Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte, sağlığa katkıları saymakla bitmeyen balın tüketimi de arttı. Vatandaş "Sahte bal" ve "Gerçek bal"ı nasıl ayırt edeceğinin yanıtını aramaya başladı. Balda görülen geniş fiyat skalası kafalarda soru işaretleri yarattı. 

"ÇAM BALI BULMAK ÇOK ZOR"
İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Şengül, geçtiğimiz yıl çam balında yaşanan sıkıntının bu yıl da devam ettiğini kaydetti. Çam balı bulmanın zorlaştığını aktaran Şengül, "Kuraklıktan kaynaklanan sıkıntılar var, Akdeniz'deki yangınlarda çam alanları da yandı. Çam balında yaşanan kıtlık bu seneye mahsus değil, önümüzdeki yıllarda da bu sıkıntı yaşanacak. Ülkemizde bugün çam balı adı altında satılan balların yüzde 60'ı çiçek karışımlı ballar, zaten yüzde 100 çam balı bulmak çok zor. Bizim kendi bilgi ve tecrübelerimize göre gelecek yıllarda da çam balında sıkıntılı" dedi.

"BALDA SAHTECİLİK ÖNLENMELİ"
Arıcılık sektörünün en önemli gündem maddesinin "Sahte bal" olduğunu vurgulayan Şengül, devletin balda sahtecilikle mücadele etmesi gerektiğini anlatarak, "Ülkemizde bugün devletin sahte bal konusunu bitirmesi lazım. 100 bin arıcı ailenin kurtulması için sahtecilik bitmesi lazım. Pazarlarda sahte bal kaynıyor. Geçtiğimiz aylarda Tarım İl Müdürümüzle görüştüm ve 'Müdürüm pazarlara girin' dedim. Çam balını ben üreticiden 2 bin TL'ye alıyorum, kilosu 80 liraya geliyor. Pazarlarda 60 liraya çam balı satılıyor. Bu kesinlikle bal değil" açıklamasında bulundu.

"MALİYETİ 105 TL PAZARDA 60 TL"
Pazarlarda satılan bala dikkat çeken İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Şengül, "Ülkemizde balda sahtecilik bitmediği sürece ne tüketici gerçek bal yiyebilir ne de 100 bin arıcı ailesi geçimini sürdürebilir. Devletin analiz yapması gerekiyor. 80 TL'ye ben üreticiden alıyorum daha teneke bazında. Bu balı alıyorum İzmir'in çeşitli ilçelerinden, Bergama Kozak yaylasına çıkartıyorum. Bal daha tesislere girmeden 83 lirayı buluyor. Bunun şişelemesi, elektrik parası 105 TL'yi bulmuş oluyor. Bu bal nasıl 60 liraya satılıyor! Sahte balın bitmesi lazım, Bakanlığın bu konunun üstüne eğilmesi gerekiyor" diye konuştu.

"PAZARLARDAKİ BAL ANALİZ EDİLMELİ"
Açık olarak satılan balın birçoğunun sahte olduğunu kaydeden Şengül, "Gıda yönetmeliğinin değişmesi ve özellikle pazarlarda açık halde satılan balın iyi analiz edilmesi gerekiyor. Pazarlarda satılan balın yüzde 80'i bal değil. Vatandaş analiz raporu olmayan balı yemesin. Marketlerdeki balların analizi zaten yapılıyor, içlerinde sahte olduğu tespit edilen bal olursa zaten yayınlanıyor. Biz pazarlarda bal satılmasın demiyoruz sadece pazarlarda satılan ballar da analiz edilsin diyoruz" ifadelerini kullandı.