İzQ İnovasyon Merkezi'nde yapılan etkinliğin açılışında konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, güvenliğin insani ihtiyaçların başında geldiğini söyledi.

Kestelli, dünyanın artık sadece bilinen klasik risklerin değil her gün bir yenisi eklenen dijital tehditlerin dünyası haline geldiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Kişilerin tedbirsizliği, anti virüs programları kullanmamaları veya bedava diye tercih ettikleri programlar artık hem bireyleri hem de onlar üzerinden çalıştıkları kurumları sonu belirsiz bir girdabın içine sürükledi. Bir siber saldırı bir kişi, kurum veya şirketi geri dönülmesi zor maddi ve manevi kayıplarla başbaşa bırakabilir. Hatta önceden tedbir almak için harcanmayan bedelin katbekat fazlasını harcamak bile yaraların sarılmasına yetmeyebilir. Bu nedenle sadece patronların, bilişim teknolojileri departmanı uzmanlarının değil, en deneyimli çalışandan o şirkette veya kurumda staj yapanlara kadar herkesin siber riskler hakkında bilgi sahibi olması, bir mail uzantısını açarken bile durup düşünecek bilince erişmesi şart."

İl Emniyet Müdür Yardımcısı Gülden Türkal da geçmiş yıllarda yayımlanan global bir rapora göre dünyada 39 saniyede bir siber suç işlendiğini, bu sayının 2022 yılı itibarıyla çok daha yukarıda olduğunu söyledi.

Hızlı gelişen teknolojiye ek olarak salgın sürecinin de etkisiyle dijital alandaki kullanıcı ve veri akışındaki artışın siber alandaki bilgisayar korsanları ve siber suçlular için kişisel bilgisayarlarda çok geniş yeni saldırı yüzeyi yarattığını vurgulayan Türkal, özellikle yakın gelecekte internet ortamındaki yapay zeka destekli sistemlerin yaygınlaşması ile kişilerin, kurumların ve devletlerin karşı karşıya kalacağı risk, zarar ve maliyetin daha da artacağını dile getirdi.

Siber suçların yüz yüze işlenen suçlardan farkının olmadığının altını çizen Türkal, şunları kaydetti:

"Bireysel anlamda işlenen siber suçlarda taciz, cinsel istismar, şantaj, tehdit, hakaret, bilişim sistemleri kullanılarak gerçekleştirilen dolandırıcılık ön plandayken kurumsal anlamda ise zararlı yazılımlar, fidyeci yazılımlar, verilerin ele geçirilmesi, sistem erişimini engelleme gibi suçlar öne çıkmaktadır. Son zamanlarda araya girme olarak bilinen ve kullanıcılar arasında iletilen verilerin bilgisayar korsanları tarafından ele geçirilmesi de artan bir ivme kaydetmektedir. Siber saldırılara karşı hiçbir zaman yüzde yüz koruma mümkün olmayacağı gibi mevcut riski en aza indirmek için kararlı, verimli ve güncel bir ağ güvenlik sistemi oluşturmak oldukça önemli ve kıymetlidir."

Konuşmaların ardından İTB Genel Sekreteri Erçin Güdücü "Verinin ve veri güvenliğinin yönetimdeki değeri" başlıklı sunum yaptı.

Daha sonra uzman polisler katılımcılara bilgiler verdi. (AA)