Sıla TEKİN/GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED) adına konuşan Başkan Birol Kocaman Aile Sağlığı Merkezleri'nin ekonomik olarak zor durumda olduğunu belirterek, “ÜFE oranları yüzde 46’lara ulaşırken buna karşın sürekli kullanılan malzeme ve gereçler için çıkarılan ödenek sadece yüzde 5 oranında arttı. ÜFE oranlarındaki bu artış sonrası kiralar da neredeyse yarı yarıya zamlandı ve bu durum bizleri zora soktu. Bu durumun bir an önce çözüme kavuşması için konunun takipçisi olacağız” dedi.


‘KİRA ÜFE’YE GÖRE HESAPLANMAMALI’ 

Son zamanlarda çıkan yeni uygulamaların ve ağır çalışma koşullarına maruz kalmanın aile hekimlerini zor durumda bıraktığını söyleyen Başkan Kocaman, ‘Her yıl ÜFE üzerinden hesaplanan kira sözleşmelerinin yüzde 46 gibi bir orana ulaşması ile mağdur olduk. Bizlere tahsis edilen kamu binalarının kirasını müdürlüğe ödemekteyiz. Ancak kira giderlerimizin ÜFE üzerinden hesaplanmasının yanı sıra kağıt, temizlik malzemesi, laboratuvar malzemeleri, elektrik, su, doğalgaz gibi yine kendimiz tarafından karşılanan giderlerin de yüzde 50’den yüzde 100’lere kadar artması nedeniyle maddi sıkıntıya düştük’ dedi. 

‘CARİ GİDERE GÖRE YAPILSIN’
Aldıkları ücretlerin zammı ile giderlerinin zammı arasındaki bu fark arttıkça kaygılarının da arttığını belirten Kocaman, ‘Bu durumun çözüme kavuşması için öncelikle kira sözleşmelerinin ÜFE üzerinden değil, cari giderlere yapılan zam oranı üzerinden hesaplanması gerekiyor. Bu isteğimiz gerçekleşmez ise buna alternatif olarak ise cari gider harcamalarına %46 zam talep ediyoruz. Daha fazla mağdur olmamak adına da konunun takipçisi olacağız’ şeklinde konuştu.