Yeni Yargı Paketi'nde yer alan icra ve iflas ilanlarının gazetelerde yayımlanma zorunluluğunun kaldırılmasının yerel basın üzerinde yaratacağı tahribata karşı ilk umut ışığını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaktı. Belediye Meclisi'nde alınan kararları her ay, yedi yerel gazetede ilan olarak yayımlatacaklarını belirten Başkan Soyer, ilçelerin de dahil olmasıyla birlikte İzmir'e özgü bir "yerel yönetim-yerel basın" modeli yaratacaklarını söyledi.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti öncülüğünde, İzmir'de yayın yapan 7 yerel gazetenin Yeni Yargı Reformu Paketinde yer alan icra ve iflas ilanlarının gazetelerde yayımlanma zorunluluğunun kaldırılması maddesine yönelik tepkileri sürüyor. İzmir'in yerel gazeteleri Ege Telgraf, Yenigün, Yeni Bakış, Ticaret, 9 Eylül, Haber Ekspres ve İLKSES gazeteleri dün aynı başlıkla çıktı. #YerelBasınaSesVer manşetiyle yayınlanan gazeteler, Yeni Yargı Reformu Paketi'nin yasalaşması halinde yerel basının çok zor durumda kalacağını belirterek sosyal medya üzerinden de kampanya başlattılar. İzmir yerel basınının kampanyasına çok sayıda milletvekili, politikacı, belediye başkanı ve vatandaşlar destek verdi. En önemli ve somut destek ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'den geldi.

MECLİS KARARLARI YAYINLANACAK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yerel basın için hayati öneme sahip bir öneri ve işbirliği modeli ortaya koydu. Büyükşehir Belediyesi, yeni maddenin yerel basının bitirilmesi anlamına geleceği yönünde kaygılar taşıyan İzmir basınına nefes aldıracak bir uygulamayı hayata geçirme kararı verdi.

Başkan Soyer'in talimatı üzerine yapılacak düzenlemeyle İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi kararlarının bundan böyle ayda iki kez yedi yerel gazetede ilan olarak yayımlanması sağlanacak. Bu sayede yerel basın kuruluşlarına ekonomik destek sağlanırken, şeffaf belediyecilik ve katılımcı demokrasi adına da çok önemli bir adım atılmış olacak.

Bu uygulamaya ilçe belediyelerinin de dahil olmasını hedeflediklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, "Türkiye’ye örnek olacak bir yerel basın-yerel yönetim işbirliği modeli yaratabiliriz. Bunu yapmak zorundayız. Aksi takdirde yerel medyanın sesinin kısılmasını önleyemeyiz ki, bu da en çok demokrasimize zarar verir. Yakında tüm bu gazete sahipleriyle bir araya gelip beyin fırtınası yapacağız" diye konuştu.