Yunanistan Parlamentosu, eşcinsel medeni evliliğe izin veren yasa tasarısını onayladı.

Reuters'ta yer alan habere göre, ülkede LGBTİQ+'lar ve LGBTİQ+ hakları destekçileri için bir dönüm noktası olan yasanın zaferi parlamentodaki katılımcılar ve Atina sokaklarında toplanan binlerce kişi tarafından alkışlarla karşıladı.

Eşcinsel çiftlere evlenme ve çocuk evlat edinme hakkı tanıyan yasa, LGBTİQ+ toplumunun eşit haklar için yıllardır yürüttüğü kampanyanın ardından geldi. Yunanistan eşcinsellere evlenme izni veren ilk Ortodoks Hristiyan ülke oldu.

Tasarı 300 sandalyeli parlamentoda 176 milletvekili tarafından onaylandı. Yasa, resmi hükümet gazetesinde yayınlandığında yasalaşacak.

Başbakan Miçotakis'in partisi Yeni Demokrasi partisinin üyeleri çekimser kalmış ya da tasarıya karşı oy kullanmış olsa da, partiler arası ittifakın nadir bir göstergesi olarak tasarı sol muhalefetten de yeterli desteği aldı.

ORTODOKS KİLİSESİ KARŞI ÇIKMIŞTI
Son kamuoyu yoklamaları Yunanların bu konuda ikiye bölündüğünü gösteriyor. Eşcinselliğin günah olduğuna inanan Ortodoks Kilisesi eşcinsel evliliğe şiddetle karşı çıkarken, LGBTİQ+ topluluğundaki pek çok kişi tasarının yeterince kapsamlı olmadığına inanıyor.

Tasarı,  LGBTİQ+ çiftlerin yardımla üreme yöntemlerini kullanmalarının önündeki engelleri kaldırmıyor. Taşıyıcı annelik de LGBTİQ+ bireyleri kapsamayacak, ancak yurt dışında bu yöntemle doğan çocuklar ülke vatandaşı olarak tanınacak.

Parlamentoda temsil edilen üç aşırı sağcı partiden biri olan Elliniki Lysi tasarıyı "Hıristiyanlık karşıtı" olarak nitelendirdi ve ulusal çıkarlara zarar verdiğini söyledi.

Yeni Demokrasi milletvekillerinden eski Başbakan Antonis Samaras ise, "Elbette bu tasarıda karşı oy kullanacağım. Eşcinsel çiftlerin evlenmesi bir insan hakkı değildir" ifadesini kullandı.