Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, Kovid vakalarının Haziran ve Temmuz ayında artacağına yönelik aylar öncesinden uyarıda bulunduklarını açıkladı. Bayram tatili ve hac mevsiminin vaka sayılarını daha da artıracağına dikkat çeken Kaynak, "Yoğun bakımlarda ve ölüm sayılarında eldeki veriler yoğun bakım açısından farklı bir durum göstermiyor ama acil servislere gelen hastalarda ve bazı şikayetlerle PCR testi yaptıranlarda pozitif vakalarda artış var. Zaten bayram sonrası yani bu haftadan itibaren de takip etmeye başlayacağız. Vakaların artış göstereceğini biz Haziran başında tahmin ettik ve birçok defa bunu kamuoyuyla paylaştık. Şubat ayı itibariyle bir sönümlenme meydana geldi fakat bu sönümlenmenin sebebi aşıların koruyuculuğu ve hastalık geçirenlerin sayılarındaki artış nedeniyle bir toplum bağışıklığı oluşmuştu. Haziran ayı itibariyle artış gözlenmeye başladı, Temmuz ayı ve tatil sonu itibariyle de hızla artabileceğini uyarı olarak Bakanlığa basın aracılığıyla iletmiştik. Bunun 2 tane önemli nedeni var, birincisi tatilde yer değiştirme oluyor, insanlar birbirini ziyaret ediyor, toplu taşıma kullanıyorlar, birbirleriyle daha yakın temasta bulunarak hareket ediyorlar birinci nedeni buydu" dedi.

"HACDAN DÖNENLER İÇİN HAZIRLIK YAPILMALIYDI"

Geçtiğimiz yıllarda hac dönüşü yaşananları hatırlatan Prof. Dr. Kaynak, "Yurtdışı ile ilgili özellikle hac turizmi 7 Haziran'da başladı, Kurban Bayramı yani Temmuz'un ikinci haftası geri dönüşler başladı. Hac grubunun 2 temel özelliği var; birincisi yaşlı olmaları, ikincisi hac ortamında dünyanın birçok yerinden gelen farklı insanların yakın temasta bulunuyor olmaları. Bunlar önemli riskti. Biz hacılar gidiyorken, sadece hacılar değil tüm yurtdışına gidenlerin, PCR'ları kontrol altında tutulmalı. Hayat eve sığar sistemi yakından izlenmeli. Dönüşlerinde de yine bir tarama testine tabi tutulmalı, şüpheliler karantinaya, pozitifler de izolasyona alınacak şekilde hazırlıklar yapılmalı diyerek kamu yönetimini uyarmıştık" diye konuştu.

"AĞIR VAKALARIN ARTACAĞINA DAİR ENDİŞELİYİZ"

Hacdan dönenlerin sıkı takip edilmesi gerektiğini kaydeden Kaynak, "İlk kovidin ortaya çıktığı dönemlerde olayın hızlanmasındaki etkenlerden bir tanesi de hac mevsiminin kontrolsüz olmasıydı. İnsanlar hacca gönderildi, dönüşlerinde karantinaya alınmadı, yeterince izole edilmediler. Şimdi buna benzer şekilde farklı bir suşla benzer bir sürecin ortaya çıkma ihtimali kuvvetli, çünkü şu anda yeni suşlar var AB2-4-5 gibi tanımlarla ifade ediliyor. Bunların özelliği; çok kolay bulaşıyor, üst solunum yolunun yanı sıra alt solunum yani akciğeri de tutarak ağır tablolar meydana getirebilmeleri, bu tür ağır vakaların artış göstereceği endişesi taşımaktayız" dedi. 

"YENİ VARYANTLA PANDEMİYE YÖNELİK TEDBİR ALINMALI

Alınması gereken tedbirleri de sıralayan Kaynak, "Hijyen zaten hayatımızın bir parçası olmalı, mesafe korunamıyor, mesafenin korunamadığı yerlerde mutlaka maske takılmalı. Maske zorunluluğunun tekrar kamu yönetimi tarafından gündeme getirilmeli, en azından toplu taşımada, kapalı yerlerde maske takılması gerekiyor. Faz 3 çalışmaları 7-11 yaş grubunun aşılanabilir olduğunu göstermişti, şu anda bu çocuklarımız tatilde, Eylül'de okul açıldığında bir araya gelecekler, okullar açılmadan bu çocuklarımız aşılanmalı. Risk gruplarını tespit etmek suretiyle, yaşlılarımız için de tekrar aşılama süreci başlatılmalı. Sağlık Bakanlığı bu kuralları yeniden gündeme alarak, riayet edecek şekilde, gerek aşı stoku, gerekse hastanelerde Kovid'in yeni varyantlarına yönelik önlemler alması gerekiyor. Türkiye'de hala varyant bakılmıyor, bu önemli bir eksiklik. Evet pahalı ama en azından ciddi klinik belirtileri olan hastaların varyantlarına bakılması gerekiyor. Dolayısıyla bu konuda Sağlık bakanlığına yeni bir varyant atağı ve pandeminin tekrar uyanması olasılığına karşı tedbir alamaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.