Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AK Parti'nin Büyükçekmece ilçesindeki büyükşehir belediye başkanlığı seçiminin iptaline ilişkin başvurusunu henüz sonuçlandırmadı.
Peki tarafların Büyükçekmece'ye ilişkin iddiaları neler?

AK Parti'nin rakamları ve iddiaları
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinde "organize usulsüzlükler döndüğünü" ileri sürerek belediyede çalışan bir işçinin 7 bin 486 kişinin kaydında şüphe oluşturacak şekilde işlem yaptığını belirtiyor.

Yavuz 7 bin 282 kişinin Büyükçekmece dışından ilçeye kaydırıldığını ve toplamda 11 bin 186 kişini ikamet kaydının Büyükçekmece'ye getirildiğini tespit ettiklerini anlatıyor.

100 adet adres değişikliği formunda kişilerin imzası olmadığı, 104 boş arsaya kişi kaydedildiği, 36 inşaat, 35 sahte adres, 269 ikamet etmeyen, 31 beyanda bulunulmayan yer bulunduğu kaydediliyor ve 129 boş daire inşaatına kişi yerleştirildiği ileri sürülüyor. Bunlarla birlikte konut olmayan anaokulu ve TIR garajı gibi yerlerin ev olarak gösterildiğinin tespit edildiği belirtiliyor.

Büyükçekmece'de yerel seçimler öncesi ilçedeki seçmen sayısında yüzde 17.5 'lik artış olduğunu ileri süren AK Parti yetkilileri bu konuda Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'na ihbarda bulunulduğunu ve inceleme başlatıldığını aktarıyor.

Kim bu belediye işçisi ve şimdi nerede?
Bahsi geçen belediye işçisinin ismi Mehmet Özgür Samanlı ve hali hazırda bir soruşturma kapsamında, 'Resmi belgede sahtecilik' ve 'Seçim kanununa muhalefet' suçundan 18 Ocak'ta tutuklanmıştı. Ancak yapılan incelemeler sonucunda seçim öncesi sadece 354 kişinin adresinin Büyükçekmece bölgesine kaydedildiği tespit edildi.

CHP'nin rakamları ve iddiaları
CHP'nin yayınlamış olduğu açıklamaya göre AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz'un verdiği rakamlar tamamen gerçek dışı ve yanıltıcı. CHP'nin rakamlarına göre Büyükçekmece'deki kayıtlı seçmen sayısı 2018 seçimlerinde 172 bin 351 kişi idi. Bu rakam 4 Ocak 2019'da seçmen listeleri askıya çıkartıldığında 174 bin 773 kişi ancak listeler 17 Ocak'ta askıdan indirildiğinde ise 175 bin 406 kişi oldu.

İtiraz sürecinde hem AK Parti hem de CHP tarafından 3 bin seçmene itiraz edildi ve ilçe seçim kurulu bunlardan 745 tanesinin kaydını dondurdu. Mehmet Özgür Samanlı'nın adreslerini kaydırdığı tespit edilen 345 seçmen de bu 745 seçmenin içerisindeydi.

Sonuç olarak 174 bin 661 kesinleşmiş seçmen ile seçime gidildi.

AK Parti iddiaları sonucunda ne oldu?
YSK İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinde taşıma seçmen iddiaları hakkındaki kararını daha sonra açıklama kararı aldı. Bu sırada polis ekipleri sabah saatlerinden itibaren Büyükçekmece'de kimlik kontrolü yaptı.

Polis ekipleri, seçim öncesi ilçeye adres kaydı yaptırdığı iddia edilen kişilerin belirtilen adreslerde oturup oturmadığını kontrol etmeye devam ediyor. Emniyet kaynakları şimdiye kadar herhangi bir yakalama yada gözaltına alma işleminin olmadığını duyurdu.

Olağanüstü itiraz nedir?
Her seçimde olduğu gibi bu seçimde de 'olağanüstü itiraz süreci' denen bir seçenek mevcut. Eğer siyasi partiler bir bölgede veya şehirde çok fazla sayıda ve yoğunlukta usulsüzlük veya maddi hata tespitinde bulunursa normal itiraz sürecinin tamamlanmasının ardından mazbata verilmiş olsa dahi seçimlerin iptal edilmesini talep edebiliyor. (Euronews Türkiye)