Sındır, Pamuk sektörünün tüm paydaşlarının sıkıntılarının tespit edilmesi, sorunlarının giderilmesi, üretim süreçlerinin iyileştirilmesi, üretim alanlarının arttırılması, artan ithalatın yerini ihracata bırakması, tekstil sektörünün korunması, gelişmesi, gerekli tedbirlerin alınması, yerli üretim ve tüketimin teşvik edilmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.
Yaptığı açıklamayla araştırma önergesine tüm siyasi partilerden destek isteyen Sındır; “Pamuk sektörünün tüm paydaşlarının ve pamuk üreticilerinin yaşadığı sıkıntıların hangi nedenlerden kaynakladığının tespit edilmesi, bu sorunlara kalıcı olarak çözümlerin bulunması ve sektör için sürdürülebilir doğru politikaların belirlenmesi için Meclis Başkanlığımıza sunduğumuz araştırma önergemize tüm siyasi partilerin desteğini bekliyoruz. Ülkemizin ekonomisinde, yurttaşlarımızın istihdamında önemli bir yer tutan pamuk için atılacak adımlar gelecek kuşaklara bırakacağımız en güzel miraslardan olacaktır” dedi.
“6 MİLYON VATANDAŞIMIZIN GEÇİMİNİ SAĞLIYOR”
Pamuğun Türk tarımının en önemli ürünlerinin başında geldiğini ifade eden Sındır, “Türkiye, sahip olduğu pamuk üretim alanı, üretici bilgi ve tecrübesi, dokuma ve konfeksiyon makine parkuru, tüccar, sanayici ve girişimcileri ile benzersiz Türk pamuğunu üretip, dünya pazarına sunabilecek potansiyele sahip olan dünyanın en önemli ülkeleri arasındadır. Dünyada sınırlı sayıda ülkenin ekolojisinin elverişli olduğu pamuk üretimi ülke ekonomimize sağladığı katma değerle yaklaşık 6 milyon vatandaşımızın geçimini sağlayan bir endüstri bitkisidir. Pamuk hammaddesine dayalı iplik, tekstil ve konfeksiyon sektörü, toplamda 30 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip. Türk pamuğu günümüzde de özellikle kalitesi ile olduğu kadar, GDO’suz üretim açısından da dünyada marka olma yolunda büyük bir potansiyele sahiptir. Fakat bugün pamuk sektörümüz ve pamuk üreticimiz zor durumda” dedi.
 “İTHALATTAN KURTULABİLİRİZ!”
Pamuk üretiminin bugün Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılama noktasından çok uzak olduğunu fakat bu durumun doğru politikalarla düzeltilebileceğini ifade ederek sözlerine devam eden Milletvekili Sındır, “Pamuktaki mevcut üretimimizin, tüketimimizi karşılama oranı bugün sadece yüzde 59,9’dur. Bu bizi pamukta ithalatçı konuma getirdi. 2009-2018 yılları arasında 932,3 bin tonluk ithalat için 14,82 milyar dolar ödeme yapıldı. Her yıl pamuk için ödediğimiz döviz miktarı ortalama 1,5 milyar doların üzerinde. Doğru destekleme politikaları ile pamuk ekim alanları arttırabilir ve ülkemizi her yıl ödediğimiz 1.5 milyar dolarlık pamuk ithalatından kurtarabiliriz. AB, ABD ve dünyada söz sahibi diğer ülkelerde pamuk üreticilerine verilen destekler, bizdeki desteklerin neredeyse 4 katı. Üreticilerimize ödenen prim desteklerinin geç açıklanması da üreticimizi ciddi anlamda sıkıntıya sokan bir sorun. 2018 yılı desteklemelerinin iki taksitte ödenmesi, desteklemede yer alan 500 kg sınırlaması ve ortalama verim uygulamaları yine üreticimizi zora sokuyor. Doğru adımlar atıldığında, ihtiyacımız olan pamuğu karşılayabilecek potansiyelde toprak varlığına sahip olduğumuz gerçeğini asla unutmamalıyız” dedi.
“DOĞRU DESTEKLEMELER OLMADAN ÜRETİCİ AYAKTA DURAMAZ”
Sındır sözlerini şöyle sonlandırdı, “10 yıl içerisinde ortalamaya bakıldığında üretici maliyetleri, oluşan pamuk fiyatlarının üstünde kaldı. Üreticinin bu maliyet yüküyle, doğru desteklemeler olmadan ayakta durması mümkün değil. Mazot, gübre ve zirai girdi fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle, üreticilerimiz borçlanarak ekim yapmak durumunda. Sektörün geleceğine yönelik uzun vadeli politika ve stratejiler belirlenmeli. Sektör temsilcilerinin her anlamda dünyayla rekabet edebilmeleri için önü açılmalı, üreticilerimize yeterli destekler verilmeli. Hasat makinelerinin modernizasyonu, denetimi ve bununla ilgili yasal düzenlemeler yapılmalı. Sektörün her aşamasında teknolojiye daha çok yer vermek, inovatif fikirler oluşturmak, AR-GE çalışmalarını destekleyici karar mekanizmaları yaratmak bizi pamukta yeniden söz sahibi yapacaktır. Beyaz altının daha fazla kan kaybetmesine izin vermeyelim. Yüzyıllardan bugüne Anadolu halkının en önemli geçim kaynaklarından olan kadim bitkimizde yeniden dünyada söz sahibi olalım. Pamuk sektörü ve pamuk üreticilerimizin sorunlarının araştırılması için Meclis Başkanlığımıza sunduğumuz önergemize tüm partilerden destek istiyoruz” dedi.