CHP’de 31 Mart’ta yarışacak biri büyükşehir, 10’u il olmak üzere 147 aday daha açıklanırken, il belediyelerinden Burdur, Giresun ve Yalova’da mevcut adaylar tekrar gösterildi. Ankara’nın metropol ilçelerinden Çankaya’da Alper Taşdelen, Yenimahalle’de de Fethi Yaşar tekrar aday oldu. Aday belirleme yöntemi olarak ön seçim yerine Merkez Yürütme Kurulu’na (MYK) adayların eğilim yoklamasıyla belirlenmesi konusunda yetki verildi.

31 Mart’taki yerel seçimler için daha önce 105 aday açıklayan CHP’de dün önce MYK ardından da Parti Meclisi (PM) toplantılarında 147 aday daha belirlendi. Açıklanan adayların üzerinde tam mutabakat sağlanan ve il örgütlerinin de onay verdiği isimler olduğu belirtildi. CHP’nin açıkladığı adayların 1’i büyükşehir, 10’u il, 31’i belde ve 105’i ilçe belediyelerinden oluştu. Belde ve ilçe adayları toplam 41 farklı ilden belirlendi. 147 adayın 33’ü mevcut belediye başkanlarının tekrar aday gösterilmesinden oluştu.

BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI BELLİ OLDU
CHP’nin açıklanan ilk büyükşehir belediye başkan adayı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne aday gösterilen mevcut CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın oldu. Balıkesir adayı aynı zamanda CHP’nin milletvekilleri arasından gösterdiği ilk aday oldu.
Açıklanan 10 il adayı arasında Burdur’a mevcut Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Giresun’a mevcut Belediye Başkanı Kerim Aksu ve Yalova’ya mevcut Belediye Başkanı Vefa Salman tekrar aday gösterildi. Mevcut başkanların yanı sıra Artvin’e Demirhan Elçin, Batman’a Enver Erdem, Bingöl’e Vahdettin Uzunyayla, Gümüşhane’ye Bedri Ağaç, Uşak’a Asım Kalelioğlu, Erzincan’a İsmail Taş ve Karabük’e Mehmet Durum aday gösterildi.

CHP’nin açıkladığı adayların 105’i ilçe belediyelerinden oluştu. Ankara’nın metropol ilçelerinden Çankaya’da mevcut Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve Yenimahalle’de mevcut Belediye Başkanı Fethi Yaşar tekrar aday gösterildi. Eskişehir’de Odunpazarı’nda mevcut Belediye başkanı Kazım Kurt ve Tepebaşı’nda mevcut Belediye Başkanı Ahmet Ataç tekrar aday oldu.

ÖNSEÇİM YOK
Edinilen bilgiye göre PM toplantısında MYK’ye aday belirleme yöntemi konusunda yetki devrine yönelik de karar alındı. Buna göre MYK bundan sonra aday belirleme yöntemi olarak “eğilim yoklaması” yapılmasına yönelik yetki talep etti. PM’de oy çokluğuyla bu yetki MYK’ye verildi. Aday tespit yönteminin belirlenmesi aynı zamanda bundan sonra ön seçimin uygulanmayacağı anlamına da geldi. Eğilim yoklaması yöntemi kapsamında üyelerin katılımıyla seçim yapılacak. Bu seçim sonucundan çıkan sonuç kesin olmayacak.

İNCE BELİRSİZLİĞİ
24 Haziran’da CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce, İstanbul’da ön seçim yapılması koşuluyla aday olduğunu açıklamıştı. PM toplantısında aday belirleme yöntemi olarak eğilim yoklaması kararı alınması aynı zamanda İnce’nin de ön koşulunun kabul edilmemesi olarak da yorumlandı.

CHP ÖN ALMIŞ OLDU
31 Mart’taki seçimlere henüz 5 ay varken daha önce 105 aday açıklayan CHP dün 147 adayı daha ilan etti. CHP’nin böylece açıkladığı aday sayısı toplamda 252’ye çıktı. AKP başta olmak üzere diğer siyasi partiler henüz aday adaylığı süreçlerini bile tamamlamazken CHP, biri büyükşehir, 10’u il olmak üzere 252 adayını açıklayarak diğer siyasi partilerin önüne geçmiş oldu. CHP’de  kasım ayının sonu ya da aralık ayının başında yeni adayların açıklanması bekleniyor.

İSTİFA TARTIŞMASI YAŞANDI
Toplantıda CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ile PM üyesi Gaye Usluer arasında tartışma yaşandığı öğrenildi. Usluer ve bazı PM üyelerinin, ön seçim yönteminin uygulanmayacağı ve eğilim yoklamasında MYK’nin yetkilendirileceği önergeye itiraz ettiği ve 13 kişi ile karşı bir önerge verdiği öğrenildi. Verilen karşı önergenin kabul edilmemesi üzerine Usluer’in, MYK’nin aday belirlemede yetki almak istediğini ifade ettiği ancak Erkek’in buna itiraz ederek, “Yetki istemiyoruz” ifadesini kullandığı belirtildi. Usluer’in, “Ben böyle bir suça ortak olmak istemiyorum” çıkışı yapması üzerine Erkek’in, “O zaman istifa edebilirsiniz” dediği kaydedildi. Usluer’in ise, “Herkes kendi istifasıyla ilgili kendi kararını verir” dediği öğrenildi.

‘ADAYLARIMIZ ROZETLİ OLUR’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, yaptırdıkları araştırmalarda iktidara alternatif bir değişim isteğinin görüldüğüne işaret ederek, “Her partiden CHP’ye kayma var” diye konuştu. CHP’li Torun, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile yaptığı görüşmeyle ilgili olarak “Genel başkanlar Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu genel olarak değerlendirdiler. Adaylar ve iller gibi konuların üzerinde durulmadı” diye konuştu. Torun, Mansur Yavaş’ın “rozetsiz aday” açıklamasının sorulması üzerine, “Seçimlere katılan adaylarımız rozetli olur. Seçimden sonra rozetini çıkarır” diye karşılık verdi.

TAŞDELEN’DEN İLK MESAJ
Tekrar aday gösterilen Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen sosyal medya üzerinden “Atatürk’ün ilçesinden ona yaraşır hizmetler üretmeye, hiç durmadan, yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz” dedi. (Cumhuriyet)