Sıla TEKİN/GÜNDEME BAKIŞ - Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan kampanyanın, ulusal basının yanı sıra İzmir ve çevresindeki yerel bölgelerde tanıtılmasının yapılabilmesi ve duyurulması amacıyla İzmir İl Sağlık Müdürlüğü de çalışmalara hız verdi.

‘ÇALIŞMALAR SONUCU DEĞERİ ANLAŞILACAK’
İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur, konuya ilişkin açıklama yaparak, aile hekimini öğrenmenin kolay olduğuna ve sağlık müdürlüğünün sitesinden ulaşım sağlanabildiğine değindi. Salnur, aile hekimlerinin tercih edilir hale gelmesiyle hem hastanedeki hem de aile hekimlerinin üzerindeki yoğunluğun azalacağının altını çizerek, “Süreçle beraber acillerdeki yoğunluk azalacak, aile hekimleri de bu oranda artacak ve baktıkları nüfus da azalacak. Şu anda 3500’lerde olan aile hekimlerinin nüfusu, 2500 ve 2000’e indiğinde vatandaş bilecek ki aile hekimi onların ehliyet raporarından tutun da sağlık raporlarına kadar; ilaç ve yatalak hasta bez raporlarından hamilelerin sağlık takibi ve bebeğin aşılarına kadar her süreci takip eden bir göreve ve öneme sahip. Gerekli ve acil durumlarda arayıp hatırlatan aile hekiminin hem o aileye hem de sorumlu olduğu nüfusa yakın olduğu; yapılan çalışma ve tanıtım süreçleri sonunda iyice anlaşılır hale gelecek” dedi.

‘HER VATANDAŞIN TEMEL GEREKSİNİMİ’
Aile hekimini bilmeyenlerin Sağlık Bakanlığı sitesinden T.C kimlik numaralarını girerek öğrenebileceklerini ifade eden Salnur, ”Bakanlığımızın aile hekimliğini tanıtan kampanyasının bu önerisi her alanda ve her aşamada kolaylık sağlayacak. Web sitemizde vatandaşlarımıza yardımcı oluyoruz, zaten ciddi problem de yaşanmıyor bu süreçte. Bilmeyen vatandaşlarımız da linklerden öğrendikten sonra mutlaka aile hekimliğine uğrayıp tanışsınlar çünkü bu her vatandaşın temel bir gereksinimi haline gelmeli. Alışıldığı zaman hastanenin ve acilin gereksiz yoğunluğu azalacak ve gerçekten acil ve ağır durumda olan hastalara ayrılan süre de artacak. En önemlisi çalışanların yoğunluğu da büyük oranda azalacak. İletişim kurmaya vakitleri daha fazla olacağı için 10’ar dakika ayımak yerine hem o hastayı yakından takip edecek hem de hasta aile hekimi ile daha fazla yakınlık kurduğu için iletişimde sıkıntılar azalacak. Hem hekim hem de hasta için iyi gelişmeler yaşanacak” dedi.