GÜNDEME BAKIŞ - İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, İzmir'in Buca ilçesinde saat 03.29'da meydana gelen depremle ilgili  değerlendirmelerde bulundu.

2020'de Sisam Adası'nda meydana gelen ve İzmir'de büyük bir yıkıma neden olan depreme değinen Tüysüz,  "2020'deki depremden sonra bölgedeki gerilim artmış vaziyette. Bölgedeki faylarda hareketlilik başladı. Bugün yaşadığımız depremde bunun hareketliliğin parçalarından bir tanesi. " dedi.

"BU ETKİNLİK BİR SÜRE DAHA DEVAM EDECEK"
Bölgedeki Tuzla fayına değinen Tüysüz "Seferihisar'dan başlayan ve İzmir'e doğru uzanan bir fay. Bu fay üzerinde meydana gelmiş bir depremdir. 4.9 büyüklüğünde, derinliği için de 6 buçuk ila 14 kilometre arasında mesafeler verilmektedir. 4.9 önemli bir deprem yüzeyde hissedilmesi, kuvvetli hissedilmesi beklenen bir deprem. Arkasından da artçılar gelişiyorlar. Sanıyorum bu etkinlik bir süre daha devam edecektir." dedi.

Jeolog Prof. Dr. Tüysüz, 4,9'luk deprem esnasında ortaya çıkan enerjinin yaklaşık 22 bin tonluk dinamit patlamasına eş değer olduğunu söyledi.

"7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETEBİLİR"
"Tuzla fayının büyük bir deprem daha üretme riski var mı, potansiyeli var mı?" sorusuna cevap veren Tüysüz "Potansiyeli var. Riski var mı onu bilmek maalesef mümkün değil. 7 büyüklüğünde 6.8 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olan bir faydır. Bu üzerinde yapılmış araştırmalar var. İzmir 7 büyüklüğündeki depreme hazır olmalı. Yapı envanterini buna göre şekillendirmeli. İzmir ve bölgedeki faylar 400-500 yıl arayla kırılıyor. Bunla ilgili elimizde veri var. En son 1688'de kırıldı ve bu fay üzerinde büyük bir deprem olmadı. Ama zaman için bir şey söyleyemeyiz" dedi.