24 Haziran’da yapılan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri sonrası tartışmalar yaşanan CHP’de genel merkez, muhaliflerin yeterli sayıda imza toplayamadığını belirterek olağanüstü kurultay talebine kapıları kapadı. Bunun üzerine Muharrem İnce ve ekibinin kısa bir süre sonra yeni bir hamle yaparak olağanüstü tüzük kurultayına doğru rota çizecekleri belirtildi.

Beşte bir yani 249 imzanın yeterli sayıldığı tüzük kurultayında esas hedefin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu yıpratmak olduğu kaydediliyor. Tüzük kurultayı için izlenecek yol ise şöyle:

Önce, tüzük kurultayı talebinde bulunularak, parti tüzüğünde bazı bazı maddelerin değiştirilmesi isteniyor. Bu aşamada, genel başkanın bazı yetkilerinin elinden alınmasına yönelik hamleler yapılabileceği belirtiliyor.

DAVUTOĞLU’NUN DURUMU GİBİ
Tüzük değiştirilerek genel başkanın atama yetkisinin zayıflatılması ya da ön seçim uygulamasına dönülmesinin bir anlamda genel başkana güvensizlik oyuna dönüşebileceğine dikkat çekiliyor.

Kulislerde, böyle bir senaryonun AK Parti’nin genel başkanı olduğu dönemde ‘il ve ilçe başkanlarının atanması’ yetkisi elinden alınarak MYK’ya verilen Ahmet Davutoğlu’nun durumu ile benzerlik göstereceği ifade ediliyor.
Muhaliflerin, örgütün tepki gösterdiği tüzüğün değişmesi için imza toplamak konusunda muhaliflerin zorlanmayacağı kulislerde konuşulanlar arasında yer alıyor.

KILIÇDAORĞLU ÇAĞRI YAPMAYACAK
Muhalifler tüzüğe uygun sayıyı bulamazken, bu aşamadan sonra kurultayın toplaması için geriye tek seçenek olarak Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrı yapması kalıyor. Ancak genel merkez kaynakları Kılıçdaroğlu’nun kurultay çağrısı yapmayacağı, imza tartışmalarının hemen ardından yerel seçimlere yöneleceği ve çalışmaları hızlandıracağı konusunda ısrarlı.

MYK İLE VEDA TOPLANTISI
Kurultay tartışmasının resmen sona ermesiyle genel merkezin kısa süre kalan yerel seçimlere odaklanması planlanıyor. Kılıçdaroğlu’nun kamuoyu önünde yaşanan ve zaman zaman sertleşen kurultay tartışmalarında parti içi tansiyonu düşürmek için A takımı olan MYK’de köklü değişikliğe gidileceği belirtiliyor. Buna göre yarın toplanacak MYK’de kurmaylar Kılıçdaroğlu’nun elini rahatlatmak için görevlerinden çekilecekler. En son 3-4 Şubat kurultayının ardından şekillenen MYK’nin son toplantısında Kılıçdaoğlu’nun da bir teşekkür konuşması yapacağı belirtiliyor. Yeniden oluşturulacak MYK için ise “denge MYK”si tanımı kullanılıyor.(T24-Cumhuriyet)