Çocuklar için vazgeçilmez bir yaşam biçimidir oyun. Bıraksanız günün uyuyana kadar geçecek zamanını yalnızca oyuna ayırabilirler. Kendilerini oyunla ifade eder, oyun içinde bilişsel becerilerini geliştirir, oyun içinde öğrenirler.

Neden oyun?

Çocuk dış dünya ile olan iletişimini oyunla sağlamaktadır. Gerçek dünyada anlamlandırmakta güçlük çektiği olayları oyunla hayal dünyasına aktarır. Ve çocuğun kurduğu oyunlar gerçek dünyadan mutlaka izler taşımaktadır. Yaşamında onun için önemli olan figürleri oyun içinde taklit edebilir. Örneğin öğretmencilik oynarken bir anda kendi öğretmeni, evcilik oynarken kendi ebeveynleri gibi davranabilir. Veya oyun sayesinde, aile içerisinde yaşadığı olumsuz bir durumu oyun içerisinde canlandırarak tüm duygusunu dışa vurabilir böylece ruhsal açıdan bir iyileşme gözlemlenebilir ailenin de alması gereken mesajlar somutlaşır.

Oyun çocuklarda neleri geliştirir?

Oyun oynamak çocukların kurgulama duygusunu geliştirir ve hayal güçlerini besler. Çocuklarda paylaşma duygusunu geliştirirken, kaybedilen oyunlarda hayatta her zaman mükemmel olunamayacağını ancak yeterince çabalarsa sonuçların gittikçe daha iyi olacağını öğrenir. Oyun oynamak çocukların davranışlarını şekillendirmesini kolaylaştırır. Empati ve iletişim becerilerini kuvvetlendirir. Çocuklar aynı dili konuşmasalar bile aynı ülkenin vatandaşı olmasalar dahi aynı oyunda eğlenebilirler, çocukların dünya ile arasında bir bağ kurmasını sağlar böylelikle. Ayrıca oyun oynamak, çocukların problemleri çözme becerilerinin gelişmesindeki en temel unsurlardandır. Çocuklar oyunda kurallara uymanın önemini öğrenirken kurallara uymadığında bir yaptırım uygulanacağını en tabii yoldan öğrenirler.

Peki çocuklarım sürekli oyuncak almak istiyor ne yapmalıyım?

Günümüzde her ne kadar oyuncakların yerini tabletler, telefonlar almış olsa da oyuncaklar da çocuklar için hala geçerliliğini korumaktadır. Oyuncaklar çocukların hayal güçlerini geliştirirken bir materyalle oynamak aynı zamanda yaratıcı zekalarını da destekler ancak günümüzde çocuklara ihtiyacından çok daha fazla oyuncak alındığını gözlemlemekteyim. Aslında ne kadar az oyuncakla çocuğun oynamasını sağlarsanız dikkatinin gelişmesine o kadar fayda sağlamış olacaksınız. Çocuğun çok oyuncakla oynaması dikkatini belli bir noktaya verememesini sağlarken aynı zamanda bir nesneyle bağ kuramamasına da neden olur. Aynı zamanda çok oyuncağa sahip olan çocukların oyun kalitesi  ve yaratıcılıkları da aynı oranda düşmektedir. Daha az oyuncağa sahip bir çocuk, birden fazla oyunu tek bir oyuncakla oynayacak böylece yaratıcılığını da arttıracaktır.

Oyun, çocuklar için vazgeçilmez bir aktivitedir. Gelişmelerini olumlu yönde etkilerken ebeveynlerin de çocuklarını tanıması için bir fırsattır. Yaşamamızda çocukların kahkahalarına saklanan oyunların daima kalması dileğiyle.

Sevgiler…