Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, ilçedeki kentsel dönüşüm çalışmalarına yönelik bilgi verdi. 3 ayrı alanda dönüşüm çalışmalarına ilişkin sürecin devam ettiğini kaydeden Selvitopu, "Karabağlar deyince akıllara kentsel dönüşüm geliyor. Bunun da sebebi Karabağlar'da çarpık, düzensiz kentleşme var. Bu düzensiz kent dokularının planlamaya ihtiyacı var. Şu anda 3 ayrı bölgede kentsel dönüşüm çalışmaları var. Uzundere'de 32 hektar alanda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı proje, bir önceki dönem Aziz Kocaoğlu döneminde başlamıştı, Tunç (Soyer) Başkan döneminde devam ediyor, inşaatlar sürüyor. Bakanlığın riskli alan ilan ettiği 540 hektarlık alan var. Orada son gelinen aşamada 5 binlik plan onaylandı, süreç devam ediyor. Bizim de belediye olarak içinde yer aldığımız Osman Aksüner, Aşık Veysel Mahallelerini içeren 106 hektarlık kentsel dönüşüm projesi var. 1/1000'lik uygulama planları onaylandı. Bazı itirazlar yapıldı vatandaşlar tarafından, bununla ilgili de görüşümüzü biz Bakanlığa bildirdik, Bakanlık nihai kararı verecek. Sonra da süreçte uygulamaya geçilecek" dedi. 

"TAMAMI ÜNİVERSİTE OLSUN"

Karabağlar'da kurulan Demokrasi Üniversitesi alanı içinde Diş Hekimliği Fakültesi'ne CHP'li meclis üyelerinin itiraz etmesinin sorulması üzerine konuşan Başkan Selvitopu, "Üniversite alanı içinde üniversitenin kendi tasarrufudur. Biz belediye olarak orada üzerinde durduğumuz konu, biz üniversite alanının daha da genişlemesini istiyoruz. Orası üniversite alanı olarak ayrıldıktan sonra içinde hangi fonksiyonlara yer verilecek üniversiteye ait kararıdır, bizim bir karşı çıkışımız olmaz. Tıp, diş hekimliği, iktisat, mühendislik açılır ona biz karışmayız. Herhangi bir çekincemiz yok belediye olarak. Bizim dile getirdiğimiz sorun 80 hektarlık bir alan var, 38 hektarı üniversite olarak ayrıldı. Biz tamamının ayrılmasını istiyoruz. TOKİ'nin kura çekmesi sonucu oluşan bir sorun var orada. Planları iptal edilmiş durumda. Bakanlık bir karar verecek, yeni bir plan henüz bize gelmiş değil, gelirse değerlendiririz" diye konuştu. 

"HAK SAHİPLERİMİZ İÇİN ÇALIŞMA YAPTIK"

Bölgede çekilen kura sonucu hak sahibi olan 750 vatandaşın mağduriyetini çözmek için de çalışma yaptığını aktaran Selvitopu, "Hak sahipleriyle ilgili belediye olarak bir çalışma yaptık ve bir önerimiz var. Hak sahipleri yanıma geldi ben onlarla da görüştüm. Yaklaşık 17-18 hektarlık bir alanda bizim teknik uzmanlarımız, plancı arkadaşlarımız inceleme yaptılar, daha önce TOKİ'nin yaptığı binalar var, vadi gibi bir yer var, vadinin bir tarafı konut olarak ayrılabilir diye değerlendirmemiz var. Bunlar tabi TOKİ ve Bakanlıkça ne derece ciddiye alınacak bilmiyoruz. Yaklaşık 60 hektarlık alan üniversite alanı, kalanı da konut oluyor. Bir çözümle gelinirse belediye olarak daha dikkatli tabi ki davranacağız. Ben böyle söyleyince yanlış yorumlanıyor, sanki belediye olarak geriye adım atıyoruz gibi... Böyle bir şey yok. Biz her şeyi mantıklı, bilimsel, teknolojik açıdan değerlendiririz" ifadelerini kullandı.

"PLANLAR İPTAL EDİLDİKTEN SONRA KURA ÇEKTİLER"  

Hak sahiplerinin yaşadığı sorunun sebebini anlatan Selvitopu, "Orada kuralar 2020'de çekildi. İlk planlar 2018 yılında yapıldı, iptal kararı 2018 yılında. Biz planlarla ilgili konutlara dava açtık, üniversite alanı ile ilgili dava açmadık. Konut alanlarıyla ilgili dava açıldı ve davalar 3-4 kez belediye lehine sonuçlandı. Şu anda da yeni bir plan ortaya çıkmadı. Yani buradaki sorunu belediye yaratmadı. Planlara yönelik iptal kararı varken konut idaresi kura çekti. Çekilmemesi lazım, bu yasal değil. Ortada plan yok, hiçbir şey yok siz kura çekiyorsunuz. İnsanlara umut yaratıyorsunuz. Biz de bu insanların umutlarını kırmamak, umutlarına çare aramak adına orada belediye olarak bir çözüm önerisi ortaya koyduk. O vatandaşlar açısından soruna çare aramak asıl olan. Sorunu siyasallaştırmak değil. Buradan bize siyasal bir pay çıkar mı anlayışımız yok. Duruşumuz planlardan beri nettir. 'Belediye üniversiteye karşı' anlayışı yaratmaya çalışıyorlar, üniversiteyi dile getiren zaten belediyedir. Belediye dile getirmeseydi TOKİ o alanın tamamını konut yapacaktı, üniversite akıllarında yoktu. Belediye ve STK'lar bir kampanya başlatınca üniversite alanı ayrılmak zorunda kaldı" açıklamasında bulundu. 

"ALAN BİR GECEDE TOKİ'YE DEVREDİLDİ"

"Alan zaten TOKİ'nin" yorumlarını da değerlendiren Balkan Selvitopu, "Alanın tamamı Hazinenindi, bir gecede TOKİ'ye devredildi. Burası TOKİ'nin değil, kamunun, halkın malı. TOKİ'ye o zamanki hükümet devretti. Devir belgeleri de elimizde var, isterlerse gösteririz. Bizim engellemediğimiz belli. Yargı kararı varken, plan iptal edilmişken orada kura çekip insanları umutlandırmak kimin suçu. Zamanı geldiğinde herkes sonuçlarına katlanır" diye konuştu. 

"ATİLLA KAYA'DAN İCAZET Mİ ALACAĞIZ"

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya'nın "Sorunları mahkemelere taşımasın, bizimle görüşsün" açıklamasının hatırlatılması üzerine konuşan Selvitopu, "Atilla Kaya milletvekili, bizim doğrudan muhatabımız değil bir defa. Bizim muhatabımız kamu kurumları. Biz zaten kamu kurumlarıyla da gerekli görüşmeleri yapıyoruz, düşüncelerimizi iletiyoruz. Bunu iletmek için de birilerinden icazet alacak değiliz. Kamu kurumuyuz duruşumuzu, görüşümüzü iletiyoruz, her zaman ilettik. Bunun için Atilla Kaya'dan icazet mi alacağız. Kamu kurumlarının nasıl çalıştığı belli,  duruşumuz da belli. Vatandaşa 'Yok engelliyorlar' falan... Siz gideceksiniz, plan olmayan yerde kura çekeceksiniz, insanları umutlandıracaksınız, sonra olmayınca da kimi suçluyorsunuz, belediyeyi suçluyorsunuz. Böyle bir şey olmaz. Bu sığ bir siyaset, bu anlayışla kimse bir yere varamaz. Orada bir sorun varsa belediye olarak duyarsız kalmayız. Ben kurada çıkan vatandaşlardan bir grupla görüştüm, olanları anlattım ve onlar da bana birçoğundan bilgilerinin olmadığını ilettiler. Şimdi herkes haberdar oldu. Kura çeken vatandaşlarımızın da her şeyden haberi var, kimse merak etmesin. Belediyenin tavrını herkes biliyor" dedi. 

"ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPARIZ"

"Üniversite için yapılması gereken yolları yapmıyorlar" eleştirilerini yanıtlayan Selvitopu, "Orada bir yolu Büyükşehir Belediyesi yaptı, bunlar zaman içinde yapılacak yollar, bizim üzerimize düşen bir şey olursa da yaparız" ifadelerini kullandı. 

"540 HEKTARLIK ALANIN PLANLARINA DAVA AÇMAYACAĞIZ"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından planlanan 540 hektarlık alana ilişkin de bilgi veren Selvitopu, "540 hektarlık alanın 5 binlik planları Bakanlık tarafından yapıldı. Bu planlar genellikle leke planlarıdır, nerede ne olacak, neresi yol, neresi konut olacak belirlenir, lekelenir. Biz planları inceledik, 2 pazar yerimiz var biri Eskiizmir biri Limontepe Pazar yeri. Bunlar kentsel çalışma alanı ilan edilmiş, lekelenmiş alanlar. Pazar yerlerinin kentsel çalışma alanı olmasını doğru bulmadık. Hocalı Parkı var, burası okul alanı olarak gösterilmiştir, okul tabi gerekli ama yeri orası olmamalı, çünkü orada çam ağaçları var, okul yapmak için onları sökmeniz lazım, bu doğru değil. Burası meskun alan, boş alan değil, üzerinde yapılar var. Planlarda gelişme alanı olarak öngörülmüş, meskun alan olarak görülmesi gerektiğini belirttik. Çünkü teknik koşulları ayrı. Bunların düzeltilmesini istedik. Ulaşım akslarıyla ilgili sorun yok, bu çok önemli, plan yapılırken önce ulaşım aksları belirlenir. Şu anki ulaşım akslarıyla örtüşüyor. Teknik bazı hususlar var, onları bildirdik, bekliyoruz. Bakanlığımızda çalışan plancılar bunu değerlendireceklerdir, bunlar önemli konular" dedi. "Planlara dava açacak mısınız" sorusunu da yanıtlayan Selvitopu, "Şu anda dava açmak gibi bir düşüncemiz yok" diye konuştu. 

Selvitopu açıklamasını şöyle sürdürdü: 

TMMOB ve Gelişim Dernekleri itirazlarını yaptılar, biz tabi ki onlara saygı duyarız. Her kurumun kendi değerlendirmesi olarak bakarız.