Bakan Akar, 'ABD'nin Suriye'den çekilme kararının ortak menfaatlerimizle uyumlu ve Türkiye ile koordinasyon ve iş birliği içinde yapılacağına inanıyoruz. Suriye'deki sorunlara çözüm bulmaya devam edeceğiz. Konunun çok karmaşık olduğunun farkındayız ama bu konu üzerinde çalışan çok akıllı insanlarımız var. Bu görüşmemizde ve sonraki görüşmelerimizde ilerleme kaydetmeyi dört gözle bekliyorum' dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde  Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile geldiği ABD Savunma Bakanlığı'nda  (Pentagon) askeri törenle karşılandı.

Bakan Akar ve Orgeneral Güler, Pentagon'a gelişlerinde ABD Savunma Bakanlığı'na henüz atama yapılmadığı için Bakan Vekili Patrick Shanahan, ABD  Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ve diğer yetkililerce karşılandı.

MSB'DEN AKAR - SHANAHAN GÖRÜŞMESİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA
Akar başkanlığındaki heyet için TSİ 22.00'de Pentagon'da askeri tören  düzenlendi. İki ülke ulusal marşlarının askeri bandoyla çalındığı törende ayrıca  Türkiye'den gelen heyet onuruna top atışı yapıldı. Bakan Akar'ın, Savunma  Bakanlığı özel defterini imzalamasının ardından heyetlerarası görüşmeye geçildi.

Daveti için Shanahan'a teşekkür eden Akar, "Ziyaretimiz sadece ikili  ilişkiler açısından değil, bölgedeki güvenlik ve istikrar açısından da çok  önemli." diye konuştu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald  Trump'ın telefon görüşmesinde ikili ilişkileri ve Suriye'deki son gelişmeleri ele  aldıklarını anımsatan Akar, Türkiye'nin Suriye, Irak ve diğer bölge ülkelerinin  toprak bütünlüğüne, siyasi birliğine saygı duyduğunu vurguladı.

Bakan Akar, şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye olarak stratejik ortağımız ABD ile güçlü ve yakın  ilişkilerimizi devam ettirmek istiyoruz. ABD'nin Suriye'den çekilme kararının  ortak menfaatlerimizle uyumlu ve Türkiye ile koordinasyon ve iş birliği içinde  yapılacağına inanıyoruz. İki stratejik ortak ve müttefik olarak terörün her  türlüsüne karşı mücadelede iş birliği yapmamız gerekir. Bu bağlamda PKK/YPG/PKK,  DEAŞ ve FETÖ başta olmak üzere diğer terör örgütleriyle mücadelede  kararlılığımızı paylaşıyoruz. Suriye ve ötesinde güvenlik, istikrar ve barış için  uğraşıyoruz."

"SURİYE'DEKİ SORUNLARA ÇÖZÜM BULMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan ise  Akar ve heyetini ABD'de  ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Sözlerine Ankara Polatlı'daki mühimmat patlaması sonucu şehit olan  Uzman Çavuş Mehmet Han için başsağlığı dileyerek başlayan Shanahan, kazada  yaralanan askerlere şifa diledi.

Shanahan'ın Akar'ın Pentagon'da "herkes tarafından tanınan bir isim"  olduğunu belirtmesi üzerine Akar, "Ben de sadece Joe Dunford'u tanıyorum."  karşılığını verdi.

Son bir haftada 5-6 kez görüştüklerini, yaptıkları görüşmelerin  verimli geçtiğini belirten Shanahan, bugünkü toplantının da verimli geçeceğine  yönelik inancını dile getirdi. Askeri törendeki top atışlarını hatırlatan  Shanahan, "Genelkurmay Başkanı Dunford'un izniyle topları getirdik" esprisini  yaptı.

İki ülke arasında güvenlik alanındaki iş birliğinin on yıllardır devam  ettiğini vurgulayan Shanahan, "Bugün bu ilişki Suriye, Afganistan, Irak ve  Kosova'da devam etmektedir." dedi.

Yapılan toplantıyı "çok önemli" olarak nitelendiren Shanahan, "Çünkü  planlarımıza ve Suriye'deki sorunlara çözüm bulmaya devam edeceğiz. Konunun çok  karmaşık olduğunun farkındayız ama bu konu üzerinde çalışan çok akıllı  insanlarımız var. Bu görüşmemizde ve sonraki görüşmelerimizde ilerleme kaydetmeyi  dört gözle bekliyorum." ifadelerini kullandı.

SORULAR
Bir gazetecinin, Suriye'de kalacak ABD askerlerinin görevine ilişkin  sorusu üzerine Shanahan, "DEAŞ'a karşı mücadele misyonumuz değişmedi. Bölgede  istikrarı sağlamaya yönelik bir geçiş sürecindeyiz. Yerel güçleri, güvenlik ve  kabiliyetlerini geliştirme konusunda ortaklarımızla çalışıyoruz." yanıtını verdi.

Bölgedeki Kürt halkının durumuna ilişkin soru üzerine Akar, "Bizim  Türkiye içinde ve dışındaki Kürtlerle veya başka etnik yapılarla hiçbir sorunumuz olmadı. Biz sadece terör örgütleriyle mücadele ediyoruz, bizim hedefimiz sadece  teröristler." diye konuştu.

S-400 alımına ilişkin soru üzerine de iki bakan bu ve benzeri  konuların görüşmede ele alınacağını ifade etti.