Birçok yatırımcı günümüz olağanüstü küresel koşullarını göz önüne aldığında, bu dönem sonrasında oluşacak başka bir durgunluktan endişe etmektedirler. Bu yüzden krizlerinin ülkemizdeki şirketlere olan etkilerini hem akademik, hem uygulama boyutu ile çok araştırmış ve incelemiş bir kişi olarak, bu ekonomik krizin hissedildiği bu dönemde yapılacak yegane tek şey işinize daha çok yatırım yapmak be büyüme süreci hedeflemek diyen Ceyhan Yapı Yönetim kurulu başkan Ceyhan Dağhan “ Konu sadece Türkiye ile sınırlı da değil. 2024′de global bir borç ve likidite krizi de dünya çapında bekleniyor. Biz Ceyhan yapı olarak tek hedefimiz kendi işimizde büyümek kendi işimizi daha yukarı taşımak hedefimiz. Bu yüzden her krizi bir fırsata çevirip tüm yatırımlarımızı başka herhangi bir yatırım aracına güvenmeden kendi işimizi kendimiz değil misin yönelterek işimizde büyümek birinci hedefimiz. Ülke olarak daha önceki kriz dönemlerinde de yaptığımız Ceyhan yapı olarak hep bu yöntemde hep bu yöntemde kazanan biz olduk. Gri sürekli krediler baskıya tırmanışta da görmek başka sitelere yönelmek her zaman eksi puan da sonuçlanır. O yüzden hangi sektördeyseniz krizi fırsata çevirmek istiyorsanız kendi işimizde sektörümüzde büyümeye yöneli ‘diye konuştu.


Türkiye’nin ve Türk şirketlerinin 2019′da dünya genelinde söz konusu olacak parasal sıkılaştırma ve sonrasında gelişmekte olan ülke ekonomilerini etkileyebilecek olumsuz gelişmelere hazır olması için çok ciddi yapısal tedbirler alması gerekiyor.

Şirketinizin sahibi yada üst yönetimindeyseniz lütfen bunları uygulamaya çalışın. Değilseniz ancak üst yönetime yakınsanız, üst yönetimdekileri uyarın.  Çünkü farkındalık bir şeylere başlamanın ilk adımıdır ve çok da iyi bir adımdır. Kriz dönemlerinde herkes bir çıkış yolu arar, o yüzden ilk hareket krizde büyümek diyen Ceyhan Dağhan beş altın uyarı 

1- Yatırımlara dikkat. Sadece Şirketler tüm büyük yatırım kararlarını yeniden değerlendirmeli. Krizlerde nakit olarak güçlü olmak ve likit kalmak ayakta kalmanın temel kuralıdır. Pek tabi ki krizde fırsatları yakalayalım, esas krizde büyünür.  Kriz bu tür hataları affetmez. Sadece işinize odaklanmak lazım.

2- Verimsizliklerinden kurtulun. Verimsiz süreçler, verimsiz çok katmanlı organizasyon yapıları, verimsiz süreçler, verimsiz personel, verimsiz toplantılar, verimsiz seyahatler, verimsiz harcamalar, verimsiz ilişkiler, verimsiz tedarikçiler, verimsiz müşteriler, verimsiz ticari projeler, hepsinden kurtulun.

3- Tahakkuk bazlı değil, nakit akışları odaklı yönetin. Gelir değil, kar odaklı yönetin. 

4- Nakit kraldır. Parayı erken tahsil edin, teşvikler koyun, ödeme vadelerini uzatın, koşulları iyileştirin. Barter alternatifi ile bazı giderleri hizmet veya ürün karşılığı ödeyin.. 

5- Çevik ve yalın bir şirket olun. Çevik ve yalın olmak ile işçi çıkartıp küçülmek aynı şey değildir. Çevik ve yalın olmaya çalışın. Karar alma süreçlerinizi yapılandırın, hızlı karar alma ve uygulama becerisini şimdiden kazanın.