Halil İbrahim GÜLER- GÜNDEME BAKIŞ- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ödemiş’te Hükümet Meydanı’nda miting yaptı. Kılıçdaroğlu, konuşmasında ekonomik kriz ve tarımsal kalkınmaya dikkat çekti.

YENİ ZELANDA İÇİN 3 ARKADAŞI GÖREVLENDİRDİK

Partilerinden 3 arkadaşlarını görevlendirdiklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Sizlere inanıyorum, güveniyorum. Sizler için mücadele edeceğim. Bu ülkenin kardeşliği için bedeli ne olursa olsun, bayrağımız, bu ülkenin insanları için bu mücadeleyi yapacağız. Süs bitkilerinin, sütün, peynirin başkenti dediler. Olağanüstü bir coğrafyası var. Güzel insanlarımız burada alın teri döküyorlar. Biz de her evde bereket, huzur olmasını arzu ederiz. Bunu yaratabilirsek birlikte yapacağız. Kavgasız, dövüşsüz, kimseye kin tutmadan, Yunus Emre’nin yolundan giderek yapacağız. Biz aynı kültürden geldiğimize göre güzel Anadolu’yu barış iklimine döndürebiliriz. Dünyanın pek çok yerinde asla kabul edemeyeceğimiz katliamlar oluyor. Düşünün Yeni Zelanda’da insanlar camiye gidiyor, ibadet yapıyor ama bir kişi elinde makineli tüfekle gidiyor vuruyor, lanetlemek lazım. İnsan olan herkesin bu katliamı lanetlemesi lazım. Biz de CHP olarak her yerde bu insanlık dışı katliamı lanetliyoruz ve bunu bütün dünya görmeli. İnanç üzerinden siyasetin ne kadar yanlış olduğunu görmeli. O insanlar oraya dua etmeye gidiyor. Manevi dünyaları o insanların zenginliğidir. Biz de 3 arkadaşımızı görevlendirdim. Yeni Zelanda’ya gidecekler. O katliamı lanetlememiz lazım” dedi.

31 MART’TA HERKES SANDIK BAŞINA GİDECEK!
Kılıçdaroğlu yerel seçimler üzerinden konuşurken iktidarı hedef aldı ve “Ayın 31’inde sandığa gideceğiz. Hiçbir arkadaşımızı neden A partisine neden B partisine oy verdin diye suçlamadım. Yapamam zaten. Öyle bir kimlikten gelmiyorum. Bir arkadaşım düşüncesini söylerse saygı duyarım. Ama 17 yıldır bir noktaya geldik. AK Parti’ye oy veren vatandaşlarıma sesleniyorum; 17 yıl tek başlarına iktidar oldular. İstedikleri valiyi, müdürü atadılar, özelleştirme yaptılar, istediği genelgeleri çıkardılar, 82 milyondan da vergi topladılar, ayrıca dünyanın borcunu yaptılar, onların faizlerini ödüyoruz. Son 16 yılda Londra’daki bir grup tefeciye ödediğimiz faiz 149 milyar dolar. Biz, siz ödedik. Fabrikalarımızı sattık. Çiftçi üretmedi. Şu soruyu her vatandaşımın sandığa giderken kendi vicdanına sorması lazım; 17 yıldır tek başına yönetiyorsun, 17 yıldır ne istediysen verdik. Fabrikaları sattın, desteğini adın. Bu millet 17 yıl sonra niye soğan, biber, patates kuyruğuna girdi? ‘Bu varlık kuyruğu’ diyor. Nasıl varlık kuyruğu? Varlık kuyruğu olsa en önde seni görürüm!” ifadelerini kullandı.

HALKTAN KOPANLAR BU GERÇEĞİ BİLİYOR MU?
İthalatı eleştiren Kılıçdaroğlu veriler sunarken, “2018 yılında Yunanistan’dan 115 milyon dolarlık pamuk ithal etik. Bu ülkede pamuk ekecek yer, çiftçi, güneş, su mu yok? 28 milyon dolarlık buğday ithal ettik. 13 milyon dolarlık da tütün ithal ettik. Dünyada meşhur olan Türk tütününü bitirdik.  Batı’nın egemen güçleri çiftçimiz ektirmedi, ‘biz size veririz’ dediler. 200 bin ton sıfır gümrüklü patates ithal ediyoruz. Şu patatesin güzelliğine bakın. Neden dışarıdan getiriyoruz? Batı’nın çiftçisi zengin oluyor. Bizim çiftçi borç, faiz batağında. Sadece geçen yıl 1 milyon 11 bin kişi işsiz kaldı. Ne demektir? 1 milyon eve ekmek gitmeyecek demektir. 1 milyon evde üzüntü olacak demektir. Oradaki aileler nasıl geçinecek? Sarayda oturanlar, halktan kopanlar acaba şu gerçeği biliyorlar mı?” açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE’DE ÇÖPTEN GEÇİNEN 6 MİLYON İNSAN VAR

“Devasa Osmanlı İmparatorluğu neden battı? Üretimden koparıldığı, bilgiden koparıldığı için!” diyen Kılıçdaroğlu, “Biz yalın kılıç gidiyorduk onlar silahı buldu. Köroğlu ondan diyor, delikli demir bulundu mertlik bozuldu! Üreteceğiz, üreteceğiz, üreteceğiz. Üretmek alın teri, bereket, çalışmak, güçlü bir Türkiye, kadın erkek eşitliği, her evde huzur demektir. Üretmek hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği bir Türkiye’dir. Soğan, patates kuyruğuna kim giriyor? Fakir, fukara giriyor. Neden peki? Bir Salı toplantısında çöp toplayan ve yüzü görünmeyen bir kadının fotoğrafını gösterdim. Yahu çıkın sokağa çöpten geçinen insanlar var. Sayıları kaç? 6 milyon. Kağıt toplayan, simit satan, kestane, şeker satıyor. El avuç açmıyor ama bu insanlar fabrikada, tarlada çalışsa üretse ne olur? AK Parti’ye geçmişte oy veren kardeşlerimize sesleniyorum; artık senin de vicdan sorgulaması yapman gerekiyor. 17 yıldır ne istedilerse verdin. Neden gelişmiş kentlerde yoksulluk çadırları kuruyorsun. Oturup bir konuşmak lazım. AK Parti’ye oy veren kardeşlerime sitemim yok. Ama bir hizmet yarışı olur. Gerginlikten, kavgadan bir şey çıkmaz. Huzurun yolu alın teri dökmektir. 7 buçuk milyon kişi işsiz. Asla umudumuzu kaybetmeyeceğiz. Ülkemizin huzur içinde kalkınmasını sağlayabiliriz. Örnek mi istiyorsunuz? İşte İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu! Ne yaptı? Kooperatifler kurdu. Ankara’da oturanlar fidanlar yurt dışından aldılar. Aziz Kocaoğlu, ‘bizim köylü üretir, oradan alırım’ dedi. Çiçekleri dışarıdan getirdiler. Kocaoğlu, ‘ben çiftçimden alırım, para elin adamına gideceğine benim köylüme gider’ dedi. Çocuğu olan her aileye süt bırakıyor. Kim kazanıyor? Süt üreticisi ve çocuğu olan aile kazanıyor. Dışarıdan getirirseniz, biz kaybediyoruz, dışarıdakiler kazanıyor. Önceki tarım bakanı Fransa tarımına yaptığı katkıdan dolayı şövalye nişanı aldı. Bu ayıp bile yeter. Övünecek gibi bunu anlattılar” ifadelerini kullandı.

SOYER’İN İŞİ DAHA ZOR

Kılıçdaroğlu Başkan Adayı Eriş’i sahneye çağırdı ve “Eriş Başkan’dan iki isteğim var. 1 Nisan’da başkanlık koltuğuna oturacaksın. Seçildiğin takdirde herkesi kucaklayacaksın. Söz mü? İki; bütçe görüşmelerinde bir konuşma yapmıştım asgari 2 bin 200 TL olsun demiştim. 2 bin 200 TL bizim bütün belediyelerimiz işçilere ödüyorlar. Ama diğer partilere ait olan belediyeler 2 bin 20 TL ödüyor. Dolayısıyla sayın başkan koltuğa oturduktan itibaren asgari ücreti 2 bin 200 TL ödeyeceksin. Hiç kimsenin işine son vermeyecek. Asgari ücret net 2 bin 200 TL olacak, hiçbir ayrımcılık yapmayacak. Sadece bir ayrımcılık yapacak, bir mahalle fakirse oraya daha fazla hizmet götürecek. Sayın Eriş’e oy verirken bir kişiye daha oy vereceksiniz. Tunç Soyer’e oy vereceksiniz. Tunç Soyer’in işi biraz daha zor. Başarılı bir başkanlıktan bayrağı devraldı. Bunu sonsuza kadar devam ettirmek zorunda. Sütü, peyniri, patatesi, çiçekler daha fazla almalı. Onlar gittiler patatesi aldılar, parayla sattılar. Ama Aziz Kocaoğlu 10 kilogram patates, 10 kilogram soğanı 35 bin haneye götürerek tek tek teslim etti. Kimsenin yoksulluğunu teşhir etmedi. Gidildi, kapılar çalındı ve teslim edildi. İşte halka hizmet budur. Hakka hizmet de buna benzer. Soyer başkan olacak bunları devam ettirecek. Biz kendisine güveniyoruz” açıklamasında bulundu.  

KOCAOĞLU HEPİMİZİN ŞÜKRAN DUYMASI GEREKEN BİR BELEDİYE BAŞKANI

Kocaoğlu’na ayrı bir parantez açan Kılıçdaroğlu, “İzmir’i İzmir yaptı. İzmir dünya markası yaptı. Kırsalı geliştirdi, projelerini bütün büyük şehirler örnek aldı. Kooperatifler nasıl kurulur, kentsel dönüşüm nasıl yapılır, bütün bunların hepsini yaptı ve hayata geçirdi. Şimdi o hepinizin şükran duyması gereken bir belediye başkanı. Hepinizin huzurunda ben teşekkürlerimi sunuyorum. Bizim olmadığımız yerlerde İYİ Parti var. Adı üstünde iyi adaylar. Bizim olmadığımız yerlerde İYİ Parti’ye destek vereceğiz. Niçin? Bütün dünyaya örnek bir demokrasi mücadelesi verdiğimiz için” dedi. 

ÖDEMİŞ'İ DÜNYA İLE BULUŞTURACAĞIZ 
Büyükşehir Belediye Adayı Tunç Soyer ise, “Hepinizi saygıyla yeniden selamlıyorum. Türkiye’nin hiçbir vilayetinde yaşanmayan bir şeyi Aziz Başkan’ımız İzmir’de yaşattı. Biz çok şanslıyız. İzmir tarımsal kalkınmanın başkenti olacak. Bu Aziz Bey’in izinden giderek, onun bıraktığı yerden olacak. Aziz Başkanımızın Ödemiş’te yaptığı ne varsa üstüne koymak için canla başla çalışacağız. Süs bitkileri ve peyzaj fuarını burada gerçekleştireceğiz, Ödemiş’i dünya ile buluşturacağız. Çok az kaldı. 1 Nisan sabahını iple çekiyoruz. Ödemiş’e canla, başla, aşkla hizmet edeceğiz” dedi.

SON DURAK TORBALI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir’deki son durağı Torbalı oldu. Kılıçdaroğlu, “Torbalı aynı zamanda bir sanayi, tarım kenti, bunu biliyorum, işsizliğin olduğunu da biliyorum. AK Parti’ye oy verenleri, ‘niçin oy verdin?’ diye bir suçlama yapmam. 17 yıldır oy verdin, tek başına iktidar yaptın. İstediği kanunları çıkardılar. Devletin bütün kadrolarını atadılar. 17 yılsonunda bu güzel insanları soğan ve patates kuyruğuna soktular. Elini vicdanına koy kardeşim. Milletvekiliyken lojmanı kaldırdı, eyvallah ama sonra ne oldu da saray yaptırdın? 3 bin kişilik koruma ordusuyla geziyor. Bunu kendi vicdanına sor AK Partili kardeşim. İsmail kardeşime oy verip seçtireceksiniz ve o da sizin için çalışacak” diye konuştu.

HER MAHALLEYE KREŞ YAPILACAK
İşsizlik sorununa vurgu yapan Kılıçdaroğlu, “Belediye başkanlarımız istihdam yaratacaklar. Her mahalleye bir kreş yapacaklar. Çalışan kadınlar çocuğunu güven içinde bırakmalı. Kadın çalışmıyorsa onun da gezmeye hakkı var. Onun da çocuğunu güven içinde bırakacağı bir güvene ihtiyacı var. Kreş en az 10 kişinin çalışacağı alanlar demek. Yeni iş alanları yaratacak. Sarayda oturanlar kavga istiyor. Biz barış istiyoruz, biz kimseyi ötekileştirmeyeceğiz. Biz yaşam felsefemizden dolayı tüm insanları kucaklarız” dedi.

AZİZ HOCA’DAN GÜÇLÜ BİR BAYRAĞI DEVRALDI!
Kılıçdaroğlu, “İsmail Uygur’a oy verirken bir tane daha oy vereceksiniz. Tunç Soyer’i de Büyükşehir Belediye Başkanı yapacağız. O Aziz Hoca’dan güçlü bir bayrağı devraldı. Aziz Hoca büyük şehirlerin projelerini örnek aldığı bir başkan olmuştur. Her türlü desteği vereceğiz. İzmir Türkiye’nin gerçekten Batı’ya açılan kapısı olacak. O bir marka yaptı, bunu devam ettireceğiz” diye konuştu.  

KOCAOĞLU’NUN KOYDUĞU ÇITAYI ÖTEYE GÖTÜRMEK İÇİN…
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yükselttiği çıtayı daha da yukarıya taşıyacaklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı CHP’li Tunç Soyer, “İsmail kardeşim çok tahrip olmuş bir belediyeden bahsetti. Ama ben çok şanslıyım, 15 yıl boyunca Türkiye’ye örnek olmuş, sosyal demokrat bir belediyeden görevi devralacağım. Öncelikle Aziz Başkan’ı saygıyla selamlıyorum. Onun koyduğu çıtayı bir adım daha öteye götürmek, Torbalı’yı, İzmir’i Sizlerin hak ettiği yaşam kalitesi seviyesini yükselteceğiz. 1 Nisan sabahını dört gözle bekliyorum, iple çekiyorum. Hepinizi aşkla selamlıyorum” dedi. 

BELEDİYEYİ BATIRDILAR, TALAN ETTİLER
Millet İttifakı Torbalı Belediye Başkan Adayı CHP’li İsmail Uygur, “Ülkemiz ve Torbalımız, İzmir’imiz için çok önemli bir seçim sürecine giriyoruz. Bu olağanüstü önem verdiğimiz seçimleri mutlaka sizlerle birlikte el ele mücadele ederek Allah’ın izniyle kazanacağız. Hep birlikte çalışacağız. 5 yıl önce mahkeme kumpasıyla gasp ettikleri belediyemizi geri kazanacağız. Bunlar sadece gasp etmekle kalmadılar, belediyeyi batırdılar, talan ettiler. Bir mahalle kadar konut imarlı arsalar satılmış. Bütçe çökertilmiş, faize muhtaç kalmış, bankamatikçi personelin doldurulduğu bir belediye… Bu belediye bu zihniyetten kurtarılmayı bekliyor, kurtaracağız. Evet, belediyeyi batırdılar, işimiz zor. Ama hiç kimse kuşku duymasın, daha önce nasıl başardıysak yine öyle başaracağız, belediyemizi toparlayacağız. Talip olduğumuz görevin ne kadar zor olduğunu biliyorum. Ama sizlerin, oy veren herkesin desteğine ihtiyacımız var. Biz Torbalı’nın geleceğini düşünen herkesten oy istiyoruz. Söz veriyoruz ki asla ve katiyen bize oy verenleri pişman etmeyeceğiz, sizin başınızı önünüze eğdirmeyeceğiz. Hep birlikte yeniden başlayacağız. Nerede kalmıştık? 1 Nisan günü Allah’ın izniyle kaldığımız yerden başlayacağız” diye konuştu.