Başbakan Binali Yıldırım Çankaya Köşkü'nde açıklama yaptı. Yıldırım'ın sözlerinden satırbaşları şöyle:

-24 Haziran 2018 pazar günü Cumhurbaşkanlığı, milletvekili ve muhtar seçimleri yapılacak. Ülkemize milletimize hayırlı olsun. Bildiğiniz gibi dün meclis grup toplantısında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli erken seçim yapılması gerektiği yönünde bir beyanatta bulunmuş ve kamuoyuna duyurmuştu. Akabinde Sayın Cumhurbaşkanımıza bir ziyaret gerçekleştirmiş, Cumhurbaşkanımız da bu konuyu görüşmede ele almıştır. 

-Sonrasında da Sayın Cumhurbaşkanımız, genel başkanımızın başkanlığında partimizin yetkili kurulları bir araya gelip bütün bu gelişmeleri değerlendirmek suretiyle bir karar vermişti. Verilen karar da seçimlerin bu yıl içerisinde ve bugünden itibaren 65 gün sonra 24 Haziran’da yapılması yönünde olmuştur.

NEDEN TARİH DEĞİŞTİ?

-Denilebilir ki, neden seçimler erkene alındı? 3 Kasım 2019’da yapılması gerekiyordu, neden değişti tarih diye bazıları merak edebilir. Bildiğiniz gibi 16 Nisan 2017’de yapılan halk oylamasıyla beraber parlamenter sistem değiştirilmiş ve halkımızın kabul oylarıyla Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi anayasamızda yerini almıştır. Bu anayasa değişikliğinin kabulünden sonra bazı maddeler, hemen yürürlüğe girmiş, bazı maddeler de yapılacak ilk seçimlerde yürürlüğe girmesi öngörülmüştür. Aradaki zaman içerisinde 2 yılı aşkın süre içerisinde zaman zaman 3 Kasım’da seçimlerin yapılması yönünde hükümetimiz, partimiz tarafından irade beyan edilmesine rağmen, seçimlerin erkene alınması yönündeki beklenti, süre, zaman içerisinde azalmamış artmaya devam etmiştir.

-Dolayısıyla vatandaşlarımız bu değişikliğin artık biran önce yürürlüğe girmesi ve fiili durumun anayasa ile uygun hale gelmesini beklemektedir, ümit etmektedir. Ve sürenin bu şekilde devam etmesinin ülkemizin karşı karşıya bulunduğu jeopolitik gelişmeler ve güvenlik konuları da buna dahil olunca ve dün, bugün yaşanan gelişmeler de dikkate aldığımızda böyle bir karar alma yoluna gidilmiştir. Bu kararın ülkemiz ve milletimiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. 2 yıla yakındır başbakan olarak 65. hükümette görev yapıyorum. 2 yıl kısa bir süre olabilir ama Türkiye siyasi tarihinin çok önemli olaylarını yaşadığımız tarih olarak akıllarda kalacaktır.

15 Temmuz hain darbe girişimi, hemen arkasından FETÖ, PKK, DEAŞ, PYD, YPG  örgütlerine savunma esaslı değil taaruz esasına göre mücadelenin başlatılması, Fırat Kalkanı Harekatı ve akabinde yıllardır karşı karşıya kaldığımız vesayet girişimlerini topyekün... anayasa değişikliği, yönetim değişikliği Meclis'e MHP ile getirilmiş olması ve daha sonra da halk oylamasıyla bu değişikliğin 16 Nisan'da vatandaşlarımızın kabul oyuyla gerçekleşmiş olması. Bütün bunlar aslında son 2 yıl içerisinde ülkemizin karşı karşıya kaldığı önemli gelişmelerdir. 

-Elhamdülilah milletimizin desteği ve duasıyla adeta ülkemizin beka sorunu haline gelen bu hadiselerden başarıyla bu günlere geldik. seçimleri de yaptıktan sonra 2023 hedeflerimize, 2035, 2053 ve 71 vizyonuna yönelik ülkemizde çalışmalar devam edecektir. Seçimlerin ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum ve seçimlere katılacak siyasi partilere de başarılar diliyorum.

'SON BAŞBAKAN OLARAK NEDEN...'

-Bazen şu soruyu da soranlar oluyor. 'Son başbakan olarak 16 ay daha süreniz var. Neden böyle bir erken seçime gidiyorsunuz' denebiliyor. Şunu başından beri söylüyorum, ülkemin geleceği, milletini geleceği benim şahsımın ikbalinden, geleceğinden çok daha önemlidir. Ülkemizin yararına olan her türlü karara şahsi beklentileri bir tarafa bırakarak bugüne kadar hep arkasında olduk, olur dedik, bundan sonra da milletimin emrinde çalışmaya ülkemin geleceği için milletimizin selameti için, başarısı, huzuru için gayret etmeye devam edeceğim. Söyleyeceklerim bu aşamada bu kadar, teşekkür ediyorum.

 Ayrıntılar geliyor

GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI

Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. İYİ Parti'nin seçime katılıp katılmayacağı sorusuna Yıldırım, şöyle yanıt verdi:

"Seçime hangi partinin katılacağının, hangisinin katılmayacağının kararını Yüksek Seçim Kurulu veriyor. Seçimin tarihi belli olduktan sonra Yüksek Seçim Kurulu seçim takvimini açıklar, orada hangi partilerin de seçime girmeye hak kazandığı belli olur. Türkiye'nin iktidarda olan en büyük partisi olarak, AK Parti olarak seçimlere kim katılırsa katılsın bizim açımızdan herhangi bir sorun teşkil etmiyor. O bakımdan ben parti adı telaffuz etme ihtiyacı bile duymuyorum. Buyursunlar herkes meydanda boyunun ölçüsünü alır."

NEDEN 24 HAZİRAN?

Erken seçim için 24 Haziran'ın seçilmesinin özel bir nedeni olup olmadığı sorusuna ise Başbakan şöyle cevapladı:

"Madem vaktinden önce yapılma ihtiyacı doğdu, kamuoyunu uzun süre bu işle meşgul etmeye gerek yok. Seçim programı başladığı anda, seçim konuşulmaya başladığı anda malum her şey beklemeye alınır. Memleketin işlerinin durmaması açısından, ülkenin gündeminden bir an önce konunun da düşmesi açısından en kısa tarih, ülke için memleket için en güzel, en iyi tarihtir. O bakımdan 24 Haziran tarihi güzel bir tarihtir. Ramazandan sonraki demek ki bir hafta seçim yurt genelinde yapılacak, güven içerisinde, huzurla Cumhurbaşkanımızı seçeceğiz, milletvekillerimizi seçeceğiz, muhtarları seçeceğiz. Daha sonra da 2019 Mart ayının sonunda da belediye başkanlığı seçimleri olacak.''

MECLİS BAŞKANLIĞINA SUNULACAK MI?

Yıldırım, 24 Haziran'da seçimin yapılmasına ilişkin teklifin Meclis'e hemen sunulacağını belirterek, "Süreç hemen başlayacak. Karar açıklandı, Mecliste tabii bunun teklif olarak verilmesi gerekiyor. Komisyondan geçecek, daha sonra da genel kurulda görüşülecek. Süreç resmen başladı, gayet tabii bugün verilmiş olur" dedi.