Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ Uzman Diyetisyen Aslı Gül Kına, Kurban Bayramı’nda etin nasıl ve ne meiktarda tüketilmesi gerektiğini anlattı. Kına, kurbanlıklardaki mikroorganizmaların hayvan kesildikten ancak 24 saat sonra öldüğüne dikkat çekerek, “Bayrama girdiğimizde bir anda değişen yeme alışkanlıklarımız, çok fazla miktarda tükettiğimiz asitli içecekler ve doğru olmayan yöntemlerle pişirilen etler vücudumuzu zor duruma sokabilir. Güne her zamanki gibi hafif bir kahvaltı ile başlayın. Kurban eti ilk kesildiğinde hayvan ölüm sertliği dediğimiz bir sertlikte olur ve hayvanlardaki mikroorganizmalar ancak kesildikten 24 saat sonra ölür. Bu nedenle etler kesildikten sonra poşetlenmeden temiz kaplarda, güneş görmeden soğutulmalı yaklaşık 4-5 saatlik bekleme süresinden sonra uygun porsiyonlar halinde buzdolabında saklanmalıdır. Hemen tüketilmeyecek olan etler -18 C de saklanmalı, kullanılmak istendiğinde 1 gece önceden buzdolabında çözdürülmelidir” dedi. 

“ETİN YANINDA MUTLAKA SEBZE TÜKETİLMELİ”
Kına, Kurban Bayramı’nda da besin çeşitliliğine dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi kanserojen maddelere yol açacağından etleri pişirirken haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli. Öğünlerde et tüketiminin yanında mutlaka sebze yemeği veya salata tercih edilmeli ve besin çeşitliliği sağlanmalıdır. Şerbetli ve hamur tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılar sindirim sorunlarını önlemek açısından tercih edilmelidir. Asitli içecekler yerine ev yapımı limonatalar, meyve suları veya ayran tercih edilmelidir. Çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalıdır. Günde 8-10 bardak( 2-2,5 litre) su tüketimine özen gösterilmelidir” diye konuştu. 

“BESLENME TEDAVİLERİ AKSATILMAMALI”
Uzman Diyetisyen Aslı Gül Kına, “Diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları olan kişiler bayramda da beslenmelerine dikkat etmeli, beslenme tedavilerini uygulamalıdırlar. Son olarak çok sıcak saatlerde dışarı çıkmamaya özen gösterilmeli, akşam saatlerinde hafif tempolu yürüyüşler yapılarak bayramda da fiziksel aktivite sağlanmalıdır” açıklamasında bulundu.