Hale YILDIRIM / GÜNDEME BAKIŞ - AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ı, 90 dakika uygulamasının kaldırılması ve Körfez altı metro geçişi gibi konular üzerinden sert ifadelerle eleştirdi. Kaya, hem İZBAN yatırımları hem de belediyenin mali yapısı üzerinden değerlendirmelerde bulunarak, İzmir’in çözüm odaklı bir yönetime ihtiyaç duyduğunu söyledi.
“TUGAY ORTAYA İRADE KOYMADI”
Kaya, yaptığı açıklamada, “Tüm siyasetçilerin karnesi, seçimden önceki vaatleri ve ortaya koyduğu projeler. Bunların ne kadarını yaptığı… Cemil Bey de 90 dakikanın devam edeceğini tüm İzmirlilere ilan etti. Seçimden sonraki tartışmalarda da ‘Ben 90 dakikadan vazgeçmeyeceğim, söz verdim, arkasında duracağım’ demişti. Şimdi ise sözünü tutmayan bir belediye başkanı haline geldi.
Ben bunu doğru bulmuyorum. İzBB’nin bütçe imkan ve olanakları sizin elinizde, bu tamamen ESHOT’un mali durumundan kaynaklanan bir karar. Mali kriz belediyenin tüm birimlerine sirayet etmiş. Ciddi bir ekonomik sıkıntı söz konusu, bunlar kamu kurumu olmasa her şirketinin iflasını istemesi lazım Türk Ticaret Kanunu’na göre… Bunun sebebi de personel alımları, 10 kişinin yapacağı işi 100 kişi yapıyor. Mevcut personelin 10 katı kongre ve siyasi hedefleri için alınmış, bunu Cemil Bey kendisi de söylemişti zaten. Ancak buna ilişkin bir irade ortaya koyamadı” çıkışında bulundu.
“SOYER TAM BİR POPÜLİST SİYASETÇİYDİ”
Kaya, önceki belediye başkanı Tunç Soyer’i de eleştirerek, “Kendinden önceki belediye başkanı Tunç Soyer tam bir popülist siyasetçiydi ama İzmir’in ihtiyacı bu değil. İzmir’in ihtiyacı sorun çözücü siyasetçi. Kamuoyu da buna müsait, sendikayla ilgili süreçte de bunu gördük. Memiş Sarı istifa etmiş, İzmir kamuoyunda üzüntü yok, neredeyse bayram havası oluşturacak bir tavır var” ifadelerini kullandı.
“HESABINI İZMİRLİLER ÖDETMEYE ÇALIŞIYOR”
“Cemil Bey bu konuda yapacağım dediği işi yapmadı” diyen Kaya, “Bugün hesabını İzmirlilere ödetmeye çalışıyor. ESHOT’un mali yapısını düzelterek, reçete de belli, o zaman İzmirlinin 90 dakikasına saldırmak zorunda kalmazsınız. Yine işin kolayına kaçtılar” dedi.
“İZBAN’I VERİRSEK YATIRIMI ÇÜRÜTÜRLER”
Kaya, İZBAN projesine dair de önemli değerlendirmelerde bulunarak, hükümetin yatırım oranına dikkat çekerek, “İZBAN yatırımının yüzde 90’ını hükümet yaptığı halde, yüzde 50’lik ortaklık kuruldu. 136 kilometrelik Selçuk’tan Aliağa’ya binlerce vatandaşımız İZBAN’la ulaşımını yapıyor. İZBB maalesef başka finans problemlerini buraya da yansıtıyor. TCDD’ye hat kirası ödenmiyor, TCDD de alıp icraya verip sıkıştırmıyor. Burası bir şirket, ortak bir şirket ama hiçbir şey yapmadan gelir elde etmek ve belediyenin başka açıklarını kapamanız doğru değil. İZBAN’ın da yatırıma ihtiyacı var. Belli aksaklıklar var doğru ama birlikte altından kalkabiliriz, bu işi birlikte yapmak daha anlamlı. İzBB’nin şu anki mali imkanlarıyla İZBAN’ı verirseniz oradaki yatırım çürümüş olur. Bugün ESHOT’taki belediye araçlarını kullanamıyorsunuz, zaten raylı sisteme yabancılar, acemiler. Nerede eksiklik varsa konuşabiliriz, Bakanlarımızla bir araya geliyor Cemil Bey” ifadelerini kullandı.
“KÖRFEZİN ALTINDAN METRO BİLİME AYKIRI”
Milletvekili Kaya, Körfez altı metro geçiş projesine dair Başkan Cemil Tugay’ın açıklamalarını da eleştirdi. Bu tür projelerin bilimsel altyapı olmadan konuşulmaması gerektiğini belirten Kaya, “Siyasetçiler bir şeyi söylerken, bir proje ortaya koyarken olabilirliğini düşünmeli. Körfezi tanımamak, bilimsel raporları okumadan, araştırma yapılmadan yapılmış bir açıklama. Bizim tüp geçit projemiz vardı ve bunu İzmir’de CHP yaptırmadı. ÇED süreci iptal edildi ve o projenin yapılabilme imkanı kalmadı. Biz o dönem projeyi çalışırken, belli kısmı asma köprü, ortada ada ve ardından batırmalı tünelle Narlıdere’ye bağlanıyordu. Bilimsel raporlara göre İzmir Körfezi’nde balçık yüzünden Marmaray gibi olmuyor. Bunları çalışmamış. Bugün 90 dakikayı kaldıran belediye hangi imkanla bunu yapabilecek, kaldı ki Cemil Bey zamanında Körfez Geçiş Projesi’ne karşı çıkanlardan bir tanesiydi. İnsan, ‘Aklınız neredeydi?’ diye soruyor. O proje yapılabilseydi belki de İzmir’in en büyük sorunlarından biri olan ulaşımı konuşmuyor olacaktık. Bilime aykırı bir yaklaşım ortaya koymuş olsa da bunu düşünebilmesi de bir başarıdır” diye konuştu.





