Türkiye’nin organik buluşması 10. EKOLOJİ İzmir Fuarı; İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteği ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) işbirliği ile İZFAŞ tarafından 15 - 18 Mayıs tarihleri arasında fuarizmir’de gerçekleşti. Organik giyimden gıda, kozmetik ve temizlik ürünlerine kadar yenilikçi geniş bir ürün yelpazesinin sergilendiği, kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarının katıldığı, çeşitli etkinliklerin yer aldığı 10. EKOLOJİ İzmir Fuarı, dört gün boyunca hem sektör profesyonellerini hem de son tüketiciyi ağırladı. Fuar kapsamında uluslararası buluşmalar, sektörel paylaşımlar, Türkiye’nin organik sektöründeki yeriyle ilgili toplantılar yapıldı.

Kaliteli yiyin

A Holü Fuaye Alanı’nda gerçekleşen Ne Yersek Biz O’yuz konulu söyleşide ziyaretçilerle buluşan Onkolog Dr. Yavuz Dizdar, tecrübelerini aktardı. “Yediğiniz kaliteli olsun. Biraz aç kalmakla hiçbir şey olmaz. Bilakis bilenirsiniz. Aşırı tokluk insanı rehavete sürükler ve çalışma azminin azaltır. Bir miktar açlık her zaman için insan vücuduna faydalıdır. Acıktığınızı hissetmeden de sakın ara öğün ve benzeri şeyler yemeyin. Ama ‘Ben bunu istiyorum’ derseniz de istediğinizi yiyebilirsiniz. ‘Benim canım sürmelik bir şey çekti’, yiyin mesela” ifadelerini kullandı.

Suyu kirlettik

Suyun önemine vurgu yapan ve gelecekte su sorunu çekilebileceğini ifade eden Dizdar,  “Suyu kirlettik. Bundan sonraki sorun su sorunu. Ağaçları kestiğiniz zaman suyu yüzeyde tutamıyorsunuz. Ağaç dediğim de orman olmak zorunda, 3 - 5 tane korudan bahsetmiyorum. Bir şeyin ormanlaşıp suyu yukarıda tutabilmesi için köklerinin kolektif hale gelmesi gerekiyor. Su yoksa bir şey yapamazsınız. Geri kalan her şey hikayedir. Su olması gerekiyor. Dua edin ki içecek suyunuz var, ancak 10 yıl sonra aynı durumda olmayacağız diye konuştu. 

Aksoy: İçi boşaltıldı

Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy ise şunları kaydetti:

“Organik ürünün özellikle bizim ülkemizde içi boşaltıldı. Çoğumuz ne olduğunu tam olarak bilmiyor ve algılamıyoruz. Sertifikalı ürün nedir, kavram nedir gibi toplantılara seri halde devam edeceğiz. Bu tip soruları böyle söyleşilerle açmakta fayda var.”