene kadar yoğurma işlemi yapılır.

İstenilen yumuşaklıkta hamur elde edildikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ve oval bir şekil verilir. Hazırlanan hamurlar, yağlanmış borcam güzelce sıralanır. Tüm hamur bitene kadar bu işleme devam edilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve çatalla çizik atılır. Hazırlanan hamurlar, önceden 180 derece ısıtılan fırına verilir ve üzerine kızarana kadar pişirilir. Piştikten sonra soğu şerbet, sıcak şekerparelerin üzerine dökülür. Üzeri kapatılır ve tatlının şerbetini çekmesi beklenir. Ardından şekerpareler servise hazır hale gelir.

Şekerpare Hazırlamanın Püf Noktaları
Kısa sürede hafif ve tazecik şekerpareler elde etmek için ilk olarak şerbetin hazırlanması ve soğuması için bir kenara alınması gerekir. Bunun yanı sıra tatlının hamuru için kullanılacak malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekir. Bu nedenle tatlı yapmadan birkaç saat önce malzemelerin hazırlanmasında fayda olacaktır.

Şekerpare yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise şerbet dökerken şerbetin soğuk, şekerparelerin ise sıcak olmasıdır. Aynı zamanda şekerpareleri servis etmeden önce üzerine Antep fıstığı, Hindistan cevizi ya da fındık ve ceviz ile süslemeyi de tercih edebilirsiniz.

Şekerpare Kaç Kalori?
Şerbetli bir tatlı olması neden ile şekerparenin tüketimine dikkat edilmelidir. Özellikle şeker hastalığı olan kişilerin bu tatlıdan ve diğer tüm tatlı çeşitlerinden uzak durması sağlık açısından oldukça önemlidir. Şekerparesinin kalorisi, adet olarak hesaplanmaktadır. Yapılan hesaba göre bir adet şekerparenin sahip olduğu kalori, 113 kcal’dir. Özellikle kilo verme sürecinde olanların şekerpareyi sadece tadımlık olarak tüketmeye özen göstermesinde fayda olacaktır.