İzlanda’ya gitme kararı verdiğimde çevremdeki birçok kişiden “Nereden buldun orayı, başka yer mi yok” gibi sorularla karşılaştım. Aslında çok uzak olmamasına rağmen izole bir ada olmasından dolayı çok uzak bir ülkeymiş gibi görünüyordu. İnternette ise özellikle Türkçe kaynağın da az olmasından kaynaklanan bir bilinmezlik vardı. Çocukluktan gelen merakımı yıllar sonra giderecektim. Buzullarla, çok soğuk havayla, ilk defa göreceğim bir doğayla karşılacağımı, belki kuzey ışıklarına denk geleceğimi hayal ediyordum ancak bu kadar etkileneceğimi bilmiyordum.

Kafamda planı şekillendirdikten sonra 2 çift arkadaşımı da ikna ederek 6 kişi İzlanda’ya gitmeye karar verdik ve tam 8 ay önceden uçak biletlerini aldık.

İzlanda’ya Ulaşım ve Vize

İzlanda’ya Türkiye’den direk uçuş bulunmuyor. Bu nedenle biz de önce Norveç’e gitmeye ve oradan İzlanda’ya geçmeye karar verdik. Önce Pegasus ile Oslo’ya gittik; 2 gün Norveç’te kaldıktan sonra Bergen üzerinden Norwegian ile Reykjavik’e geçtik. 8 ay önce aldığımız İstanbul – Oslo, Bergen – Reykjavik, Reykjavik – Oslo ve Oslo – İstanbul uçak biletlerine kişibaşı toplam 1.063 TL ödedik. (Norwegian uçaklarında ücretsiz wifi olduğunu da belirtmek isterim:)

İzlanda AB üyesi olmamasına rağmen Schengen bölgesine dahil olduğundan Schengen vizesi olanlar sorunsuzca gidebilir. Schengen vizesi olmayanlar ise Danimarka üzerinden vize alabilirler.

İzlanda’da Yaşam, Konaklama ve Araç Kiralama

İzlanda’nın toplam nüfusu 325.000 olup bu nüfusun yaklaşık200.000’i başkent Reykjavik ve civarında yaşıyor.Kilometrekareye 3 kişi düşen ülkede başkentten uzaklaştıkça yollar ıssızlaşıyor ve küçük şehirler(köy de diyebiliriz) arasında insana rastlayamıyorsunuz. Yollarda İzlanda atlarına ve bol bol koyuna rastlıyorsunuz.(Koyun sayısı ise 476.000. Lonely Planet öyle diyor)

Enerjisinin %99’unu yenilenebilir kaynaklardan karşılayan, 170 termal havuzun, 350.000 balinanın olduğu, puffin kuşlarına ev sahipliği yapan, ordusu olmayan, Avrupa ve Amerika kıtaları üzerinde yer alan bir ülke İzlanda.

İzlanda pahalı değil aşırı pahalı bir ülke. Norveç’in pahalı olduğunu düşünürken, İzlanda’nın Norveç’i arattığını söyleyebiliriz. Euro bölgesinden kaçanlar Kron bölgesine hiç uğramamalı. Türkiye’den gelirken İzlanda Kronu bulmanın zor olduğunu bildiğimizden Norveç Kronu ile gelmeye karar verdik. Mümkün olduğunca buraya Kron ile gelinmeli, restoranlarda veya marketlerde Euro ile alışveriş yapılmamalı. Çünkü Euro ile yaptığınız her alışverişin sonunda paraüstü olarak Kron verilecek ve hesaplarınız iyice karışacaktır. 200 ISK (yaklaşık 5 TL) tuvalete, 350 ISK (yaklaşık 9 TL) pet şişe suya para verebileceğinizi unutmayın. Suyu daha sonra musluktan doldurabilirsiniz, buzul suyu olduğu için hiç sakıncası yok.

Biz 6 kişilik bir grup olduğumuzdan, konaklamamızın da daha ucuza gelmesi için Reykjavik’te ev kiraladık ve çok çok çok memnun kaldık. Herkese A Part of Reykjavík Apartments – Bergstadarstrætiöneririz. Böylece bir İzlanda evinde 3 gün de olsa yaşama fırsatımız oldu. Evin hiçbir eksiği yoktu ve 3 çift rahatlıkla kaldık. Sadece banyosu biraz küçüktü. Evin 3 gece için kişibaşı maliyeti ise 480 TL. Günlerimizin çoğu yollarda geçtiği için hem kahvaltı hem de yolda yemek için marketten alışveriş yaptık. Bu noktada nispeten uygun fiyatları olan Bonus ve Kronan süpermarketleri kritik bilgi. 

İzlanda’ya gelen herkesin araç kiralaması tartışmasız gerekli. Havalimanı şehir merkezine 45km uzaklıkta.Golden Cirle ve Güney İzlanda turu için olmazsa olmaz. Birçok araç kiralama şirketine internetten ulaşabilirsiniz. Biz bu noktada Lotus Car Rental’ı tercih ettik. Ofisleri havalimanının dışında ve sizi karşılamaya geliyorlar. 3 gün için 9 kişilik kiraladığımız Hyundai H1’in kişibaşı maliyeti yaklaşık 285 TL. Bize beklentimizin dışında eski bir araç verdiler ama dizel olduğu için sesimizi çıkarmadık. Kiralama şirketinde çalışan çocuk İzlanda hakkında güzel önerilerde bulundu ve onun tavsiyesi sayesinde ucuza karnımızı doyuracağımız hamburgerciyi keşfettik. Ucuz derken 50 TL’ye patates ve kolasıyla bir hamburger menüsünden bahsediyoruz. Hamborgarabúllan ucuza ve hızlıca doymak isteyenlerin tercihi olabilir.

Burger King ve McDonalds fastfood zincirleri ülkede yok sadece Subway ve Domino’s görebildik. 

Yola Çıkmadan Öneriler

-İzlanda için öncelikle iyi bir outdoor ayakkabası ve güzel bir mont öneriyoruz. Yağmur ve suya dayanıklı olması şart. Şelalelere yaklaştıkça ıslanacağınızı, tepelere çıktıkça rüzgardan uçacağınızı, yer yer arazi şartlarında yürüyeceğinizi unutmayın. Gidince oradan alırım diye bir düşünce aklınızın ucunda dahi olmasın.

-Yollarda uzun süre insan dahi görmeyeceğiniz için yola çıkmadan önce marketlerden sandviç, meyve, su gibi ihtiyaçlarınızı karşılamanız gerek. Akşam benzin istasyonları dahi kapalı.

-Benzini kredi kartıyla alıp, kendiniz dolduracaksınız. Nakit para sadece ön ödemeli kartı olanlarda geçerli.

-Navigasyon programı olarak Maps.me programını öneririz hem az yer kaplıyor hem de kafe restorantlara kadar hatasız gösteriyor.

-Kuzey ışıklarını görmek için havanın açık olması gerekiyor. Gezinizi planlarken dönüş saatinizin çok geçe kalmasından endişe etmeyin. Biz kuzey ışıklarını Güney İzlanda rotasından gece dönerken uçak kazası kalıntılarının olduğu yerde aniden gördük. Fotoğrafını iyi bir fotoğraf makinesi ve tripod kullanarak çekmenizi öneririz keza cep telefonuyla gece karanlığında hiçbir şey yakalayamazsınız.Kuzey ışıklarının tahmini görülme ihtimalleri Service Aurora sayfasını ziyaredip incelemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca kelimenin tam anlamıyla gözünüzü dört açmanız gerekmektedir. Sabır da gerekli tabi ki 

-İnsandan çok İzlanda atı ve koyun göreceksiniz. Koyunları sevmeye veya yaklaşmaya çalışmayın kaçacaklardır. İzlanda atları ise çok tehlikeli olmamakla birlikte tedbirli olmakta fayda var. Genelde hepsi cana yakın ve sevebileceğiniz cinsten.

-Güney İzlanda rotası uzun bir yol olduğundan zamanınız varsa 2 güne bölmenizi öneririz. Yol üstünde Vik veya Höfn’de kalarak hem yorulmazsınız hem de bu yerlerde kuzey ışıklarını gece görebilme ihtimaliniz artacaktır.

DEVAMI BİR SONRAKİ YAZIMDA OLACAK