Ramazan ayında spor yapacaklar ikiye ayrılıyor. Egzersizlerini iftar sonrasına bırakanlar oldukça fazlayken oruç tutarken sporlarını aksatmayanların sayısı her yıl dikkat çekiyor. Ramazanda spor yapacaklar için zamanlama oldukça önem teşkil ederken yanlış yapılan durumlarda vücut farklı tepkiler vererek sağlık problemleriyle karşı karşıya kalınabiliyor. Uzmanlar Ramazanın ilk günlerinde spor ritminin yakalanması için hafif egzersizlerle başlanmasını tavsiye ediyor. Peki Oruç tutarken spor yapılır mı? İşte, adım adım Ramazan ayında spor rehberi…

“KADEMELİ OLARAK SPORU ARTTIRIN”

Ramazan ayının ilk gününden itibaren yoğun efor isteyen antrenman programlarından uzak durulması gerekirken Ramazan ayının ilk gününden son günlerine doğru kademeli olarak antrenmanlar artırılmalıdır.

ORUÇ TUTARKEN SPOR YAPILIR MI?

Tansiyon, şeker ve bilinen diğer rahatsızlıkları bulunanların oruç tutarken spor yapması tavsiye edilmez. Hastalığı bulunanların doktor tavsiyesinde spor yapmaları oldukça önemlidir.

Oruç tutarken eğer eşlik eden bir sağlık probleminiz bulunmuyorsa egzersiz yapmanın herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.

Oruç tutulan dönemlerde spor yaparken kaybedilen sıvı ve mineral desteği iftar sonrası yerine konularak telafi edilebilir.

RAMAZAN AYINDA SPOR NE ZAMAN YAPILMALI?

Uzmanlar, Ramazan ayında spor yapmaya devam edeceklere iftar öncesi veya iftarı takip eden saatlerde spor yapmasını tavsiye etmektedir. İftarın 1-2 saat öncesinde yapılacak spor hızlı bir toparlanma için boşalan karbonhidrat (şeker) depolarının doldurulması, sıvı-mineral kayıplarının yerine konulması açısından önemlidir. İftarı takip eden saatlerde yapılacak hafif egzersizler ve yürüyüşler oldukça idealdir.