GÜNDEME BAKIŞ – 30 Ekim 2020’de 70 kilometre uzaklıkta meydana gelen 6.9 büyüklüğünde deprem Bayraklı’da yıkıma neden olmuştu. Muğla açıklarında meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki depremin Bayraklı’da oldukça şiddetli hissedilmesi korku yarattı.

DEPREM UZMANI YORUMLADI

Deprem Uzmanı Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Tüysüz, “İzmir Bayraklı çevresi önceki depreme baktığımız zaman 70 kilometre uzakta meydana gelen depremden etkilendi. Bu etkilenme doğrudan zeminin kötü olması deprem dalgaları ile alakalı. Bugün de Bayraklı’da deprem hissedilmiş. Eğer bir yerde zemin kötüyse orada depremi hissetmek daha fazla oluyor. Bu tamamen bölgenin jeolojik ve zemin yapısıyla alakalı bir şey” dedi. 

PROF. DR. SÖZBİLİR: EGE DENİZİ'NDEKİ STRESİ AZALTMIŞ OLABİLİR

İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Antalya'nın Kaş ilçesi açıklarında meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Depremin, 'pliny-strabo' fayı adı verilen büyük ölçekli fay zonu üzerinde olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sözbilir, "Ulusal ve uluslararası sismoloji merkezlerine göre depremin büyüklüğü 5.4 ile 5.9 arasında değişiyor. Bu zon, aynı zamanda Anadolu levhası altına dalan Afrika levhasının yırtıldığı yere karşılık geliyor. Son aylarda meydana gelen ve deprem fırtınaları şeklinde süren süreçte gerçekleşti. Bu yırtılma yeri, jeolojik anlamda Ege ile Akdeniz'i birbirinden ayıran bölgeyi de ifade ediyor. Son 2 ay içinde Ege Denizi'nde meydana gelen depremlere karşılık verecek şekilde gelişmiş olmalı. Odak mekanizma çözümü sol yanal bir hareketi gösteriyor. Bu deprem, Ege Denizi'ndeki stresi de belli oranda azaltmış olabilir" dedi.