Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde, 10 ilde yıkıma neden olan depremlerin ardından İzmir Tabip Odası harekete geçerek, sağlık personellerinden oluşan 250 kişilik gönüllü ekip oluşturdu. 

"250 GÖNÜLLÜ SAĞLIK PERSONELİ EKİBİ OLUŞTURDUK"

Depremin ardından yapılan çalışmaları anlatan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, "Dün İzmir Tabip Odası öncülüğünde geniş bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantımıza İzmir Barosu, DİSK, KESK, İzmir Kent Konseyleri, İzmir Sağlık Platformu'nun da içinde olduğu 18 kuruluşla bir çalışma planı hazırladık. Bu çalışma planının temelinde de İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 'Umut harekatı' ismini vermiş olduğu kampanya yer almakta. Biz bütün örgütler bir arada hem ayni yardım hem de insan gücü açısından kendi içimizde organizasyon yaptık. İnsan gücü açısından hekim, hemşire ve sağlık personeli olarak 250'ye yakın gönüllümüz var. Biz bunları İl Sağlık Müdürlüğü ile paylaşarak ihtiyaç halinde bölgeye sevk edilmek üzere hazır tutuyoruz" dedi. 

"AYNİ YARDIMLAR BÖLGEYE ULAŞTIRILACAK"

Prof. Dr. Kaynak ayni yardımlara yönelik ise, "Malzeme ihtiyacı açısından, farklı kuruluşların bizlere yönlendirdikleri malzemeleri olabildiği kadar bir araya getirmek suretiyle 2 merkezde topluyoruz. Bunlardan  birisi Makine Mühendisleri Odası'nın Tepekule'deki Makine Mühendisleri Odası'nın bulunduğu iş merkezi, ikincisi de Gaziemir fuar alanında bulunan merkez. Bütün malzemeler buralarda toplanarak İzmir Büyükşehir Belediyesi imkanlarıyla Adana Büyükşehir Belediyesi'ne iletilecek ve oradan da bölgeye ulaştırılacak. Böyle bir organizasyon yapıldı" açıklamasında bulundu.

"YOL VE MAZOT SIKINTISI ACİLEN ÇÖZÜLMELİ"

Kaynak, bölgeye ulaşımda güçlük yaşandığını anlatarak, "Yaralılar konusunda İzmir'den sevk edilen sağlık personeli Hatay ve İskenderun bölgesine yeni ulaştılar. Oradan edindiğimiz bilgiler şu şekilde; ciddi bir ulaşım problemimiz var. Özellikle Hatay, Adana, Maraş ve sadece Büyükşehir kent merkezleri değil, kasaba ve köylere de ciddi bir ulaşım sorunu yaşanıyor. Yollar hem kış hem de deprem nedeniyle bozulmuş durumda, yollarda don ve buzlanma var. İkinci sorun da mazot sıkıntısı, bölgede mazot sıkıntısı mevcut. Öncelikli olarak bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Adana'ya kadar havayoluyla ulaştırılan insan gücü ve malzeme sevkiyatı daha sonraki aşamada yeteri kadar yerine ulaştırılamıyor. Tıpkı bunun gibi de yaralıların başka yere ulaştırılması da taşıt, mazot yetersizliği gibi nedenlerle yapılmakta güçlük çekiliyor. Şu anda en acil konu ulaşım koşullarının düzeltilmesi, mazot temini ve bunlar sağlandıktan sonra da insan gücü ve malzemenin gerekli yerlere ulaştırılmasına çalışmak olmalı" diye konuştu. 

"UÇAKLAR GERİYE DÖNERKEN YARALI TAŞIYACAK"

Prof. Dr. Süleyman Kaynak, bölgeye giden uçakların geriye dönerken yaralı sevkiyatını da yapacağını dile getirerek, "Şu anda İzmir'e yaralı depremzede ulaşmış değil fakat giden uçaklar geriye dönerken bu tür bir organizasyon yapılması için bir çalışma içinde herkes" dedi.