MHP'den istifa etmeyen ancak, "MHP'de bir yenilenmeye, atılıma ve silkinişe ihtiyaç olduğu ve bunun karşılanması gerektiği açıktır" diyerek partideki Grup Başkanvekilliği görevini bıraktığı Haziran 2016'dan bu yana aktif siyasette yer almayan Oktay Vural, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin sağlıklı işlemediğini, yenilenmesi gerektiğini söyledi.

Independent Türkçe'den Can Bursalı'ya konuşan Vural, önceki sistemin de sağlıklı olmadığını, ikisinin de "diyalog ve uzlaşma arayışı"ndan yoksun olduğunu belirtti.

Vural, ekonomide ve adalette sürekli reformlarının yapıldığını, ancak "sistemin sonuçları itibariyle" sürekli yeni sorunların çıktığını vurguladı. Partisi MHP'nin ve Cumhurbaşkanı'nın da sistemin reformlara ihtiyacı olduğunu belirttiğini söyleyen Vural, mevcut parlamentonun işlevsiz olduğunu ifade etti.

"GENÇLER GELECEK ÖYKÜSÜ ARIYOR"

"Nasıl bir tablo öngörüyorsunuz?" sorusunu da yanıtlayan Vural şu yanıtı verdi:

"Mesele iktidar veya muhalefet değil.. Gençler bir gelecek öyküsü arıyor. Türkiye'de sürekli olarak reformlardan bahsediyoruz. Kaç defa adalet reformu yaptık? Anayasa Mahkemesi sürekli hak ihlali kararı veriyor. Yargıtay’da dosyalar bozuluyor. Sistemin sonuçları itibariyle bakınca, çürük olduğunu, adaletsizlik ürettiğini görüyoruz.

Ekonomide hep yeni programlar sunuluyor. Ekonomide satın alma gücü düşüyor, yüksek enflasyon söz konusu. Gelir dağılımı bozukluğu devam ediyor. Yoksulluk artıyor. Rekabet gücümüz düşük. Bunlar ekonomik yapının ürettiği sonuçlar."

Vural'ın açıklamaları şöyle devam etti:

"UZLAŞMA SAĞLAMAK GEREKİR"

- Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni mi eleştiriyorsunuz?

Aslında bu eleştiriler sadece sistem kaynaklı değil. Yürütülen politikalarla da ilgili. 2018’den bu yana yürürlükte olan sistemin elbette eleştirilecek yönleri var. Şüphesiz karar alma süreci de önemli. Denge, denetim, yürütmenin hesap verilebilirliği, karar verme süreçleri, bakanların sorumluluğu gibi konular var…

Bundan önceki sistemin de sağlıklı çalıştığını kimse söyleyemez. Ben o sistem içerisinde siyaset yaptım. Bundan önceki sistem içerisinde de bu sistem içerisinde de Türk siyasetinin en önemli problemlerinden biri olan diyalog ve uzlaşma arayışı yok.