Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 28 Kasım 2017 tarihli partisinin grup toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yakınlarının Man Adası'na para yolladığı iddiası üzerine Cumhurbaşkanı ve yakınlarının açtığı 1.5 milyon TL'lik manevi tazminat davası, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi'nin usulden bozmasının ardından yeniden görüldü.

CHP’LİLER DURUŞMAYI İZLEDİ

Anadolu 5. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun avukatları hazır bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve çok sayıda partili de duruşmaya izleyici olarak katıldı.

DELİLLER TOPLANMADI İDDİASI

Erdoğan'ın avukatı Ferah Yıldız, reddi hakim talebinin davayı uzatmaya yönelik bir talep olduğunu belirterek sözlü yargılamaya geçilmesini istedi. Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik ise, “Yok hükmünde vermiş olduğunuz karar ile ihsası reyde bulunduğunuz açıktır. Tüm delillerimizin toplanması gerekiyordu. Bu delillerimiz toplanmazsa dosya hakkında karar verilemez” diyerek reddi hakim talebinde bulundu.

REDDİ HAKİM TALEBİ REDDEDİLDİ

Mahkeme, red sebebine ilişkin inandırıcı delil ve emarelerin bulunmadığını, delillerin soyut iddialar içerdiğini ve davayı uzatma amaçlı olduğunu gerekçe göstererek reddi hakim talebinin reddine karar verdi. Erdoğan'ın avukatı Ferah Yıldız, davanın kabulüne karar verilmesini istedi. Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik ise, Kılıçdaroğlu tarafından ileri sürülen tüm iddiaların gerçek olduğunu savundu.

197 BİN TL TAZMİNATA HÜKMEDİLDİ

Mahkeme, davalının davacılar hakkında iddialarının tamamen gerçek dışı olduğunu, yurt dışına herhangi bir para gönderilmediğinin sabit olduğunun anlaşıldığını belirterek, davanın kısmen kabulüne karar verdi. Mahkeme Kılıçdaroğlu’nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 110 bin TL, Ahmet Burak Erdoğan'a 15 bin TL, Ziya İlgen'e 17 bin TL, Mustafa Erdoğan'a 25 bin TL, Osman Ketenci'ye 20 bin TL, Mustafa Gündoğan'a ise 10 bin TL olmak üzere toplam 197 bin lira manevi tazminat ödemesine hükmetti.

CHP’LİLER KARARI ELEŞTİRDİ

Kararın ardından adliye önünde basın açıklaması yapan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu şunları söyledi; “Bugün de Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun kamuoyunda Man Adası davası diye bilindiği ve Genel Başkanımızın 83 milyonun hakkını, hukukunu ve garibanın kör kuruşunu savunurken söylediği gerçeklere dönük susturmanın ve cezalandırmanın bir parçası olarak hiçbir delilin, gerçekliklerin ortaya konmadan söylediği hakikatlerin karartılarak nasıl cezalandırıldığının acı gerçeğini yaşadık. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bir şeyi daha biliyoruz ki, bu ülkenin adalete eşitliğe hakkaniyete vicdana ve geleceğe inanan insanları Cumhuriyet Halk Partililer ve buna inanan 83 milyon her ne olursa olun, her şeye rağmen, her türlü cezalandırmaya rağmen halkın haklarını savunmaya ve hakikati söylemeye devam edecekler”

Avukat Celal Çelik ise yaptığı açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun iddialarını ispatladığını savundu.

NE OLMUŞTU?

Mahkeme 7 Haziran 2018'de, Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 110 bin TL, Ahmet Burak Erdoğan'a 15 bin TL, Ziya İlgen'e 17 bin TL, Mustafa Erdoğan'a 25 bin TL, Osman Ketenci'ye 20 bin TL, Mustafa Gündoğan'a ise 10 bin TL olmak üzere toplam 197 bin lira manevi tazminat ödemesine hükmetmişti. İstinaf Mahkemesi verilen kararı usul yönünden bozunca dava yeniden aynı mahkemesinde görülmeye başladı.

MAN ADASI BELGELERİ NEDİR?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu, kardeşi, eniştesi, dünürü ve eski özel kalem müdürünün vergi cenneti olarak bahsedilen Man adasındaki şirkete 2011 yılında gönderdiği 15 milyon doları tek tek sıraladıktan sonra swift mesajlarını ve dekontlarını göstermişti.