GÜNDEME BAKIŞ-Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Doğa ve Çevre Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ve CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, kentte 30 Ekim’de meydana gelen deprem ve sonrasında yapılan çalışmalar hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen toplantıda Öztunç ve Yücel’in yanı sıra TBMM Deprem Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu yer aldı. Öztunç ve Yücel yaptıkları açıklamalarda iktidarı eleştirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç’un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“KOMİSYONUN KURULMASI İÇİN CAN KAYBIMIZ MI OLMASI GEREKİYORDU?”
İzmir’de yaşanan son depreme kadar TBMM’ye 58 kez önerge verildi, depremle ilgili komisyon kurulsun diye. Ama bu 58 önerge reddedildi. Son olarak İzmir’de deprem yaşanınca AKP, MHP mecbur kaldı ve komisyonun kurulmasına destek verdi. Bu komisyonun kurulması için İzmir’de deprem yaşanması mı gerekiyordu, 115 canımızı kaybetmemiz mi gerekiyordu? 

“UNUTULMAMALI, UNUTTURULMAMALI”
Deprem oldu günlerce tartışıldı, enkaz kaldırma çalışmaları, kurtarılan canlar, siyasiler, enkaz başında şov yapan bakanlar günlerce konuşuldu. Ama yeniden soğumaya bırakıldı. Depremle ilgili artık ana akım medyada ya bir haber var ya hiç yok. Yanlış burada! Türkiye bir deprem ülkesi, bir deprem gerçeği var. Bunun sürekli gündemde tutulması gerekiyor. Biz bunun unutulmaması, unutturulmaması gerektiğini düşünüyoruz.

“VALİ NASIL GELMEZ”
İzmir’de dün başlayan deprem çalıştayı bugün sonlanacak. Vali, Bakan, hocalar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü davet edildi. Bakan belki yoğunluktan gelemeyebilir en azından bir yardımcısını ya da il müdürünü gönderebilir. Vali nasıl gelmez! Üstelik bu ortak akıl çalıştayı… Bu CHP’nin çalıştayı değil, bilim çalıştayı. Böylesine politize olmuş bir bürokrasi olamaz!

“HOTAR REKTÖRÜ MÜ, AKP’NİN TEMSİLCİSİ Mİ?”
Çalıştaya akademisyenler davet edildi, 9 Eylül’den hocalar da davetliydi ama gelmedi. Niye? Rektör Hanımefendi Nükhet Hanım izin vermiyor. Ayıp değil mi? Sayın Hotar 9 Eylül Üniversitesi’nin rektörü mü AKP’nin temsilcisi mi? Geçmişte siyaset yapmış olabilir ama şu an üniversite rektörü, bu bilinçle hareket etmesi gerekiyor.

“GİRESUN’DAKİ DESTEK NEDEN İZMİR’E YAPILMIYOR”
Giresun’da yaşanan sel felaketinde hükümet oradaki belediyelere destek verdi. İzmir’de deprem yaşandı, Giresun’da selde belediyelere destek olan hükümet İzmir’de depremden sonra belediyelere neden destek olmuyor? Sadece Bayraklı Belediyesine 1 milyon TL sözü verilmiş. Buradaki belediyeler CHP’li diye deprem dahi olsa ben sana ödenek göndermem mi diyor. Bornova, Karşıyaka, Seferihisar etkilenmedi mi? Bu çifte standarttır. Böylesi bir afet durumunda toplanan vergilerden destek olması gerekirken partizanlık yapıyor. Hükümet İzmir’de de Büyükşehir ve ilçe belediyelerini ihmal etmemeli. Burası CHP’li diye bir tavır içerisine girmemeli. Bunu talep ediyoruz, bu herkesin hakkı.

“CUMHURBAŞKANI AÇIKLAMAK ZORUNDA: DEPREM VERGİLERİ NEREYE HARCANDI?”
Bir kez daha soruyoruz. Deprem vergisi nereye harcandı? AKP Hükümeti, Sayın Cumhurbaşkanı, AKP Genel Başkanı bu sorunun cevabını vermek zorunda!

BÜYÜKŞEHİR’DEN 35 MİLYONLUK DESTEK
Dün akşam itibariyle 4 bin 239 ağır hasarlı birim oluştu. Büyükşehir Belediyemiz Bir kira bir yuva kampanyasını başlattı.  Bu kampanya kapsamında 3bin 468 aileye 5’er aylık kiralarının ödemeleri yapılıyor. Yaklaşık 35 milyon lira toplandı. 35 milyonu yurttaşlar verdiler, 35 milyon da İzmir Büyükşehir Belediyesi verecek. Bunu da ilk kez burada açıklıyorum. Orta hasarlı binalara da Büyükşehir 5’er bin lira yardımda bulunacak. 

HASAR TESPİT RAPORLARI İÇİN KRİTİK İDDİA
Birilerinin hatırlı ağabeylerini devreye sokarak hasar tespit raporlarını değiştirmek istediği gibi duyumlar var. Uyarıyoruz aman ha aman, sakın ha sakın. Burada rant var burası değerli denilip hasar tespitte değişikliğe gidilmesin. Bunu rantı olmaz.

 FAY HATTI BİR AN ÖNCE ÇIKARILMALI
Fay hattı, kanunu bir an önce çıkarılmalıdır. Deprem komisyonun sonunda ciddi bir deprem kanunu getirmelidir. CHP’li belediyelerimiz deprem daire başkanlığını kuruyor.

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel şunları söyledi:

“BİZİM İÇİN ŞOV MALZEMESİ OLMADI”
Depremde yakınlarını kaybeden, evlerini kaybeden vatandaşlarımızı yalnız bırakmadık. Bayraklı ilçemizde çalışmaya başladık. Depremin ilk anında  ilk müdahaleyi yapan İzmir Büyükşehir Belediyemiz ekipleri başta olmak üzere ilçe belediyelerimiz, parti örgütümüz STK’lar, gönüllüler olarak  İzmirlilerin yaralarını sarmaya gayret ediyoruz. Depremin hemen ardından Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcılarımız, milletvekillerimiz seferber oldu. İzmir’le yatıp İzmir’le kalktılar. Bizim için bu çaba ve dayanışma enkazların tepesinde başkalarının yaptığı gibi şov malzemesi olmadı. Hem dayanışmayı hem de yaptığımız çalışmaları sadece acılarımızı birlikte saralım diye yaptık.

“YARALAR SARILDIKTAN SONRA SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ VAR”
Evleri yıkıldığı, hasar aldığı için evlerinde kalamayan çadır kentlerde ya da yakınlarında kalan dostlarımız için çalışmalarımız sürüyor. İzmir depreminde en önemli işimiz acılara merhem olmak, ihtiyaçları gidermek. Acılar tazeyken bu işin siyaseti olmaz, şovu olmaz. Ancak bu yaralar sarıldıktan sonra yaklaşık 20 yıldır toplanan deprem vergilerini açıklayamayanlara deprem üzerinden şov yapmaya çalışanlara, İzmir acı yaşarken şarkılı türkülü kongrelerde gezerek çay dağıtanlara elbette söyleyecek sözümüz olacak. Yaşanan süreç, alanda yaptığımız çalışmalar merkezi iktidar tarafından aklın bilimin rehberliğinde şeffaf ve samimi yürütülmediği konusunda birçok vatandaşımızda kuşku uyandırmıştır. Şu anda binlerce binada hasar tespit çalışması yapıldı, yapılmaya devam ediyor.

“BİLİMSEL Mİ, İDEOLOJİK Mİ?”
Bakanlık, Türkiye’nin 4 bir yanından mimarları mühendisleri göreve çağırdı ancak TMMOB İzmir Şubesi bu konuda hiçbir şekilde sürece dahil edilmedi. Merak ediyoruz; İzmir’i bilen İzmir’de yaşayan, İzmir depremi konusunda herkesten önce söyleyecek sözü olan mimar ve mühendislerin bu çalışmalara dahil edilmeme sebebi ideolojik midir, bilimsel midir? Bilimselse, bu odaya mensup mimar ve mühendislerin mesleki bilgi beceri ve yeterlilikleriyle ilgiliyse bakanlığın bunu somut olarak gerekçeleriyle açıklamasını istiyoruz. Bilimsel değil de ideolojikse, odaların hukuktan demokrasiden yana tavizsiz duruşuysa işte o zaman hükümet bir kez daha suçüstü olmuştur.

AFAD’A ‘ZAMAN’ TEPKİSİ
Birkaç gündür basında yer alan bir konu var; Kandilli Rasathanesi depremden 11 dakika sonra tsunami konusunda AFAD’a bir uyarı yapıyor, Seferihisar’ı vuran tsunami depremden20 dakika sonra geliyor. Deprem 14.51’de gerçekleşiyor, Kandilli Rasathanesi AFAD’ı 11’nci dakika da uyarıyor. Ve tsunami depremden 20 dakika sonra Seferihisar’ı vuruyor. AFAD ilk uyarıyı 1 saat 20 dakika sonra yapıyor. Bilim ve teknoloji çağında yaşıyoruz, bu aradan geçen zaman zarfından AFAD yetkilileri ne yapmıştır? Neden zamanında bu uyarıyı ilgili mercilere iletmemiştir. AFAD yetkilileri bu uyarıyı zamanında yapmış olsaydı belki de 87 yaşında hayatını kaybeden Fatma teyze belki aramızda olacaktı.

“DAVET EDİLMELERİNE RAĞMEN GELMEDİLER””
Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer ve Büyükşehir Belediyesi ekipleri bu işin başından beri tüm imkanları seferber ederek yaraları sarmak için fedakarca çalıştı. Depremden önce Büyükşehir Belediyemiz olası bir İzmir depremine karşı önlem almak için Deprem Daire Başkanlığı kurdu. Dün Türkiye’nin birçok yerinden bilim insanlarımızın katıldığı, Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde gerçekleşen bir deprem değerlendirme toplantısı yapıldı, bu toplantıya davet edilmiş olmalarına rağmen ne bakan ne vali katıldı ne de üst düzey bir bürokrat katıldı.

“İKTİDAR İZMİRLİNİN BEKLENTİSİNİ KARŞILAMIYOR”
Kim İzmir halkı için elini taşın altına koymak isterse olası biz her türlü desteği vermeye, fedakarlığı yapmaya hazırız. Söz konusu İzmir’se amasız fakatsız herkesin sorumluluk alarak samimi olması gerekiyor. Herkesten siyaset üstü bir davranış bekliyoruz ancak şu ana kadar bizim ve İzmirlinin beklentisinin iktidar tarafından samimi bir şekilde karşılandığını söylemek mümkün değil.