12 Eylül akşamı İsmet İnönü Sanat Merkezinde başrollerini Yasemin Yalçın ve İlyas İlbey’in paylaştığı “Vee Perde” isimli oyunda usta sanatçılar  Yeşilçam ve Türk tiyatrosunun unutulmaz isimlerini anarken; tiyatroseverlere de unutulmaz bir fuar ve İzmir nostaljisi yaşattı.
 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen 88. İzmir Enternasyonal Fuarı, eğlencenin yanı sıra kültür ve sanatın merkezi olmaya devam ediyor. İzmir başta olmak üzere, Türkiye’den ve dünyadan misafirlerini ağırlayan İzmir Enternasyonal Fuarı’nda usta oyuncu kadrolarından oluşan tiyatro oyunları, “Tiyatro’da fuardayız” sloganıyla izleyicilerini İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde ağırlıyor. Sanata ve sanatçıya verdiği değerle ön plana çıkan İzmir Enternasyonal Fuarı, bu unutulmaz misyonunu sürdürmeye devam ediyor. Fuar bu kez tarih boyunca Türk Tiyatrosu’nun unutulmaz isimlerine bir vefa gecesi niteliği taşıyan “Vee Perde” isimli oyunla seyircilerine fuar nostaljisi yaşattı. Yasemin Yalçın ve İlyas İlbey’in başrollerini paylaştığı oyunda ikilinin sinema ve televizyonda 35 yılı aşkın atışmaları sahnelendi. Cahide ve Adnan isminde iki eski komedyeni canlandıran ikili, bir zamanlar şöhreti doruklarda yaşamış sanatçıların geçmiş hikayelerini günümüz koşullarına göre anlattı. Popüler dizi kültürüne tatlı sert eleştiride bulunan oyun, “nerede o eski tiyatrolar?” sorusunu akıllara getirirken; usta oyuncuların eskimeyen performansları ise ayakta alkışlandı.

YEŞILÇAM VE TÜRK TIYATROSU’NUN UNUTULMAZ ISIMLERI SAHNEDEYDI
Oyunda eski tiyatrolara, Yeşilçam ve Türk tiyatrosunun unutulmaz isimlerine gönderme yapılırken, İzmir Fuarı, bir ay boyunca aralıksız süren tiyatro oyunları ve gazino günleri unutulmadı. Geçişler sırasında kararan sahneye Adile Naşit, Münir Özkul, Sadri Alışık, Nejat Uygur, Ayşen Gruda, Öztürk Serengil, Necdet Tosun, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Kemal Sunal, Metin Serezli, Altan Erbulak, Şener Şen, Müjdat Gezen, Gazanfer Özcan, Gönül Ülkü ve Ali Poyrazoğlu gibi sanatçıların ekrana yansıtılan fotoğrafları ise büyük alış topladı. Geçip giden zamanda önemini yitiren bir tiyatro oyuncusunu canlandıran Yasemin Yalçın’ın final sahnesinde Münir Özkul’dan “Zaten Aktör Dediğin Nedir Ki?” isimli tiradı ise geceye damgasını vurdu.

“İZMIR SEYIRCISININ HER ZAMAN BIR KALITESI VARDIR”
Fuarda Kenter tiyatrosu ile birlikte bir ay aralıksız oynadıkları oyunlar olduğunu belirten usta oyuncu İlyas Yalçın, İzmir’in sanata ve sanatçıya verdiği değere değinerek; “İzmir her zaman sanatı seven bir şehirdir ve tiyatroya da gerekli özeni gösterir. İzmir seyircisinin her zaman bir kalitesi vardır. İzmir Fuarı da Türk tiyatro ve sanatına çok şey kattı. Fuarda daha çok eğlence sektörü ön plana çıksa da ben Müşfik Kenter, Orhan Veli, Yıldırım Gürses, Pekcan Koşer ve Erol Günaydın ile bu salona 50’den fazla kez girdiğimi bilirim. Tüm oyunlarımızı kapalı gişe oynadık. Bu fuar bizim için çok değerlidir” dedi.

“ADILE HANIM BENIM AILEMIN BIR GÖRÜNTÜSÜDÜR”
Oyunda Adile Naşit ile çektirdiği fotoğrafın yer aldığı çerçeve ile dikkat çeken ve “yeni jenerasyonun Adile Naşit”i olarak görünen Yasemin Yalçın ise, fotoğrafın hikayesini paylaştı: “19 yaşındaydım ve 40 derece ateşim vardı o gün. Metin Akpınar, Zeki Alasya, Adile Naşit’ten oluşan dev kadro seyirci olarak gelmişti. Şener Şen ve Perran Kutman’ın “Artiz Mektebi” müzikalini sahneleyecektik. Seyirci sağlamdı. Üstatlarımız oradaydı. Ne olursa olsun sahneye çıktım. Adile Ablanın kucağında çekilen o fotoğraf da benim ödülüm oldu. İlk gazete fotoğrafımdır benim o.  Adile Hanım benim ailemin bir görüntüsüdür. Beni ona benzetmeleri de onu rol model olarak alışımdan ötürüdür diye düşünüyorum”.

İZMIR’E FUAR ÇOK YAKIŞIYOR
Fuarın canlılığı ve kültür sanat aktivitelerine de değinen Yalçın; “Ülkemizin her bir şehrinden ayrı ayrı geliyorlardı buraya. Biz de buraya geldiğimiz zaman bir ay boyunca İzmir’e yerleşir, buradan çıkmazdık. Fuar bizim evimiz olurdu. Güzel zamanlardı, güzel günlerini gördük. Yaklaşık 40 senedir sahnedeyim ve kariyerimin en keyifli mekanlarından biri bu fuar olmuştur. İzmir’e fuar çok yakışıyor. İzmir bizim her zaman kalemizdi. Umuyoruz ki o günleri unutmadan fuar ruhunu gelecek nesillere aktarabiliriz” şeklinde konuştu.

12 EYLÜL’DE İEF’DE NELER VARDI?
İzmir Enternasyonal Fuarı’nın yedinci gününde etkinlikler tüm hızıyla devam etti. Tüm dünyada E - spor severlerin heyecanla takip ettiği Intel ESL Türkiye Şampiyonası’nın 2019 Yaz Sezonu Finali, Kültürpark 4 No’lu Hol’de Dota 2 oyununun finali ile başladı. kıyasıya rekabetin yaşandığı ilk gün finalinde, Regnant takımı şampiyon oldu. Konser geceleri ise fuarın dört bir yanında sürdü. Çim Konserleri’nde Onur Akın, Rock&More’da Kalben, Mogambo Geceleri’nde ise Tuna Kiremitçi dinleyenleriyle buluştu. 19. Sinema Burada Festivali’nde ise “Bekçi” ve “Görülmüştür” isimli filmlerin galalı gösterimleri yapıldı. Sinemaseverler filmlerin oyuncu, yapımcı ve yönetmenleriyle İzmir Sanat Merkezi’nde bir araya geldi. Film gösterimlerinin de yapıldığı festivalde ayrıca oyunculuk atölyesi başladı.

Her gün yazar ve düşünürleri ağırlayan Yüz Yüze Sohbetler’de İhsan Eliaçık ve sonrasında Osman Balcıgil ve Hüseyin Cengiz hayranlarıyla buluştu. Kültürpark sokaklarında gerçekleşen etkinlikler de gün boyu sürdü.