Halil İbrahim GÜLER / Halime ERDOĞAN -GÜNDEME BAKIŞ - Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir programına Konak Belediyesi’nin hayata geçirdiği Engelsiz Yaşam Köyü’nde, Başkan Abdül Batur’un 2 buçuk yılda tamamladığı 13 projenin toplu açılış töreniyle başladı.

Programa Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Genel Sekreter Selin Sayek Böke, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda partili katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer adına ise Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile program, açılışı yapılacak projelerin video anlatımıyla devam etti.  

BATUR, “ÖNCELİĞİMİZ KENTSEL DÖNÜŞÜM” 

Programın ilk konuşmasını yapan ev sahibi Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na hitaben yaptığı konuşmasında, “Yapımını tamamladığımız ve başladığımız projelerimizin toplu açılış ve tören atma törenine hoş geldiniz. Sayın Genel Başkanım, 2019 yerel seçimlerinde başkan adayı olarak takdirlerinizle bu güzel ilçeye aday olarak atanmıştım. CHP’nin ve Millet ittifakının çalışmalarıyla yüzde 64’lük oyla bu şerefli göreve seçildik ve hemen kolları sıvadık. Kampanyamızda Konak’ın çeperlerinde eksik kalan bölgelerimize ağırlık vereceğimizi, pozitif ayrımcılık yapacağımızı dile getirdik. Özellikle kadınlarımız, gençlerimiz, çocuklarımız ve engelli bireylerimiz için pozitif ayrımcılık yapamaya devam ediyoruz. ‘Birlikte Konak’ dedik, bu anlayışla herkesi kucaklıyor, ele ele yürüyor, projeler üretmeye devam ediyoruz. İzmir’in kalbi olarak nitelendirdiğimiz Konak’ın en önemli sorunu yapı stokunun eski olması, Konak yaşlı bir kent, bu sebeple önceliğimiz kentsel dönüşüm. Gecekondu bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızın istediği tek şey vardı, kentsel dönüşüm, emsal artışı… Bunu hemen icraata geçirdik, 2 sene içinde Gültepe Bölgesi yani 14 mahallede, kentsel dönüşüm planlarını hazırladık. Sayın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer başka programı olduğu için katılamadı ama gıyabında teşekkür ediyorum, şu an parselasyon planları yapılıyor. Şu an Yeşildere Caddesinde, Kadifekale ile sınırlı 200 hektarlık alanın kentsel dönüşüm planlarını hazırladık, şu an askıya çıktık. İçinde bulunduğumuz bu mahallelerinde de makus talihini ortadan kaldıracak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Vatandaşlarımızı bilgilendirerek onlarla beraber çalışmalarımızı yürüyoruz” dedi.   

“82 MİLYONLUK YATIRIM” 

Batur, yapılan yatırımlara ilişkin  bilgi vererek, “Sosyal belediyecilik anlayışımla, yerinde dönüşümü, halkımızın projeye katılımıyla yüzde yüz uzlaşıyla bu işleri başaracağız. Bu kent bu görüntüyü hak etmiyor. En önemlisi de oradaki değer artışını orada yaşayan vatandaşlarımızla paylaşacağız. 13 projenin bize maliyeti 59 milyon civarında, devam eden projelerimiz  24 milyon civarında, 2 senede 82 milyonluk yatırım gerçekleştiriyoruz. Söz verdiğimiz çalışmaları yerine getirmeye çalışıyoruz. Kovid sürecini vatandaşımızın yanında, esnafımızın dibinde olarak geçirdik. Sosyal yardımları zamanında yaptık, uzaktan eğitim için çocuklarımızın tabletlerini dağıttık. Esnafımızdan 2020’den bu yana işgaliye almıyoruz. Seçimden önce kamuoyuna yapacağımız projelerle ilgili taahhütname verdik, şu ana kadar yüzde 70’ini bitirmiş durumdayız. Geri kalan 2 buçuk senede kalan yüzde 30’luk kesimi tamamlayacağız” diye konuştu.  

“İLK SEÇİMDE İKTİDAR OLACAĞIZ” 

Batur sözlerine şöyle devam etti: 

Kentsel dönüşüm alanlarında sosyal dönüşüme başladık. Konak tarihi misyonu olan bir ilçe, altın üçgen olarak vasıflandırdığımız Basmane Kemeraltı ve Agora için Büyükşehir Belediyemizle birlikte çok güzel projeler üretiyoruz. İş dünyasının kurduğu Tarkem ve diğer derneklerle  uzlaşı içinde bölgenin ayağa kaldırılması için önemli çalışmalar yapıyoruz. Yemişçizade Konağı için protokol imzaladık, Anı Evi olarak İzmirlilerin hizmetine sunacağız. Konak’tan maddi gücü esirgemeyen Tunç Soyer Başkanıma sonsuz teşekkür ediyorum, örgütümüze teşekkür ediyorum. Bir teşekkür de muhtarlarımıza. Türkiye’nin artık birleşmeye ihtiyacı var, bu birleşmeyi de Millet İttifakı yapacak. Halkımız artık Türkiye’nin bozulan dengelerini yeniden kuracak olanın, fikir, eleştiri özgürlüğünün Millet İttifakı ile geleceğini anladı. Gerçek huzur, hizmeti Millet İttifakının getireceğinin halkımız farkında. Bunu da doğal afetlerde gördük, ilk seçimde bugünkü iktidar gidecek, Türkiye’de yüzler gülecek, aydınlık güzel günleri yeniden inşa edeceğiz. 

KILIÇDAROĞLU’NDAN BATUR’A TEŞEKKÜR 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir’de yaptığı konuşmada, “Belediye Başkanlarımıza, harcadığınız para sizin paranız değil, milletin parası. Hangi yatırımı yapıyorsanız kaç liraya yaptığınızı halka anlatın’ demiştik. Sayın Başkan küçük bir filmle yaptığı projeleri anlattı, her yapımın altında maliyeti de yer alıyor, dediğimizi uygulamış kendisine teşekkür ediyorum. Sosyal bir devlette her yurttaşa devletin el uzatması gerekir, özellikle engelliye daha çok pozitif ayrımcılık yapması gerekiyor, maalesef onları daha çok eve hapsediyor, eğitimlerine yeterli desteği vermiyoruz. Yoksul bir mahallede bu yatırımı yapmışsınız, sizi yürekten kutluyorum sevgili başkanım. Başkanlarımıza seçildiğiniz andan itibaren siz oy versin vermesin bütün kenti kucaklayacaksınız’ demiştim. Ahlaklı, yeni, adalete dayanan bir siyaset anlayışını yaşatamaya çalışıyoruz. Dostlarımızla birlikte yapıyoruz bunu, bizim belediye başkanlarımız sadece CHP’nin belediye başkanları değil, Millet İttifakının belediye başkanları. Yoksul mahalleler pozitif ayrımcılık yapmak gerekiyor” dedi.  

“DÖNÜŞÜM BİTİNCE GELİP GÖRECEĞİZ” 

Kılıçdaroğlu konuşmasına şöyle devam etti: 

İzlediğimiz videoda Kentsel dönüşümle ilgili de güzel bölümler var, görüntülerdeki mevcutta evler üst üste yığılmış bir tek ağaç bile yok. Başkanın yapacağı kentin görseli de vardı kocaman sokaklar ve yeşil yeşil. Çocuklarımızın yeşillikler arasında koşmasını istiyoruz. Yeşil kente duyulan ihtiyaç çok fazla. Yaptıktan sonra gelip ağaçları göreceğiz. Ağaç sadece tek başına ağaç değildir, altından baktığımızda sonsuzluğunu görüyoruz, diğer canlıların koşarak, uçarak güzel bir yaşam sürdürdükleri bir alan ağaçlar. Yeşillik sadece bizim için değil, diğer canlılar için de önemli. 

“KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILIRKEN KÜLTÜR DEĞİŞMEMELİ” 

Kentsel dönüşüm yapılırken mahalle kültürü değiştirilmemeli. Aynı mahallede yaşayan insanlar düğünlerini, taziyelerini birlikte yaparlar, çocuklarını birlikte askere yollarlar. Bu kültür çok önemli bir kültürdür. Bu kültürün göz ardı edilmemesi lazım.  

“İKTİDAR, BELEDİYELERİMİZE DUA ETSİN” 

“Kovid var. İktidar sahipleri oturup kalksın Millet İttifakı belediyelerine dua etsinler. Bizim belediyemiz olmasaydı, sürecin sonuçları çok daha vahim olurdu” diyen Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Cumurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik eleştirilerde bulunarak, “ Ülkeyi yönetemiyorlar, bugün konuşuyor, onu fazla ciddiye almamamız lazım. 60 bin engelli kadrosu boş duruyor sen benimle uğraşacağına engellileri atasana. Ülkeyi yönetme konusunda nasıl olunur, bu ülkede barış, huzur, kardeşlik nasıl olur bütün dünyaya göstereceğiz. Herkesin kimliğine inancına, yaşam tarzına saygı göstereceğiz. Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandıracağız. Yüzüncü yılda görkemli Türkiye Cumhuriyeti gerçek anlamda demokrasiyle taçlandırılmış olacak.  

“ROMAN ÇALIŞTAYI YAPACAĞIZ” 

Roman çalıştayı yapacağız, onlar kamu hizmetlerinden yeteri kadar faydalanamadılar. Bir plan hazırladık, planı bütün belediye başkanlarımıza gönderdik. Bütün Roman derneklerini Trakya’ya çağırdık.  

“BELEDİYE BAŞKANLARINA TEŞEKKÜR” 

Engelsiz yaşam köyünde muhtar kardeşlerimle birlikte olmak ayrı bir keyif. Mahallede bir kişi bir sorunla karşılaştığında ilk muhtarın kapısı çalınır.  

Bütün belediye başkanı arkadaşlarıma teşekkür ederim, hepsi çalışıyor, önümüzde güzel günler var. Sandık gelecek ve demokrasiyi yeniden ayağa kaldıracağız.  

AÇILIŞTAN NOTLAR

Genel Başkan beklenirken muhtarlar ve görevliler arasında yer tartışması yaşandı. Partililerin arkasına oturulduklarını ifade eden muhtarlar, “Atanmışlar, seçilmişlerin önüne geçemez, bizim yerimizi değiştirin yoksa gideriz” dediler. Görevliler tarafından, fiziki koşullara dikkat çekilerek yatıştırılan muhtarlar yerlerine oturarak, programa devam etti. 

Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Genel Sekreter Selin Sayek Böke, İl Başkanı Deniz Yücel, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ednan Arslan, Parti Meclisi Üyesi Devrim Barış Çelik ile aynı araçta geldi.  

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, programa koltuk değnekleriyle geldi. Torun, ayağının kırıldığını ifade etti. 

Yer sıkıntısı nedeniyle, bazı belediye başkanları programı ayakta izledi.