Erkeklerde damar sağlığını etkileyen tüm faktörlerin sertleşme problemi oluşturabildiğini söyleyen Işık; özellikle şeker hastalığı, kolesterol, tansiyon yüksekliği ve obezite gibi problemlerin sertleşme sorununu tetiklediğini belirtti. Işık, “Hastalarımız sertleşme probleminin başlangıç aşamasında yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavileri ve şok dalga uygulaması ile tedavi edilebiliyor. Ancak çok ilerleyen ve ultrasonda ileri düzeyde kanlanma problemi şeklinde kendisini gösteren hastalığın giderilmesi protez harici bir tedavi ile güçleşiyor. Özellikle damar sağlığını etkileyen hastalıklara bağlı olarak penis içerisinde kanlanmayan bir doku oluşması durumunda protez operasyonu zorunlu hale geliyor. Hastada sertleşmeyi sağlayamayan dokunun içerisine dışarıdan belli olmayan silikon protezler yerleştirilerek operasyon gerçekleştirilebilir” dedi.

Peniste protez cerrahisinin, hastanın isteği ve penisinin anatomisine göre gerçekleştirildiğini söyleyen Işık, operasyon esnasında üç farklı tipte protezin seçilebileceğini belirtti. Işık,  “İlki, tek parçalı sürekli sert duran ancak penisin kullanılmadığı durumlarda eğilip bükülerek çamaşır içerisinde saklanabilen protez ve diğerleri ise kullanılmadığı dönemde sönük, kullanılmak istendiği zaman da pompa yardımıyla şişirilebilen iki veya üç parçalı protezlerdir” diye belirtti.

SERTLEŞME SORUNUNDA TEK TEDAVİ YÖNTEMİ UYGULANMAMALI
Işık, protez operasyonunun steril şartlar altında uzman cerrahlar tarafından yapılması gerektiğini belirtti. Aynı zamanda protez cerrahisinin, basit düzeydeki sertleşme problemlerinin tedavisinde kullanılmasını doğru bulmadığını söyleyen Işık, renkli doppler ultrason ve detaylı kan tetkikleri ile sertleşme probleminin hangi düzeyde olduğu belirlendikten sonra tedavi yönteminin seçilmesi gerektiğini vurguladı. Işık, “Boşalmayı ve cinsel hazzı etkilemediği için avantajlı gözüken protez cerrahisi, özellikle diğer tedavilere cevap vermeyen ve ileri düzeyde sertleşme problemi yaşayan hastalarda altın standart tedavi şeklinde uygulanmalı’’ dedi.