İZMİR, (DHA)-İZMİR'de yaklaşık 5 yıldır diyalize bağlı yaşayan Ferhat Akın (32), kadavradan yapılan böbrek nakliyle sağlığına kavuştu. Sürekli diyaliz makinesine bağlı kalmaktan kurtulduğunu belirten Akın, "Bana böbrek bağışının yapıldığı kadavra 5 kişiye daha şifa oldu. Her bağışlanan organ, bir kişiye can oluyor. Yaşadığımı 32 yaşında hissettim" dedi.

İzmir'de yaklaşık 5 yıldır böbrek yetmezliği nedeniyle 'periton diyaliz' tedavisi gören Ferhat Akın, İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi'nde kadavradan yapılan böbrek nakli ile sağlığına kavuştu. İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Organ Nakli Merkezi hocaları ve ekibi tarafından gerçekleştirilen nakil ameliyatı sonrası ilk kontrolüne gelen Ferhat Akın, bir makineye bağlı kalmadan yaşadığı için çok mutlu olduğunu söyledi.

Eskiden diyaliz makinesine bağlı kaldığı için akşamları televizyon dahi izleyemediğini, dışarıya çıkamadığını ve adeta makineye birleşik yaşadığını ifade eden Ferhat Akın, "Annem, babam, amcam yengem, halalarım, dayılarım kısacası ailemin hemen hemen tüm üyeleri diyaliz hastası. Ben de yaklaşık 5 yıldır 'periton diyaliz' tedavisi görüyordum. Elektrik işiyle uğraştığım için şantiyede çalışıyordum. Benim için çok zor bir süreçti. Günde 10 saat makineye bağlı kalmak zorundaydım. Bir şeye bağlı kalmak ve ona göre yaşamak çok zor bir durum" dedi.

'5 KİŞİYE DAHA ŞİFA OLDU'

Sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Akın, adeta yeniden doğduğunu söyledi. Akın, “Kendimi çok özgür hissediyorum. Artık evimin salonunda oturup, televizyon izleyebiliyorum. Kamp yapmayı çok severim ancak makineden dolayı yapamıyordum. Şimdi en büyük hayalim kamp yapabilmek. Artık daha özgür bir hayatım var. Organ bağışı yapan tüm herkese sonsuz teşekkür ederim. Bana böbrek bağışının yapıldığı kadavra 5 kişiye daha şifa oldu. Her bağışlanan organ, bir kişiye can oluyor. Yaşadığımı 32 yaşında hissettim" diye konuştu.

'DAHA ÖNCE ORGANLARINI BAĞIŞLAMIŞ'

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Organ Nakli Merkezi hekimlerinden Prof. Dr. Erhan Tatar ise "Ferhat Bey'e, hastanemizde beyin ölümü gerçekleşen ve daha önce organlarını bağışlama kararı almış bir hastanın böbreği nakledildi. Ne yazık ki ülkemizde organ bağışı sayısı çok az. Bu anlamda organ bağışı yapılmasını çok önemsiyoruz. Ferhat Bey, bu organ bağışı sayesinde hayata tutunan hastalarımızdan sadece biri" dedi.

'YETERLİ BİLİNCİMİZ YOK'

Türkiye'de organ bağışı bilincinin henüz yeterli seviyede olmadığına dikkati çeken İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü'nden Prof. Dr. Ethem Murat Sözbilen, şunları söyledi:

"Ülkemizde organ yetmezliği olan çok hastamız var. Organ nakli için en önemli kaynak, kadavra. Ne yazık ki toplumumuzda organ bağışı konusunda yeterli bilincimiz yok. Bunun için Sağlık Bakanlığı çok yoğun çalışıyor ancak en önemli şey toplumumuzdaki insanların bu anlamda bilinçlendirilmesi."(DHA)