İzmir'e ilk yerleştiğimde bir gece evime dönerken, komşumun balkondan eşine seslenmesi ile tanışmıştım onunla. "Ben yumurtları koydum sen bana 4 tane al" Gecenin o saatinde neydi bu Boyoz diye düşünmüştüm, bir de yanında yumurta? Sonraları iyice öğrendim diyebilirim :)

Evet bu hafta size hepinizin severek tükettiğini düşündüm Boyoz'u ve Boyozun İzmir'deki adresi Alsancak Dostlar Fırınından bahsetmek istiyorum.

Türkiye'miz de bir çok adresi geziyorum Boyoz'a yakın bulduğum bir börek cinsi yok diyebilirim. İzmir'e özgü bir börektir boyoz. Sözcük kökeni aslında Ladino dilinden gelmektedir. İspanya'dan bin dörtyüzlü yılların sonunda kovulan ve  topraklarımıza göç eden Seferad Yahudilerinin kullandığı bir dildir Ladino ve boyoz da  köken olan Seferad'lara dayanmaktadır. Araştırdığım kaynaklar da Boyozun uzunca bir dönem sadece evlerde yapılan bir hamur işi olduğu, bir dönem sonra Yahudi seyyar satıcıların evlerinde yaptıkları boyozu fırınlarda pişirtip İkiçeşmelik, Kemeraltı'nda sattıklarını okuyoruz. Seri üretimle boyozun ticari bir unsur olması 1930'lu yılları bulmakta. Yine bu ticareti ürünün gerçek sahipleri olan Yahudi ustalar yapıyorlar. 50'li yıllarla birlikte İzmir'e gelen Rumeli ve Girit göçmenleri ile şehrin börek kültürü oldukça zenginleşiyor. Rumeli'den gelen serme börek kültürü ile boyoz kültürü bütünleşiyor ve Boyoz şimdiki hali ile günümüze kadar geliyor. Şimdilerde Yahudi aileler bu mesleği bırakmış durumdalar. Ama bizlere enfes bir lezzet mirası devrettiler. Hergün bu şehirde onbinlerce kişi sabah kahvaltılarında bu lezzet ile günlerine merhaba diyorsa, böyle bir tarihi mirası da yaşatmaktalar.

Alsancak'tan tüm İzmir'e bir boyoz hikayesi...

Alsancak Dostlar fırını 1983 yılında Mustafa  Akar tarafından kuruluyor. Kendisi aslen Bulgaristan göçmenidir. çocukluk yıllarında başlayan çıraklığını ustalığa taşımış. Şimdilerde işletme kızı Berrin hanım tarafından işletilmekte. Dile kolay 36 yıldır ayaktalar. Ve her zaman boyoza ve kültürüne sahip çıkıyorlar. Şehrin Gastronomisi ile ilgili hangi alan varsa kendilerini görmek mümkün. Usulüne uygun yapımı, malzemesi ve pişirme tekniği ile orijinalini yaşatmakta. Keyifli örnek konseptleri ile de Boyoz kültürüne yeni bir ufuk açmaktalar. Bu vizyonu her açtıkları şubede görmektesiniz. Tezgahlarında çalışanların güler yüzlülüğünden, temizliğe kadar örnek alınacak bir işletme.

İyi ki varsın Alsancak Dostlar  Fırını.

Şimdilerde birçok çeşit boyoz ile zengin bir menüye sahip. Benim her zamanki favorim tabiki sade boyoz ve yanında fırınlanmış yumurta.

İzmir için boyoz, boyoz için de İzmir çok önemli bir değer. İzmir denilince akla gelenlerden biridir Boyoz. Ben Büyükşehir Belediyesinin yerinde olsam şehrin bu simgesini daha çok sahiplenirim. Kendilerinin ruhsatlandırdığı köşe başlarındaki seyyar tezgahları, kendi işletmeleri Grand A.Ş işletmelerinin menülerinde bu eşsiz İzmir lezzetini eklerim, sahip çıkarım. Şimdilerde şehir tarımı için önemli bir değer olan karakılçık buğdayından elde edilen unlarla boyozlar yaptırırım. Usulüne uygun ilk boyoz tarif reçetelerini şehir fırınlarında olmasını sağlarım. Boyozun Kruvasan, Simit, Pretzel gibi bir şehirle özdeş olması gerektiğini düşünüyorum.

Benim için Boyoz İzmir'dir, dağlarında çiçekler açan. Alsancak'ta, sevgili eşimle ilk yediğimdir, kızımın ilk ısırığıdır... Peki senin için Boyoz denilince akla ne gelir?

Afiyetle…