Tabi ki hasar sürecinin başlayabilmesi için, öncelikle kaza yapmış keza aracınızda beklenmeyen bir zarar olması gerekmektedir. Aman hep söylediğim gibi dikkatli olun, kaza yapmayın.

Bahse konu ettiğimiz kaza hadisesi çift taraflı, tek taraflı ya da çoklu meydana geldi, stres yapmadan aracınızın içinde sakin olun kendinizi toparlayın araç kullanıyor ve trafiğe çıkıyorsanız, bir kazaya karışmanız oldukça normal.

Öncelikle neler yapmalıyız?

Maddi Hasarlı Kaza Yaptınız ve Karşı Tarafla Anlaşabildiniz Yapmanız Gerekenler

Aracınızın hasarının boyutunu gösterecek fotoğraflar çekin,

Tespit tutanağında yer alan ve tüm araçlar için geçerli olan bilgiler bölümünü eksiksiz doldurun.

Kaza tespit tutanağını 2 nüsha olarak hazırlayın ve her 2 nüshayı da ıslak imza altına alın. Hadise tek taraflı ise kazanın meydana geldiği noktayı açık adres bakımından öğrenin.

Hasar dosyası oluşturulması sırasında beyan yazacaksınız, unutmayın.

Kasko poliçenize dahil Asistans hizmeti varsa, çekici için Asistans şirketini arayın.

Asistan firmaya ulaşamadınız mutlak Acentenizi, Tamirhanenizi ve Servisinizi arayın yardım isteyin.

Maddi Hasarlı Kaza Yaptınız ve Karşı Tarafla Anlaşamıyorsunuz Yapmanız Gerekenler

Aracınızın konumunu değiştirmeden 155 numaralı telefondan trafik polisini ya da 156 numaralı telefondan trafik zabıtasını arayın.

Polis ya da jandarma gelen ekibe ifadenizi verin, tutanak tutturmayı unutmayın.

Kazaya karışan diğer araç sahibinin trafik sigortası poliçesi ve ehliyet, ruhsat fotokopisini ya da fotoğrafını alın.

Kasko poliçenize dahil Asistans hizmeti varsa, çekici için Asistans şirketini arayın. Bazı durumlarda ise trafik kazası tespit tutanağı doldurulmayacaktır. Bu durumlarda, muhakkak trafik polisi aranmalıdır.

Asistan firmaya ulaşamadınız mutlak Acentenizi, Tamirhanenizi ve Servisinizi arayın yardım isteyin.

Karşı Tarafla Niye Anlaşamıyoruz Ya da Hangi Sebepten Kolluk Kuvveti Aranmalı

Kamu kurumlarına ait eşyaya zarar gelirse, Trafik kazasında sadece 3.kişilerin eşyalarına zarar gelirse, Kazaya karışan araçların trafik sigortası yoksa, Trafik kazası ölüm veya yaralanma ile sonuçlandıysa, Sürücü belgesiz yahut yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa, Sürücünün yaşı yasal yaş sınırının altındaysa, Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa, Kazaya karışan araç veya araçlardan biri kamuya ait ise, trafik kazası tespit tutanağı doldurulmaz.

Not:  Kesinlikle olay yerinden aracınızı çekmeye yetkisi olmayan kişilerin çekmesine müsaade etmeyin. Acentenizin, Servisinizin mutlaka haberi olsun.

Aracınız Asistans ya da Müşteri Hizmetleri Aracılığı ile Sigorta Şirketinizin anlaşmalı bir oto servis bakım istasyonuna intikal etti, ilgili oto servis hasar departmanı sizden kaza hadisesine ilişkin bir takım evraklar ister.  

Poliçe fotokopisi,
Kaza tespit tutanağı                                                                                                                                           

Alkol raporu (kolluk kuvveti tanzim ettiyse)
İfade tutanakları (kolluk kuvveti tanzim ettiyse)                                                                                             

Görgü tespit tutanağı (kolluk kuvveti tanzim ettiyse)                                                                            

Sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopisi
Hasarın gerçekleşme anına ait fotoğraflar

Evet kaza sonrası sağlığınız yerinde, sizde ve karşı tarafta herhangi bir sağlık sorunu yok, evraklarınız tamam. Şimdi sizin için Anlaşmalı Oto Servis Hasar Departmanı ilgili sigorta şirketinden bir hasar dosyası ihbarı yapacak ve ilgili şirket hasar yönetim sistemi bir dosya numarası verecek, hasar dosyanızın modül (ekran) üzerinden mi yoksa bağımsız sigorta eksperi tayin edilerek mi yönetileceğini belirleyecek. Anlaşmalı servisler genel de hasar dosyalarına Bağımsız Sigorta Eksperi atansın ve hasar dosyası bir an önce neticelensin isterler. Ufak hasarların modül (ekran) üzerinden yönetilmesi tabi ki süre bakımında sigortalı ve servis için avantajdır. Ancak bazı sigorta şirketleri büyük hasarlarda dahi ekran üzerinden işlem yapmak isterler, lakin servis istasyonları çok fazla bileşen ve teknik parametre olması sebebi ile çok tercih etmezler. Bu kısmı niye anlatın diyen okur olursa, bu süreç değişenleri sizler için onarım zamanı ve aracınızın onarım sırasındaki teknik parametrelerinin yerine getirilmesi bakımından doğrudan etkiler, bilgilerinize.

Anlaşmalı Araç Onarım Servislerinin Avantajları,

Sigorta şirketleri kasko güvencesi ile birlikte, aracın tamirini hızlandıracak hizmetleri de kasko kapsamında vermektedir. Bu hizmetlerden biri de Anlaşmalı Araç Servisleri uygulamasıdır. Sigorta şirketleri, sigortalılara hızlı ve kaliteli bir hasar hizmeti sunabilmek adına otomotiv sektöründeki firmalar ile onarım anlaşmaları yapmaktadır.

Anlaşmalı servis uygulamasıyla, Sigorta Şirketlerinin anlaştığı bölgesel otomotiv servisleri aracılığıyla bilgi ve belge gerekliliklerini minimum seviyeye indirerek hasarları sigortalıların parasal ödeme kaygısına düşmeden mümkün olduğunca her türlü bilgiyi sigortalılara iletebilmektir.

Ancak önemli olan herhangi bir anlaşmalı servisten hizmet almak değildir, haklarınızın bilincinde olan ve araç tamiri için en iyi hizmeti veren anlaşmalı servisler ile çalışmak kritik ve önemlidir. Bu nedenle anlaşmalı servisten çok sizin ve aracınız için en doğru işlemleri yapacak, keza hasar süreçlerini sigortalılarının mağduriyetini en hızlı nasıl gideririm kaygısında olan sigorta şirketiyle işbirliği içinde olmaktır.

Bağımsız Sigorta Eksperi Kimdir, Görevi

5684 Sayılı Sigortacılık Kanuna göre, Sigorta eksperi: Sigorta konusu risklerin gerçekleşmesi sonucunda ortaya çıkan kayıp ve hasarların miktarını, nedenlerini ve niteliklerini belirleyen ve mutabakatlı kıymet tespiti, ön ekspertiz ve hasar gözetimi gibi işleri mutat meslek olarak yapan tarafsız ve bağımsız kişilerdir. Gerçekleşen hasarda tarafların kusur oranını belirlemek için eksper ataması yapılır. Atanan eksper, hasarı inceleyerek meydana gelen hasar oranını, nedenlerini ve hasar evraklarını inceler. Atanan bağımsız sigorta eksperinin raporu sonrasında sigorta şirketi hasar departmanı dosya incelemesi yapar ve gerçekleşen hasarın trafik sigorta ve kasko sigorta kapsamında olup olmadığını gözden geçirir.

Hasar dosyanızın sürecinize istinaden modül(ekran) üzerinden şirket yetkilisi yada bağımsız sigorta eksperi tarafından onay ve anlaşmalı servise onarım selayetti verilir işlemler başlar____

Bahse konumuz oldukça uzun bir anlatıma matuf olması sebebi ile siz okurlar ile yazı dizisi olarak paylaşacağım iş bu sebepten devamı olacak yazıları takip etmeyi unutmayın.